Divendres, 29 de Març de 2024

Europa pren protagonisme a Reus

Tots els caps de llista del territori van penjar els cartells a Tarragona

09 de Maig de 2014, per Joan Marc Salvat/ Josep Gallofré
  • L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, durant l'enganxada de cartells

    Josep Gallofré

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Poc èxit de la tradicional enganxada de cartells per les eleccions europees. Un centenar de persones, militants de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, es van reunir, aquest dijous a la nit, a la plaça del Mercadal, per iniciar una campanya marcada per la desafecció ciutadana i la poca participació que es preveu el 25 de maig. Els caps visibles de les llistes dels principals partits no van ser-hi a Reus -van preferir anar a Tarragona-, i només es van concentrar polítics locals, a excepció del PP -Alícia Alegret i Sebastià Domènech estaven a la Rambla Nova i no hi va haver ningú.

Per part de CiU, van penjar cartells l'alcalde, Carles Pellicer, la regidora d'Ensenyament, Maria Dolors Sardà, i membres de les joventuts de Convergència. Dels socialistes, hi van fer acte de presència l'actual primer secretari, Francesc Vallès, l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez o els membres del grup municipal Andreu Martín, Germà López i Misericòrdia Dosaiguas. D'Esquerra, hi van ser l'acaldable per les eleccions de 2015, Àlfred Pitarch, i el cap de l'executiva, Jordi Torres. Per últim, el portaveu dels ecosocialistes a Reus, Quim Besora, va penjar cartells acompanyat de diversos joves.

Dels comicis europeus sortirà el proper president de la Comissió Europea i a debat està la consolidació de la dreta (que ostenta el 36% de la representació), amb el candidat conservador Jean-Claude Juncker, o un viratge cap a la socialdemocràcia amb Martin Schultz com a representant del bloc socialista (el qual parteix amb el 25% dels escons).

Els caps de llista del territori, a la Tarragona

A la Rambla Nova de Tarragona, els representants polítics de tots els colors van coincidir en un únic punt: traslladar la política nacional a l'àmbit europeu. Pels partits obertament sobiranistes, una alta participació demostrarà a Europa la voluntat dels catalans de votar. Així, el reusenc Jordi Agràs (CiU) ha explicat que "ens trobem davant un procés imparable, som un país d'Europa des de fa molts anys i a Europa ja ho saben". Per tant, aquestes eleccions representen per CiU "una oportunitat fantàstica per seguir demostrant el que som i buscant el nostre encaix dins d'Europa".

En la mateixa línia, Eusebi Campdepadrós (candidat per la coalició L'Esquerra pel Dret a Decidir –ERC-NECat-Catalunya Sí–), els comicis al Vell Continent són "unes eleccions nacionals de cara al món". Campdepadrós ha posat de relleu que aquestes eleccions seran la primera oportunitat d'anar a les urnes "després de la negativa del govern central a cedir la competència per fer la consulta del 9 de novembre". És per això que, tant CiU com la coalició pel dret a decidir, han fet una crida a la participació que serveixi "com a missatge a Europa, i també al món".

'Socialisme com a remei a l'austeritat'

Des del PSC, Diana Salvadó ha justificat la necessitat de votar per contribuir en un "canvi en el cicle de funcionament". Salvadó ha defensat que cal "modificar Europa i les seves polítiques d'austeritat excessiva i suïcida per unes altres en les quals les persones siguin l'eix central". Un canvi, ha resolt Salvadó, que passa perquè unes noves polítiques dirigides a les "nostres relacions socials i no els mercats financers i els diners". I els socialistes, ha afegit, "són l'opció política que més pot canviar aquesta situació".

Qui també ha fet una crida al vot, però en un sentit ben oposat, ha estat el líder popular tarragoní, Alejandro Fernández. En declaracions a aquest mitjà, Fernández ha exposat un triple argument per votar el PP el 25 de maig: "Votar PP significa dir sí a la recuperació econòmica; ens juguem la continuïtat de Catalunya a la UE i, votar independentista avui, és votar la possibilitat que Catalunya surti de la UE; i, per últim, votrar PP és, també, que Espanya sigui forta a Europa perquè quedaríem integrats en el partit més fort d'Europa".

Des d'ICV-EUiA, Hortènsia Grau ha reconegut que "caldrà lluitar molt per combatre l'euroescepticisme i demostrar a la gent que el problema no és Europa sinó qui l'ha governat fins ara". El repte dels ecosocialistes és "frenar l'augment de l'extrema dreta" i "recordar que també han vingut coses bones d'Europa, com la normativa amb els desnonaments o la protecció de la natura". Europa, ha conclòs Grau, "és qui ens podrà salvar del pla hidrològic de conca o en qüestions energètiques"

Hortènsia Grau i Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla.

Per últim, Ciutadans també ha participat de l'enganxada de cartells amb una nodrida representació liderada per Lorena Roldán. La portaveu de C's s'ha presentat sota l'eslògan 'La fuerza de la unión'. Un emblema que ha justificat perquè "creiem que Europa ha de donar un pas endavant com una comunitat política, amb unió, i ser uns veritables Estats Units d'Europa; amb més transparència i més participació ciutadana". D'aquesta manera, ha subratllat Roldán, "és com podrem sortir de la crisi i els problemes que tenim".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

elecciones europees reus tarragona 25 maig reusdigital
elecciones europees reus tarragona 25 maig reusdigital
elecciones europees reus tarragona 25 maig reusdigital
elecciones europees reus tarragona 25 maig reusdigital
elecciones europees reus tarragona 25 maig reusdigital
elecciones europees reus tarragona 25 maig reusdigital

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics