Cookie control
Divendres, 10 de Juliol de 2020

El rector de la URV espera que la Generalitat hi mantingui el nivell de finançament públic

Francesc Xavier Grau adverteix que reduir més l'aportació de l'administració a la universitat implicaria un 'canvi de model'

23 de Maig de 2013, per ACN
  • El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, en una imatge recent

    ACN

El rector s'ha mostrat convençut que el futur de la Universitat Rovira i Virgili està garantit si no canvia el model universitari a Catalunya. "No crec que estigui en l'ànim de ningú canviar de model ni crec que passi, però si no ho diem, sembla que aquest 61% pot anar sent reduït i reduït, i anar-ho reduint més implicarà un canvi de model", ha reflexionat.

Frau ha confiat que les retallades "s'estabilitzin i no vagin a més" perquè creu que seguir retallant seria apostar per un sistema universitari diferent que no compliria amb un dels preceptes de l'Estat del Benestar, com és el de concebre la universitat com a un servei públic "essencial". "Estic convençut que aquesta no és la visió dels actuals responsables d'ajustar els números i de governar, i em penso que no hi ha d'haver noves retallades a la universitat", ha subratllat.

Malgrat tot, el rectorat de la URV confia que tot i les retallades que s'han succeït de les administracions, es pugui mantenir l'equilibri pressupostari sense haver de reduir el personal. En part, això s'ha aconseguit gràcies a l'encariment de les matrícules que paguen els alumnes i que, de cara als comptes del curs que ve, la URV no preveu que l'Estat hi apliqui nous increments.

El rector ha recordat que se segueixen aplicant mesures d'austeritat com ara prescindir dels sistemes de climatització al maig i a l'octubre, o tancar les dependències universitàries en èpoques amb molt baixa activitat, com ara el mes d'agost.

En aquest curs, la URV té uns 14.000 universitaris en títols oficials, alguns més que l'anterior, 1.900 dels quals són estrangers. Aquest col·lectiu representa un 40% dels investigadors contractats per la universitat per dedicar-se a la recerca. La Rovira i Virgili, ha destacat el rector, té relació docent o formativa amb universitats de 95 països, la qual cosa dóna mostra del seu elevat grau d'internacionalització.

En l'àmbit de la recerca, el rector ha destacat que la URV és la tercera universitat de l'Estat espanyol -i la tercera catalana- pel que fa a la qualitat i productivitat científica. Grau ha destacat la capacitat dels grups de recerca de buscar finançament exterior davant "l'estroncament" de l'aportació del govern espanyol. En aquest sentit, els fons europeus van ser al 2012, amb el 25% del total, la principal font de finançament de recerca a la URV.

Francesc Xavier Grau ha reiterat la necessitat que l'Estat espanyol dediqui més inversió als estudis superiors i a la recerca. El rector ha recordat que Espanya dedica menys d'un 0,4% del producte interior brut als estudis superiors, lluny de gairebé el 2% que s'inverteixen en altres països europeus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics