Cookie control
Diumenge, 29 de Març de 2020

El tancament de l'hemeroteca de Tarragona

09 de Desembre de 2013, per Col·lectiu de treballadores de l'Hemeroteca de Tarragona
  •  

Aquest passat dijous ens van venir a anunciar des de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i sense avís previ, que tancaran les portes de l’hemeroteca Tarragona el proper dia 20 de desembre, per sempre més, i que se’ns acomiada les quatre treballadores.  L’hemeroteca va obrir les seves portes al públic l’octubre de 1979 i, des de llavors, ha donat servei als ciutadans de Tarragona, i d’altres llocs. Han estat molts anys de feina: de recopilació de documents, de catalogació, classificació i ordenació dels fons documentals, de servei a investigadors, estudiants i al públic en general.

L’hemeroteca és l’única entitat de Tarragona que guarda totes les publicacions periòdiques que rep, fent una funció d’arxiu i de biblioteca. Acull un dels millors fons documentals de Catalunya i de tot l’Estat Espanyol, publicacions diàries i periòdiques des d’àmbit local i fins a àmbit internacional. Tenim una col·lecció local de llibres considerable, i un fons de cartells polítics únic a Catalunya. El catàleg compta amb exemplars de publicacions des de 1711 i que dia a dia va creixent exponencialment per proporcionar a tots els usuaris un servei global i especialitzat.

Molts usuaris de tot Catalunya i arreu de l’Estat espanyol troben a l’Hemeroteca la informació que en altres centres d’informació no està disponible. Tenim publicacions que no té ningú més. Estem catalogant cada dia, publicacions que no havia catalogat abans ningú. Treballem amb la URV ampliant fons, a través d’un catàleg compartit, que es diu Millenium, i que fa que els nostres fons encara siguin més accessibles a un públic més divers.  Un fons que ja no tornarà a créixer i que molt probablement, no es podrà difondre. I que queda tallat així, de soca-rel, perquè el Patronat de la Fundació Catalunya-La Pedrera així ho ha decidit.

La Fundació no ha tingut en compte, amb aquesta decisió, la funció social que feia l’Hemeroteca ni tampoc que fos l’únic establiment d’aquestes característiques a tota la ciutat de Tarragona, i únic, per la qualitat dels seus fons, a tot Catalunya i l’Estat Espanyol. En els temps que estem vivint, quan s’eleva el risc d’exclusió social, l’Hemeroteca també assumia les funcions de biblioteca pública, com un servei bàsic d’inclusió social que ara perd la ciutat.

Però a més, la Fundació Catalunya-La Pedrera, a banda de tancar l’hemeroteca i acomiadar les treballadores, no està interessada en aquest fons i tampoc no té clar què en farà. La Fundació no tan sols no ha valorat l’excepcionalitat de la col·lecció que alberga l’Hemeroteca sinó que tampoc s’ha preocupat per fer el traspàs d’aquest fons a alguna institució de Tarragona, prèviament al tancament. Simplement tanquen les portes el dia 20 de desembre i el que passi a partir d’aquí amb els fons ells no ho tenen clar. Si aquests fons no els gestiona ningú, mai més seran accessibles al públic i tants anys de feina silenciosa serà ignorada.  

Aquests més de 70.000 volums que té l’Hemeroteca, molts dels quals són publicacions antigues i precioses poden acabar tancats, o en el pitjor dels escenaris, a la deixalleria. Una col·lecció tancada sense una gestió adequada, és una col·lecció morta. No entenem com una Fundació que té com a lema “Transformar i millorar la societat i promoure el coneixement i l’impuls social” ha ignorat la importància del fons documental de l’Hemeroteca i no s’ha preocupat per conservar-lo i fer-lo accessible al públic.

Des del dia mateix que se'ns va comunicar aquesta mala notícia les quatre treballadores ens estem movent per a fer pública aquesta decisió, que suposa una gran pèrdua a nivell cultural. Esperem que ens ajudeu a difondre la nostra queixa i que ens doneu suport en aquests tristos moments.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

angel  14 de Desembre de 2013

Què la mala gestió dels

Què la mala gestió dels responsables de Caixa Tarragona hagin portat al tancament de la seva Hemeroteca és la culpa solament d'aquests. El mal ja és fet. El que cal ara es fer-li l'etrega del seu material a la Hemeroteca de l'Ajuntamment. D'aquesta manera podrá ser conservada la mateixa i endemés podrem seguir estudiant els seus documents tots els de sempre. L'Hemeroteca de Caixa Tarragona és morta. ¡¡¡Visca l'Hemeroteca del carrer Mare Vedruna!!!