Dijous, 25 d'Abril de 2024

Goldman Sachs: especialistes en cops d'estat i dictadures a l'Europa del segle XXI

23 de Novembre de 2011, per Jordi Martí Font

Europa, novembre del 2011. En pocs dies, després d’intenses setmanes d’amenaces en forma de casuals caigudes de les borses i de negació explícita del dret a decidir quan es tracta d’economia, la Unió Europea ha vist com “els mercats” dictaven qui havien de ser els nous caps de dos dels seus estats. Grècia i Itàlia ja tenen nous primers ministres i, no ens hauria de sorprendre però sí repugnar-nos, són homes de Goldman Sachs. Finalment, els polítics ja no obeeixen el poder econòmic perquè ara és el poder econòmic qui ha pres les regnes dels estats.

D’una banda, tenim Lucas Papademos, que va ser governador del Banc Central Grec entre 1994 i 2002; i, per tant, va participar en la falsificació dels comptes de l’Estat grec al costat de Goldman Sachs. S'han acabat els mitjancers, els polítics d’un partit o de l’altre que feien d’intermediaris de les decisions dels amos. Ara, manen directament. Alhora, el nou govern grec inclou, per primera vegada des de la dictadura dels coronels, membres de l’extrema dreta. Una bona mostra pràctica de com els ultres del liberalisme no tenen cap mena de dubte, a través dels governs de “concentració nacional”, a l'hora d'abraçar el feixisme i de netejar la imatge i donar prestigi social als qui connecten directament el país amb l'anterior dictadura, aleshores militar.

D’una altra banda, el nou primer ministre d'Itàlia, Mario Monti, és assessor del mil vegades anomenat banc nord-americà des del 2005, però no només. El seu currículum no té palla, és tot gra fort. Amb 68 anys, ha estat comissari europeu i director de la Trilateral, el lobby ultraliberal fundat per Rockefeller al 1973. Alhora, també és membre del Club Bilderberg, al qual cada cop més gent qualifica de “govern mundial a l’ombra”. Li haurem d’estar agraïts per haver fet fora l’odiat Berlusconi? No cal, amb el temps i sense tant d’espectacle si analitzem bé què fa i què farà en tindrem prou odiant-lo a ell. Perquè la seva feina està ben clara: desmuntar tot l’estat del benestar i fer-ne negoci i diners per als amics i amigues.

El Poder capitalista s’està reinventant davant dels nostres ulls, i ho fa amb una rapidesa que no ens deixa espai per a la reflexió ni per a la contesta social. El pensament, exterminat i relegat a la consideració social d'excentricitat inútil, s’escapa com pot per sobreviure en els boscos dels llibres. Monti assegura que plegarà quan calgui, quan s’acabi la crisi i com ja ens deia Orwell: “el sistema és la crisi, la crisi és el sistema”.

No hi ha sortida davant d'aquests cops d’estat amb forma acceptada per la majoria i sense sang vessada? Doncs sí, n’hi ha però costa. Tenim la llibertat que ens dóna veure la realitat i explicar-la, anomenar-la, conèixer-la i intentar transformar-la. Costarà, però com sempre: podrem si volem. Ara bé, que ningú deixi de pensar que ara serà encara més complicat, tot i que alhora més necessari. Totes aquelles que quan eren joves o no tant preguntaven als seus antecessors com era possible que no s'haguessin implicat en la lluita antifranquista, ja es poden calçar, perquè si ara no lluitem els que vinguin després ens diran exactament el mateix. Cal que ens enfrontem a cada una de les dictadures que imposen i imposaran, perquè no són tecnocràcies, tal com les anomenen ells i la seva premsa, són dictadures! I com a tals les hem de combatre.

(Jordi Martí Font és escriptor i periodista).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

david  27 de Novembre de 2011

I no oblideu...

Actualment, a Catalunya ja manen els poders financers.
Artur Mas, amb el suport del 29,35% dels votants, ha retallat el departament de salut, espina dorsal de qualsevol societat que valori la dignitat humana. Però aquesta contundència alhora d'agafar les estisores, no és visible sobre el sector financer català ni espanyol. Els partits polítics tradicionals tenen una total dependència de les entitats financeres i aquesta, condiciona el seu marge d'actuació.

Els ciutadants per tant, veiem com es desmunta com un castell de cartes, el sistema proteccionista. Pensem que cal fer un esforç més i que la culpa és nostra, però la realitat és que el Banc d'Espanya no ha regulat absolutament res, durant el periode de bombolla inmobiliaria. I no hem deixo als politics, els quals d'es d'Ajuntaments, Comunitats o Govern de torn, han fet i desfet per obtindre màxims beneficis sense tindre en compte l'espiral de crèdit privat i l'increible escalada de preus dels habitatges.

El problema, és la falta d'implicació política de la gent. La falta de motivació per buscar alternatives a aquest sistema "democràtic", on les decisions es polaritzen en figures escollides a dit i sense intervenció per part de la ciutadania.

Venen temps complicats, on la gent amb menys memòria històrica empendrà camins propis del feixisme, discriminant tot allò que no coneix i culpabilitzant al més feble, dels seus propis problemes. És urgent doncs, que la societat es mobilitzi i actui d'una vegada.

Busqueu informació fiable i no us rafieu d'aquells que us donen falses promeses. http://www.attac.es/

Ferran Sugranyes  24 de Novembre de 2011

Llegiu, companys i companyes, llegiu

Us recomano la lectura del llibre de Naomi Klein, periodista canadenca, "La doctrina del shock" (2007), on descriu, com fa l'amic Jordi, com el capitalisme aprofita qualsevol tipus de crisi per avançar sense perdre mai arreu del planeta.

Llegiu el llibre. De debò.