Divendres, 29 de Març de 2024

El programa de gestió alimentària de Reus arriba a 890 famílies

Cada mes s'aprofiten, de mitjana, unes 18,5 tones d'aliments

14 d'Octubre de 2014, per Enrique Canovaca
  • Representants polítics i d'entitats que participen al programa de gestió alimentària

    Enrique Canovaca

"La recuperació i gestió del producte fresc és fins a tres vegades més rendible que comprar els aliments i oferir-los a aquesta famílies", ha indicat la regidora de Benestar Social, qui ha assegurat que el programa de gestió alimentària té una ràpida resposta davant el consum que s'hagin de fer dels aliments. "Si un producte caduca el mateix dia, a les 12 de la nit, tenim capacitat per recollir-lo i que les famílies el tinguin a la tarda, per tal que el puguin consumir", ha assegurat la regidora, qui també ha detallat que part dels aliments de fleca, en assecar-se, es destinen a animals.

El juliol de 2014 ha estat el mes que més aliments s'han recuperat, amb un total de 28.157 quilograms, mentre que el març es van registrar 16.119 quilograms recuperats. El producte que més es recull, amb força diferència, és la verdura, seguit de la fruita, l'aliment animal, la carn i els làctics. El producte que menys es recull són els ous, que no passen del centenar cada mes.

11.640 àpats repartits al menjador social de Sant Josep Obrer

El programa de gestió alimentària té una segona línia d'actuació, iniciada el setembre de 2013, i que reaprofita els aliments sobrants de les empreses de càtering Cuina i Gestió i Boris 45. Aquesta productes es donen a Càritas, que els reparteix en carmanyoles a les famílies que ho necessiten, en el menjador social subvencionat per l'Ajuntament de Reus al barri de Sant Josep Obrer. El menú a repartir consisteix en dos plats i postres.

Amb aquest sistema d'entrega, s'han repartit un total d'11.640 àpats, als que cal sumar els 7.455 que s'han lliurat directament per dinar al menjador social. Aproximadament, cada dia se'n beneficien unes 300 persones, en base al centenar de menús repartits, de dilluns a divendres. La regidora ha detallat que seguint les indicacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i per tal de millorar la seguretat alimentària, l'Ajuntament ha facilitat unes obres de millora al menjador social, que inclouen la instal·lació de dues càmeres frigorífiques.

Tallers de cuina i participació de les escoles

Per tal de formar els manipuladors i receptors dels aliments, la regidoria de Benestar Social ha organitzat 25 sessions de formació i ha editat un material sota el títol 'Quadern de consells i receptes de cuina per aprofitar el menjar'. "La seguretat del procés ha d'estar garantida", ha indicat Montserrat Vilella, qui s'ha fixat de cara al futur atraure més establiments comercials al projecte. Com a novetat, la regidora ha avançat que una escola començarà a donar els aliments sobrants del menjador a finals d'aquest mes d'octubre i que altres dos centres ho faran amb posterioritat.

Participació econòmica de la Diputacio de Tarragona

A banda de la regidora i de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, en la roda de premsa de valoració del programa també hi era el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. L'ens que presideix va apotar, l'any passat, un total de 24.500 euros al programa de gestió alimentària, i està previst que enguany es doni la mateix quantitat.

"Aquests diners són clau per poder cobrir el pressupost anual de 60.000 euros", ha indicat Vilella, qui ha assegurat que els diners de la Diputació han permès comprar una camioneta per carregar els aliments. La furgoneta que hi havia s'havia quedat petita i ara es destinarà només a recollir els productes de la segona línia d'actuació, per repartir-los al menjador social de Sant Josep Obrer.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics