Dimarts, 19 de Març de 2024

El ball com a mètode per superar-se

13 d'Octubre de 2017, per Josep Gallofré
  • Tots els participants de Wapacha Diverity, en el darrer Open a Portugal

    Cedida

Amb la premissa que tothom pot aprendre a ballar i únicament varia el ritme i temps d'aprenentatge va néixer fa 8 anys el Club Esportiu Wapacha Diversity. Aquest, constituït sense ànim de lucre, promou la inclusió de les persones amb discapacitat a través del ball esportiu. "Va ser una iniciativa per intentar estimular els nens", explica la directora de Wapacha i coordinadora de Wapacha Diversity, Isabel Pérez, que a més és mestra d'educació especial i psicopedagoga.

La creació de Wapacha Diversity va ser fa 8 anys, durant una Fira d'Entitats de Reus: "Vaig parlar amb la presidenta de Down Tarragona i els vaig oferir la possibilitat que un dia a la setmana vinguessin a practicar el ball a les nostres instal·lacions, de forma gratuïta". Al principi hi havia 5 noies que hi anaven cada dissabte al matí, de 10 a 11, i "vam veure que funcionava molt bé", comenta Pérez. Per aquest motiu, a la directora de l'Escola Wapacha se li va ocórrer la possibilitat que ballessin durant una competició amb altres joves sense discapacitat. "Així ho vam fer", afirma, sota el nom del primer Open Down. La resposta dels ballarins va ser excel·lentment i ràpidament hi va haver voluntaris per ballar amb elles. "Tot va ser molt emocionant", recorda Isabel Pérez. A partir d'aquest certamen es va començar a difondre el tema i, vist l'èxit, es va decidir que les parelles continuarien al llarg del curs per tal de "vincular la gent del club".

Les parelles de ball estan formades per persones amb discapacitat intel·lectual i membre de l'Escola Wapacha. Durant les exhibicions, circuits catalans i competicions es practiquen tots els estils més coneguts de ball. Des de vals lent, tango, samba, cha cha cha, slow fox o jive, fins a rumba i pasdoble.

Perquè Wapacha Diversity?

En els seus inicis, la iniciativa es portava a terme sota el nom de Club de Ball Esportiu Wapacha, però amb el pas del temps, i el fet que cada cop s'incrementés més el nombre de persones que ballaven els dissabtes al matí, es va optar per transformar el nom i dir-se Wapacha Diversity, perquè, segons Pérez, "és la realitat que actualment tenim" i engloba ballarins "amb capacitats diferents". Aquesta terminologia també la fa servir la Federació Catalana de Ball per les seves competicions reglades.

Isabel Pérez creu que l'activitat ha anat "a quelcom més" que simplement per "ajudar, motivar i estimular". "És una realitat d'integració amb l'ànim de la inclusió", explica. En aquest sentit, la coordinadora del projecte comenta que dins el paraigua de Diversity no només hi ha nens amb Síndrome de Down, sinó amb "altres discapacitats".

Actualment, Wapachá Diversity competeix en diversos circuits així com a la Lliga Catalana. La competició requereix que ballin una parella on un tingui algun tipus de diversitat funcional i l'altre no.

Participació en competicions internacionals

Wapacha Diversity només competeix en l'àmbit català, ja que a escala estatal no hi ha competició. Tot i això, han viatjat dos cops a Holanda per participar en un torneig internacional, i fa un mes s'han desplaçat fins a Portugal. L'objectiu d'Isabel Pérez és, a mitjà termini, iniciar una lliga europea "per tal que tingui difusió i no sigui només una cosa de casa nostra". De fet, ells han estat pioners en aquesta iniciativa i han aconseguit que, a hores d'ara, cada dissabte vagin 19 nens amb discapacitat a ballar.

La resposta dels pares és molt satisfactòria. A tall d'exemple, Pérez exposa que hi havia un jove que tenia moltes dificultats motores i "gràcies al ball ha millorat amb escreix". A més, creu que el fet de ballar millora també "les relacions socials i intel·lectualment", ja que han de recordar les figures i "agilitzar la memòria". "Sense adonar-nos es nodreixen de moltes coses i no només són els passos de ball", diu la directora de Wapacha.

El desig d'Isabel Pérez és aconseguir donar-se a conèixer i fer molta difusió "per tal que altres entitats i clubs prenguin la iniciativa". Així, pensa que és important que la gent s'assabenti i es vegi "que ells també poden fer coses". "Molts cops és un esglaó que pugen i els obre moltes portes", comenta orgullosa. En aquest sentit, creu que no només s'enriqueixen els nens i les famílies, sinó també "els que vénen a ajudar". "S'adonen de les dificultats dels altres i que no tot sempre és fàcil, treballen molts valors", conclou Pérez.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics