Divendres, 29 de Març de 2024

El mosquit tigre

27 d'Agost de 2014, per Txiqui López

El mosquit tigre és un mosquit originari del sud-est d’Àsia, que des de l’any 1979 està en procés d’expansió arreu del món. Va ser durant l’estiu del 2004 que es va detectar per primera vegada a Catalunya, concretament al municipi de Sant Cugat del Vallès i des d’aquell moment s’ha anat estenent per diferents territoris del nostre país, preferentment en zones urbanes.L’arribada al nostre país es va produir mitjançant una partida de pneumàtics usats dins dels qual s’havia acumulat aigua. Dins d’aquesta, hi havien larves de mosquit.

Actualment a Tarragona ha arribat a tots els municipis costaners. Podríem dir que als espais de major quantitat de segones residencies és on més impacte tenen degut a la impossibilitat de controlar diàriament les acumulacions d’aigua en tests i d’altres petits espais d’acumulació d’aigua.Hem de pensar que el mosquit tigre pot utilitzar qualsevol petit espai on hi hagi aigua, des de plats fins petits forats d’arbres o qualsevol objecte que sigui susceptible de retenir aigua.

Molts municipis com Altafulla, Torredembarra, el Catllar o els Pallaresos tenen greus problemes degut a la gran quantitat de mosquit tigre que tenen. El control es fa difícil ja que la major part de la població no atén les recomanacions que es fan des dels ajuntaments o d’altres administracions com la Diputació. Amb les pluges d’aquest estiu, el mosquit tigre ha proliferat amb facilitat ja que les condicions eren les més adequades, per aquest motiu aquest any podem trobar més quantitat de mosquits. A diferència de les espècies de mosquits autòctones, el mosquit tigre pica més d’una vegada, aquest és el factor determinant per considerar aquesta espècie com un vector de transmissió de malalties. Últimament s’està estudiant si la transmissió que podria fer  l’adult que ha picat a una persona que pateixi alguna malaltia com la malària, també les seves cries poden ser transmissores de la malaltia, amb la qual cosa augmenten les possibilitats d’infecció.

El mosquit tigre te preferència pels espais ombrívols, i per aquest motiu s’ha pogut constatar que de vegades si una persona està en un espai amb mosquit tigre amb el seu cotxe, en obrir les portes es fiquen dins i pot ser el mitjà de transport a nous municipis . La seva capacitat de dispersió pels seus mitjans es de 500 metres.

 Recomanacions per evitar la presència del mosquit tigre:

 - Buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.

 - Evitar les acumulacions d’aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.

 - Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua.

 - Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera.

 - Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les. Val a dir que, d’acord amb l’experiència obtinguda, les piscines no tractades de certes dimensions no són un bon hàbitat per a aquest mosquit i sí per a d’altres mosquits propis de casa nostra (en qualsevol cas també molestos, per reproduir-se milers de larves).

 - Evitar els forats naturals presents en troncs, omplint-los amb poliestirè expandit.

 - Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics. Cal buidar-los quan no es facin servir.

 - Parar atenció en mantenir les portes dels vehicles el màxim temps possible tancades i matar qualsevol mosquit que sigui detectat en el vehicle. A Catalunya ja s’han donat casos de transport d’adults per aquest mitjà.

 - Incloure, com a comportament quotidià en els ciutadans, buidar o capgirar qualsevol petit recipient o receptacle amb aigua o els que en puguin contenir.

 - Si tens una bassa o bidons posa peixos com carpes que es menjaran les larves de mosquit i mantindran l’aigua neta d’insectes.

Txiqui López és tècnic de medi ambient de l'associació Mare Terra Fundació Mediterrània

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics