Divendres, 19 d'Abril de 2024

En la mort de Ramon Amigó

16 de Setembre de 2011, per Xavier Garcia

Ramon Amigó i Anglès (Reus, 1925) acaba de morir, als 86 anys. Excursionista, home de catalanitat assegurada, president d'entitats (Centre de Lectura de Reus, Associació d'Estudis Reusencs, cofundador de la Societat d'Onomàstica i, en fi, membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans), va ser una personalitat de primer ordre, en el Reus de la postguerra, i durant molts anys, fins ara mateix.

La seva activitat com a excursionista (Montsant, serres de l'Ebre, etc), de la mà dels seus mestres geogràfics i de catalanitat, Josep Iglésies i Joaquim Santasusagna, reusencs com ell, el van dur a l'estudi de la llengua, sobretot en la vessant onomàstica i toponímica, de les quals fou mestre indiscutit en aquesta ampla part de la Catalunya Nova (Baix Camp, Priorat, Ribera d'Ebre, etc), que caminà minuciosament, fins al punt de ser considerat el creador de l'Escola d'Onomàstica del Camp de Tarragona, de la que formen part estudiosos, també tan notables, com Albert Manent, Ferran Jové, Miquel S. Jassans o Eugeni Perea.

Els seus múltiples llibres, estudis i treballs així ho avalen. D'aquesta manera, gràcies a Amigó, avui tenim estudiats els noms de llocs i de persones de tants pobles i termes: Reus, La Mussara, Castellvell, Almoster, Constantí, Vila-seca, Salou, Pratdip i, al Priorat, els de Cornudella, Siurana, Ulldemolins i, darrerament, el de Porrera.

Aquests darrers anys, gràcies als editors de Can Dalmau (Pere Català Roca i el seu fill, Rafael Català Dalmau), va anar publicant, després de tanta experiència humana, lingüística i geogràfica acumulada, les seves memòries i records, documents indispensables per a conèixer la seva existència, tan lligada a la defensa radical de la llengua, del país i dels paisatges.

Després de vint anys de tractar-lo, se me'n va un dels meus Homenots del Sud més estimats: sempre disponible, generós, enorme treballador de la cultura en aquestes terres meridionals de Catalunya, on tanta falta han fet persones com ell.

(Xavier Garcia és escriptor i periodista)

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Montse Farrés  16 de Setembre de 2011

comiat a un amic

 Ere un home afàble, i molt cordialment correcte, sols fa 17 dies que em va rebre a casa seva, vaig tenir el plaer de gaudir de la seva companyia uns tres quarts d'hora llargs, s'enrecordava perfectament de mi, tot i que sols ens haviem vist en quatre entrevistes, de les quals dues varen ser personals, fins i tot em va dedicar el llibre que li vaig portar, és va explaïar coversant sobre una amic seu de Mont-ral (lloc on acostumo a ser-hi sovint) -El soldat- desaparagut no fa massa. El que li vaig demanar ja no m'ho ha pogut concedir. Era un gran home, tot i la meva ignorància envers la ortografia acadèmica de la nostre llengua, em va regalar les orelles esmentant tot el que havia millorat, em consta que no era ben bé cert, però era així de senyor, no mirava a ningú per damunt de la seva espatlla, per això quan li vaig esmentar que per mi era -un petit gran home- com ho era el Xavier i que era un honor per mi, haver tingut el privilegi de conversar tota una tarda amb tots dos, dinosàures d'una època passada, amb una memòria els dos tant privilegiada, somreia una mica avergonyit. Descansa en pau i que /l'ocell de plomatge negre/ et porti a la llunyania dels cims,/ allà on bresola els núvols /al besllum de la tarda /i que et deixi fruir/ de la merescuda serena calma/.