Dijous, 28 de Març de 2024

85 anys pujant cims

La Secció excursionista del Reus Deportiu celebra la fita amb un ampli ventall d'activitats

15 de Maig de 2019, per Joan Gomis
  • Una de les excursions de la secció excursionista del Reus Deportiu

    Cedida

La Secció excursionista del Reus Deportiu es va fundar el 17 de gener de 1934, ara fa 85 anys, gràcies a l'impuls d'un grup de socis aficionats a la muntanya. Amb l'arribada de la Guerra Civil, l'activitat es va aturar. No es va reemprendre fins als anys 40. Al voltant dels anys 70, la secció es va frenar de nou i no va ser fins l'any 1995 que va redreçar de nou el rumb. Des d'aleshores, ja no ha parat. Actualment està formada per uns 60 membres i forma part de la Federació d'entitats excursionistes de Catalunya (FEEC), i és responsable del manteniment del sender de gran recorregut 171 de Prades a Montblanc, i de la variant dels Cogullons fins a Poblet.
 
"Està activa a més no poder, d'activitat no en falta. Estem programant contínuament i la perspectiva és seguir així", explica el seu delegat, Hèctor Estrada, al Fot-li Esports!' de LANOVA Ràdio. "Un cop hi ets i t'agafa el cuquet de la muntanya sempre sorgeixen idees, activitats. Quasi que no necessites motivació, et porta sol", afegeix.
 
Precisament, i amb motiu del 85è aniversari, la secció excursionista va fer la ruta Reus-Montserrat al llarg de tres dies de la passada Setmana Santa. Els seus membres van recórrer 111 quilòmetres amb un desnivell acumulat de 2.723 metres. "És la tercera vegada que la fem", apunta l'excursionista l'Eufemià Cabré
 
 
     La Secció Excursionista del Reus Deportiu a la Basílica de Montserrat
 
Planificació de les rutes
 
La secció organitza una sortida oficial cada dos caps de setmana. Els períodes que hi ha al mig serveixen per preparar les rutes, o bé per revisar els pals dels senders, dels quals se n'ocupen des dels anys 60. Al llarg d'aquest any han fet excursions per la platja del Torn de l'Hospitalet de l'Infant; una sortida fins al castell de Santa. Perpètua de Gaià; una amb raquetes de neu al voltant de l'estació d'esquí Espot; el camí del Rec de La Selva del Camp; o la darrera aventura, d'Escaladei fins a Mas de Sant Antoni amb les altres quatre entitats excursionistes de la ciutat i l'Associació excursionista Cornudella de Montsant.
 
Però, com coneixen i decideixen fer una sortida o una altra? "Utilitzem bibliografia. Però a vegades vas a algun indret que t'agrada i t'assabentes que hi ha alguna ruta, o bé algun bloc especialitzat t'aporta nous camins", detalla Estrada. La FEEC també els facilita propostes. Hi mantenen trobades mensuals per coordinar la quarta vegueria, la del Camp de Tarragona. "Donem el nostre parer i decidim coses al respecte", subratlla el delegat de la secció reusenca.
 
La tecnologia també ha entrat amb força en aquest món. Hi ha aplicacions disponibles per a dispositius mòbils, com ara 'Wikiloc', que permeten conèixer excursions, enregistrar el recorregut amb el sistema GPS i compartir les experiències amb la resta d'usuaris. Compta amb més d'un milió de descàrregues a la plataforma 'Play Store'. Respecte al giny, Cabré considera que "és un gran avantatge", però afegeix que "mai ens deixem a casa els mapes físics de paper de tota la vida". "Hi ha indrets que el GPS no els detecta", revela amb un somriure.
 
Cor roig-i-negre, esperit català
 
La secció excursionista del Reus Deportiu no només es dedica a fer excursions, sinó també a difondre la cultura del país. Cada any participa en la renovació de la flama de la llengua catalana. Serveix per retre homenatge al lingüista Pompeu Fabra, molt vinculat al món de l'excursionisme. La flama es va encendre per primera vegada davant la tomba de Fabra el 1968, per commemorar el centenari del seu naixement.
 
Es va dur la flama per camins de muntanya, fins arribar al monestir de Montserrat. A la basílica hi ha escrita la llegenda 'Flama de la llengua catalana. Encesa per la fe, portada per l'esforç i mantinguda per la voluntat d'un poble'. Cada any, una entitat de la FEEC organitza la renovació de la flama de la llengua catalana.
 
De fet, la secció roig-i-negra juntament les altres seccions excursionistes de la ciutat es va encarregar de gestionar la 45a edició de la renovació de la flama. Aquest curs han participat en l'acte de la 50a edició. Totes les agrupacions de la capital del Baix Camp realitzen conjuntament una excursió anualment. La passió per la muntanya uneix.
 
 
Membres de la Secció a la tomba de Pompeu Fabra en la 5a edició de la renovació de la flama de la llengua catalana
 
El ritme de la secció reusenca és frenètic. No s'atura. Aquest proper dissabte, 18 de maig, realitzarà una excursió nocturna amb inici i fi a Solivella (Conca de Barberà), tot passant per al Santuari del Tallat de Vallbona de les Monges (Urgell). S'apunta que "a l'Edat Mitjana va ser un dels camins més concorreguts i importants de Catalunya".
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics