Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Una il·lusió quasi centenària

El Futbol Club Almoster ha celebrat el seu 95è aniversari amb la humilitat com a constant

05 d'Agost de 2018, per Helena Gassull
  • Els jugadors de l'Almoster, en una imatge recent

    Cedida

Fa 95 anys va néixer el Futbol Club Almoster de la mà d’uns joves amants d’aquest esport carregats d'il·lusió. Des de llavors, generació rere generació s'ha treballat per mantenir-la, tot aconseguint que l'entitat cresqués amb el poble. Aquella mateixa dècada del segle XX va ser construït el primer camp a la població, tot utilitzant aixades, rasclets, podalls, xerracs i l’ajuda de mules i rucs per aplanar el terreny. “Van ser els mateixos jugadors, els joves, qui van fer el camp”, explica el qui va ser president del club durant tres dècades, Pep Canals, fill d’un dels membres fundadors. L'equip milita actualment a la quarta catalana. 

Només competien en amistosos

Canals reconeix que “els principis sempre són durs, però la il·lusió que s'hi posa pot amb tot i més”. I remarca amb orgull el gran canvi que ha fet el club des dels seus inicis: “El futbol, a Almoster, ha evolucionat com gairebé evoluciona tot en aquesta vida, des de la precarietat més primària, fins a la modernitat d'avui en dia”. Quan va néixer, el FC Almoster disposava de molt poques comoditats. El camp es va construir als afores del poble i els jugadors, que només competien en partits amistosos, baixaven i pujaven canviats de casa.

“Les ganes eren moltes però els temps d'austeritat que corrien no donaven per gaire”, recalca l’expresident, que continua nostàlgic tot explicant que “antigament, l'oferta lúdica dels pobles era molt escassa i el futbol ajudava a omplir les tardes. Molta gent s'apropava a veure jugar l'equip del seu poble amb molt d'orgull”, recorda. Els anys han anat passat i el club ha anat creixent, organitzant-se i consolidant-se amb l’arribada de les federacions i les facilitats que ofereixen les noves tecnologies.

Dificultats econòmiques

Però les dificultats han seguit presents per als clubs petits de poble i l’actual president del club, Adrià Sans, ho qualifica, fins i tot, d’involució: “S’han produït una sèrie d'esdeveniments en el futbol territorial que més que fer-nos evolucionar, ens han fet anar enrere”. Explica que “això, sobretot, s’ha notat en l'àmbit econòmic. En el nostre cas, el club va passar de poder pagar les fitxes dels jugadors, els equipaments, el sopar de final de temporada... al punt actual, en què cada jugador ha d'assumir la seva fitxa i fer-se càrrec dels costos que fa uns anys eren impensables. I, a banda, veiem una desmotivació de l’afició. Abans era normal veure el camp de l'Aubareda ple, i ara és molt difícil. La nostra feina és reconduir la situació, tornar a veure el camp ple de gent i tenir una estabilitat econòmica que ens ajudi a tirar endavant.”

Amb tot, els jugadors expressen “afecte i estima” cap al club, una motivació i orgull que els empeny a seguir endavant tot i les “dificultats econòmiques que suposa la pujada de taxes i exigències de la Federació”, celebra Sans, que va ser jugador abans de directiu. "El bon ambient i l’amistat compartida pels jugadors caracteritza el club, tal com ells mateixos diuen", segueix el president.

'Els colors del poble'

Per tot plegat, creu, "no només som aquí per defensar els colors del poble. Hem viscut moments inoblidables junts i tot això fa que sigui una part important de la teva identitat. Els altres membres de la junta, i crec que em puc permetre la llicència de parlar en nom de tots, també han trobat un lloc agradable i singular on practicar el futbol, i això és el que ens manté a tots amb ganes de seguir endavant tot i les dificultats", rebla.

A tocar del centenari del club, gràcies a la implicació i a la il·lusió de cada generació de jugadors, l'expresident Canals assenyala que “per un club com el nostre, poder complir 100 anys d'història significa molt i diu molt de la constància de la seva gent. Hi ha èpoques bones i d'altres no tan bones, però poder fer futbol al poble després de 100 anys és tot un orgull pel municipi", apunta satisfet.  

"Esperem poder celebrar-lo com un esdeveniment únic”, avança. “Que un club de poble pugui celebrar 100 anys significa que l'arrelament al poble és tal, que a mi em costa pensar en la desaparició. No m'imagino el poble sense el FC Almoster”, sentencia Sans, una esperança compartida que segur que mantindrà viva la flama d’aquest esport durant molts anys al municipi del Baix Camp.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics