Cookie control
Dimecres, 12 d'Agost de 2020

Els incendis s’han d’apagar a l'hivern

15 d'Octubre de 2013, per Xavier Cullerés/ Luís Viladrich
  •  

Actualment, el Departament d'Agricultura està treballant en el projecte de decret pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals. Fins aquí tot bé, perquè està clar que tots som conscients i ningú discuteix la importància d’establir mesures per aconseguir una correcta prevenció i actuació en aquest sentit.

No obstant, el que la nostra organització no pot compartir de cap manera, és que aquesta normativa limiti i dificulti encara més l’activitat agrària en determinats períodes de l’any, durant els quals cal fer una activitat que no és pot posposar.

Tampoc no ens sembla admissible que el projecte de Decret serveixi per augmentar encara més les obligacions dels productors, assenyalant la nostra activitat com a causant dels focs forestals, penalitzant-la i establint limitacions als productors agraris. Sincerament, considerem que, entre d’altres coses, el que cal és que l'Administració vetlli per garantir i mantenir la neteja de boscos, promogui la conscienciació social i no traslladi responsabilitats al nostre sector. La regulació per decret no és un pas en la bona direcció i és percebuda com una imposició d’aquell que no escolta i que, a més, assenyala on no toca. Creiem en la col·laboració i la coordinació, mai en la coacció normativa.

Volem deixar clar que la tasca agrària per si mateixa té molt de preventiva, perquè amb la nostra activitat mantenim adequadament les nostres explotacions i l’entorn rural. Les persones que vivim al territori i ens hi guanyem la vida sempre hem adoptat mesures preventives i pal·liatives. Som els que tenim informació de primera mà de l’estat dels boscos i dels cultius, els que ens organitzem territorialment per a fer front a incendis i els primers a sortir quan cal, i per això considerem que la nostra opinió i coneixement s’ha d’incloure dins aquestes mesures.

D’altres activitats econòmiques o de lleure, que poden considerar-se de risc no han estat tan condicionades. Ningú no qüestiona que el corrent continuï passant per les línies elèctriques en èpoques d’alt risc, ni tampoc es fa èmfasi en l’obligatorietat de mantenir nets els forests, públics o privats, però sí que es procedeix a penalitzar les activitats agràries amb prohibicions i condicionaments de forma constant i reiterada.

Les estadístiques reflecteixen quines són les causes habituals d’incendis, i l’activitat agrària en seria una, però no la més important. Ens dol, però, que no es facin estadístiques sobre quina és la importància de l’activitat agrària en l’evitació d’incendis.

El Departament d’Agricultura ja va incloure enguany obligacions per al conreu de cereal en una Ordre, i ara, encara va més enllà i ho amplia a totes les activitats agrícoles que es considerin de risc. Tot i participar en el procés d’elaboració d’aquesta normativa, JARC no hi donà recolzament, perquè estableixen importants limitacions i prohibicions per al desenvolupament de qualsevol activitat agrària en el únic moment de recollida de la producció de tot l’any.

A JARC donem suport a mesures de prevenció i d’extinció coordinades amb el territori perquè entenem que són essencials en la lluita contra el foc, però no acceptem la criminalització de l’activitat agrària i creiem que el que realment cal aconseguir és que la lluita contra el incendis es faci a l’hivern.

Xavier Cullerés i Lluís Viladrich són cap sectorias de Medi Natural i cap sectorial de Conreus Herbacis de JARC, respectivament.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics