Divendres, 29 de Març de 2024

Felip Puig reclama eficiència i reducció de costos al lobby nuclear, concentrat a Reus

Recollint la petició feta per la Societat Nuclear Espanyola, el conseller d'Empresa i Ocupació s'ha mostrat favorable a garantir un marc regulatori 'estable i previsible' per al sector

27 de Setembre de 2013, per Joan Marc Salvat
  • Felip Puig ha estat rebut a firaReus per l'alcalde, Carles Pellicer

    Joan Marc Salvat

L'auditori Antoni Gaudí de firaReus ha acollit l'acte de clausura de la trenta-novena reunió anual de la Societat Nuclear Espanyola (SNE), que ha tingut el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, com a protagonista de la jornada. D'entrada, Puig ha recollit el guant llançat pel lobby nuclear en què se sostenia la necessitat d'un "marc regulatori estable i previsible perquè el sector nuclear es pugui desenvolupar", tal i com s'hi referia el president de la SNE, Francisco López. En aquesta línia, Puig ha garantit que "en un entorn canviant, estem convençuts que cal buscar un marc estable en el conjunt del sector energètic".

Puig també ha sol·licitat als presents un replantejament de la política energètica: "Cal reorientar-la per afavorir la competitivitat en un entorn cada vegada més obert". I per això ha declarat que es mantindrà un diàleg "permanent" amb el sector de l'energia, des de la distribució, al transport com la comercialització. En aquest punt, Puig ha fet evident que "un sector exportador que ha de competir amb països de primer nivell ha de tenir uns costos d'aproximament elèctric inferior als actuals". 

L'elevat cost de l'energia

El titular d'Empresa i Ocupació de la Generalitat també s'ha mostrat preocupat pel futur de l'empresa intensiva de l'energia i del sector petroquímic –"el segon més important de tota Europa", ha subratllat– i ha anunciat que s'està treballant en un model propi "promovent el debat i el consens amb la societat catalana i el govern central".

Ara bé, un dels principals esculls que haurà de superar el sector energètic, segons la diagnosi de Puig, és resoldre "l'elevat cost de l'energia". Si bé entén que "cal regular pensant en la competitivitat del sector", també considera que cal reflexionar en mesures que s'estan aplicant en d'altres països europeus com "la normalització de les xarxes elèctriques de distribució tancada, les propostes d'autoconsum, les renovables amb períodes de retorn de la inversió raonables (i no mecanismes d'inversió financeres, com ha acabat sent en els últims deu anys)".  

Sobre un model energètic més eficient, Puig ha recordat les declaracions del vicepresident de la Unió Europea, Antonio Tajani, el qual  situa com un dels punts febles de la política industrial europea els elevats costos de l'energia. "Lamentablement, la reforma que tenim damunt la taula del sistema elèctric espanyol, no ens apropa a aquesta millora sinó que ens n'allunya", ha conclòs.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics