Divendres, 29 de Març de 2024

Experts en la cirurgia plàstica facial

Aproximadament el 8% dels pacients atesos al servei d'otorinolaringologia de l'Hospital de Reus necessiten una operació de cirurgia plàstica

20 d'Octubre de 2014, per Enrique Canovaca
  • Professionals mèdics a la jornada de cirurgia plàstica de Barcelona

    Cedida

  • Especialistes d'otorinolaringologia participants en la jornada de plàstica facial

    Cedida

  • La doctora Foglia (dreta), durant la jornada a Barcelona

    Cedida

En l’aparició del envelliment prematur hi intervenen, a banda de l'aspecte genètic, els hàbits de vida, com poden ser la alimentació desequilibrada, el tabac o la exposició solar sense protecció.  La medicina ajuda a minimitzar els efectes inevitables del pas dels anys sobre la nostra cara, amb actuacions que van des de la infiltració facial amb toxina botulínica o àcid hialurònic per corregir arrugues, fins al lífting facial per rejovenir-la. Normalment, són operacions que tenen un raonament de millora estètica per part del pacient i que es realitzen en clíniques privades. Però també existeix l'altra cara de la moneda. Aquelles persones que necessiten dels especialistes públics de la reconstrucció facial per millorar i corregir alguna funció malmesa.

A l'Hospital de Sant Joan de Reus, els procediments de cirurgia plàstica facial són efectuats per diferents especialistes dels serveis d'Oftalmologia, Otorinolaringologia i Cirurgia Plàstica i "suposen un número significatiu d'intervencions quirúrgiques", en paraules de la doctora Maria Foglia, directora del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital de Sant Joan de Reus i responsable d'Otorinolaringologia del Grup Sagessa. "Les tècniques són cada cop menys invasives, amb incisions quirúrgiques més petites i correccions, a vegades, per via endoscòpica, que disminueixen el temps de recuperació", assegura la doctora Foglia.

Les principals patologies d’aquest tipus tractades al servei d’Otorinolaringologia són rinoseptoplàsties, que es realitzen per millorar la funció respiratòria del nas. També s’actua quirúrgicament sobre els efectes de la paràlisi del nervi facial i els canvis en les parpelles que dificulten la visió si són molt prominents. Segons la doctora Foglia, "la correcció de la exposició de la còrnia o asimetries de la cara perquè el nervi està paralitzat pot millorar significativament la qualitat de vida del pacient".

Les operacions per estètica, fora del sistema públic

Els hospitals públics de Catalunya no cobreixen aquelles operacions de cirurgia plàstica que es realitzen, purament, per motius estètics. Però com es distingeixen les necessitats? La doctora Foglia ho explica: "si la funció està alterada, els podem operar en l’àmbit públic". Aquest és el cas d'unes parpelles caigudes que dificulten la visió o un septe nasal desviat que dificulta la respiració. Sinó és així, serà el pacient qui haurà de pagar l'operació.

La cirurgiana també indica que cal tenir en compte si la malformació física "pot afectar a la salut mental del pacient i a la seva relació amb la resta" i que en aquests casos la cirurgia ja queda coberta per la Seguretat Social. Un cas especial, indica la doctora Foglia, és el de les otoplàsties -malformació de les orelles-, una operació que està contemplada com a pública en el cas dels nens, perquè "pot suposar una alteració del comportament", però no en els adults. La doctora reconeix que aquesta distinció entre públic i privat és "difícil", en no ser mèdica, sinó "administrativa".

Cursos de formació en cirurgia facial

L'Hospital de Sant Joan, a través del Servei d’Otorinolaringologia, organitza, periòdicament, cursos de formació per a aquests professionals de la cirurgia plàstica. El darrer es va realitzar el passat 17 de setembre, conjuntament amb l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. La jornada anava dirigida als especialistes en otorinolaringologia interessats en millorar els seus coneixements teòrics i pràctics. Entre d'altres qüestions, els participants realitzaven disseccions en cadàver, a les instal·lacions d'Anatomia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, aplicant tècniques de cirurgia plàstica.

"El més difícil d'aprendre són les indicacions per aplicar la tècnica que es farà que, en conjunt, la cara doni una aparença de joventut", indica la doctora Foglia, qui diu "buscar la naturalitat, que no es noti que s'ha fet una intervenció facial". A més, la tendència actual és que els temps de recuperació després d'aquestes operacions sigui més baix, amb tècniques menys invasives que permeten al pacient tornar abans a la vida professional. Algunes d'aquestes, segons la doctora Foglia, són el minilífting o el microlífting.

Seguretat mèdica, també amb el bòtox

La doctora Foglia considera que els catalans no han de témer per les conseqüències d'operacions de cirurgia plàstica, siguin en centres públics o privats, sempre i quan els realitzi un expert en un centre acreditat. "La cirurgia plàstica estètica està molt regulada a Catalunya i no hi ha d'haver cap problema quan la indicació és la correcta i el procediment el realitza l’especialista", indica la cirurgiana, qui també defensa l'ús de la toxina botulínica -més coneguda com botox-, tant quan “hi ha un problema espàstic, neurològic o d'hipersalivació” com per un ús purament estètic, per disminuir les arrugues de la cara.

La doctora Foglia reconeix que la toxina botulínica s'utilitza des de fa relativament poc i que això pot crear "una mica de recança", però "està suficientment demostrat el seu ús, no hi ha contraindicacions ni efectes secundaris greus, sempre que l'utilitzin mans expertes en un centre adequat". El servei d'Otorinolaringologia consta de diferents seccions, a més a més de la secció de plàstica facial, que cobreixen les diferents patologies de la nostra població associades al cap i el coll. Algunes d’aquestes són les seccions d’oncologia, rinologia o al·lèrgia, així com el programa de detecció de la hipoacúsia infantil.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital cirurgia plàstica facial
reusdigital.cat Reus Diari Digital cirurgia plàstica facial

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics