Dijous, 18 d'Abril de 2024

Francesc Orella (Prim): ‘A la pel·lícula, he intentat parlar català amb accent de Reus’

27 de Gener de 2014, per Enrique Canovaca
  • Francesc Orella interpreta al general Prim

    Enrique Canovaca

Què va pensar quan li van dir que interpretaria el general Prim?

Em va xocar i em va agradar molt la proposta d’interpretar un personatge històric d’aquest calibre. Vaig llegir el guió i estava molt bé. A més, malgrat no haver treballat ni vist res del director, Miguel Bardem, ell es va interessar molt per mi i això ho agraeixes.

Com ha estat la preparació per interpretar un personatge tan complex?

Primer de tot, aconseguir la màxima informació del personatge i dels fets històrics. Ara, pel que fa a nivell íntim, de caràcter, ja no tens tanta informació i te l’has d’imaginar en funció de la història de la pel·lícula. Sí que és veritat que vaig poder accedir a cartes de la dona de Prim amb la seva mare en què s’explicava l’inici de la relació amb el general i com va costar que el gendre l’acceptés.Després, ja va guanyar molts punts amb el seu prestigi militar. Al final, el treball d’actor és posar-te en la seva pell.

El considera un heroi militar i polític?

Va ser un personatge força controvertit, passant per diverses èpoques. Va reprimir amb mà dura el seu propi poble, bombardejant Barcelona... però pel que fa a la política, un temps després va encapçalar els interessos de Catalunya davant el centralisme borbònic. No és que canviés gaire d’idees, però és va situar en el terreny dels monàrquics liberals i progressistes, a favor d’un rei que acceptés la revolució. Era un temerari, un líder nat que es va saber adequar.

Quina visió política es dóna a la pel·lícula?

Està centrat en els últims mesos de Prim, quan ja és president del Consell de Ministres. S’estan debatent diferents opcions de rei, després de destronar Isabel II. Hi havia els republicans i diferents tendències monàrquiques, els unionistes o els progressistes. La pel·lícula mostra la lluita entre polítics per veure qui acaba regnant.

Està d’acord amb fer lectures actuals del personatge i de l'època?

Els fets són els fets. Una altra cosa és que com te’ls expliquen i qui et dóna la informació. Però està clar que Prim tenia interessos personals i polítics... Tampoc és que ens hagi arribat tanta informació. En cert sentit, Prim és un desconegut, així que fer el film també està bé per conèixer el seu paper a la història d’Espanya.

Després d’interpretar-lo, l’ha canviada, l'opinió de Prim?

La pel·lícula t’ajuda a conèixer més matisos, però el personatge em quadra força amb el que m’imaginava. Era un home controvertit, amb caràcter, que va jugar diversos papers a la seva vida. Durant l’última etapa va defensar un rei que assumís els principis de la revolució i que portés una democràcia al país. Finalment, va ser Amadeu de Savoia, a qui no van deixar regnar.

Hi ha alguna referència a Reus, tant pel que fa al personatge com a la interpretació?

Hi ha moments que parla català i intento fer-ho amb l’accent de Reus i les seves particularitats. M’ha assessorat un bon amic i company reusenc com és el David Bagés. Quan parlava, Prim tenia un accent de Reus molt tancat, i fins i tot, el castellà li va costar d’aprendre més que el francès.

Com definiria el caràcter íntim de Prim, la relació amb la seva família i entorn proper?

Intuïm, perquè no hi ha gaire informació, que Prim era un temerari indòmit, un heroi militar que lluitava cos a cos, molt segur de si mateix i amb certa prepotència. A més, podia tenir grans dots de persuasió. El que passa és que aquesta mateixa prepotència el fa tenir ceguera de la conspiració que hi havia al voltant seu. Prim menyspreava el risc, era un inconscient que pensava que si no havia mort en cap guerra no el matarien en un carrer de Madrid. En aquest sentit, he intentat fer un personatge confiat. En canvi, amb la dona i els fills podia ser més tendre, veiem un Prim més suau i amorós, dins la seva manera de fer les coses.

Què li sembla que s’expliquin diverses hipòtesis sobre la seva mort?

Hi va haver una versió oficial, la de Benito Pérez Galdós, de la que ell mateix en tenia molts dubtes. Està bé que hi hagi perspectives de diversos personatges, fa que la narració s’acosti més a la realitat, als dubtes sobre la seva mort. Sabem que hi va haver un atemptat i que va arribar malferit al Palau de Buenavista. A partir d’aquí, ja no se sap tant què va passar, pots fer una ficció... La pel·lícula reflecteix que el van estrangular, després de l’informe que assegura que el van rematar al llit, després de veure la marca al coll de la mòmia, però també la versió oficial que diu que va morir per les ferides.

Com resumiria en una frase de diàleg el caràcter de Prim?

Hi ha frases que delaten la seva inconsciència o ceguera: “España no es tierra de asesinos”, li diu a la seva dona. O quan fa el discurs sobre els tres ‘jamases’, afirmant que mai havia vist un rei expulsat amb una opinió tan unànime.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics