Cookie control
Dissabte, 11 de Juliol de 2020

En defensa del Centre d'Urgències d'Atenció Primària Sant Pere de Reus

31 d'Octubre de 2013, per Taula Ciutadana en Defensa de la Salut Pública
  • Entrada del CAP Sant Pere de Reus

     

El CUAP (Centre d' Urgències d'Atenció Primària) de Reus és un servei sanitari públic situat al CAP Sant Pere. En els dies feiners atén una mitjana de 70 visites. El passat 20 de setembre els Serveis Territorials i l'ICS (Institut Català de la Salut) van intentar el seu tancament diürn. Davant el reclam de la CUP i diversos sindicats, es va suspendre la mesura, almenys provisionalment. L'argument oficial és que els dos EAP (Equips d'Atenció Primària) que queden al CAP podrien cobrir aquesta atenció.

Això comportaria un esforç addicional per als EAP que tenen moltes altres tasques assignades que requereixen el seu temps per a realitzar-se adequadament. A més, els EAP a diferència del CUAP, no disposen de vehicles específics per atendre les urgències a domicili. Cal tenir en compte també que els EAP pateixen l'efecte de les retallades pressupostàries (han de cobrir baixes, jubilacions, absències per vacances, etc. ). I en molts casos suporten contractes precaris i l'amenaça de nous acomiadaments.

Si aquestes circumstàncies encara no han afectat la qualitat de l'atenció, es deu a l'esforç i qualitat humana dels professionals. Però tots sabem que aquest desgast emocional, físic i intel·lectual, tard o d'hora limitarà la seva capacitat de resposta. Quan això suposi un deteriorament de la qualitat en l'atenció, els que avui retallen a la pública, probablement intentaran justificar que la privada cobreixi les mancances que ells mateixos estan provocant amb la seva política.

Però els serveis públics, a diferència dels privats, garanteixen una atenció equitativa i digna, independentment de la situació econòmica de la persona. I hi ha evidències que ben gestionats, són sostenibles per atendre adequadament la població. Sense tenir en compte totes aquestes consideracions i sense un debat ampli, participatiu i vinculant que inclogui als usuaris i als professionals, les autoritats sanitàries no comptaran amb el suport ni legitimitat necessàries per prendre mesures tan greus com el tancament del Centre d'Urgències d'Atenció Primària Sant Pere de Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics