Cookie control
Diumenge, 17 de Novembre de 2019

Hostal Sport, negoci familiar amb l'enoturisme com a protagonista

Gastronomia i vins en la quarta generació de l’establiment

18 de Juliol de 2014, per Maria Sabaté
  • Interior de l'Hostal Sport

    Maria Sabaté

  • Marta Domènech

     

  •  

  •  

  •  

  • tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech

     

  •  

  •  

  •  

L’Hostal Sport és un hotel de quatre estrelles situat a Falset que ofereix amb cura i dedicació serveis complets per als clients que s’interessen en la comarca. Fan una aposta clara per l’enoturisme i han sabut aprofitar el potencial turístic que els envolta. El seu principal reclam són els vins i les visites guiades que ofereixen en col·laboració amb els celleristes de la zona. Però encara hi ha més, cuina tradicional, activitats lúdiques i culturals i serveis personalitzats també formen part de la seva activitat. En definitiva, un lloc per a no avorrir-se. 

La Marta Domènech, la quarta generació, és la que actualment dirigeix l’hotel. Va agafar les regnes al 2007, just quan el negoci patia un gran sotrac, ja que al setembre d’aquell mateix any es va cremar. “L’edifici va quedar molt malmès”, recorda la directora. A causa de les obres de remodelació va estar tancat un any i mig i s’hi va afegir l’explosió de la crisi econòmica. Domènech explica que va ser una “situació difícil”. Quan reobren l’hotel es troben amb un panorama totalment diferent. “Res del que havia passat en els últims 80 anys podia funcionar”, comenta Domènech, la qual afegeix que “abans la feina venia i es treia, però no havies de buscar-la, no generaves oferta, i ara és obligatori”.

Casi bé fa cent anys que el besavi de Domènech va obrir aquell bar i la quarta generació ha sabut superar els obstacles i remodelar l’hotel per estar al servei del client, però sense oblidar l’essència dels seus avantpassats. Segons comenta la directora s’ha de “dotar de molt de valor el que tens i buscar els trets diferencials que no estan en un altre lloc”. "És com un tema de caràcter, has d’empatitzar amb el turista i organitzar moltes activitats perquè en comptes de triar una altra destinació elegeixin la teva, i aquí es on rau la nostra feina actualment”, conclou Marta Domènech.

Adaptar-se i reconvertir el negoci, combinat amb molt d’esforç i saber fer, ha estat el que ha portat a l’Hostal Sport a ser un reputat hotel de cinc estrelles. Ara, a més de bar, restaurant, habitacions, servei de càtering, o possibilitat de celebrar cerimònies, entre d’altres, “fins i tot oferim servei de massatges i perruqueria”. Això els permet “crear aliances” amb professionals d’altres àmbits del territori i “tot això promou la cooperativitat del territori, que al final és anar tots a la una”, explica la directora.

Producte locals, la clau de l’èxit

La utilització dels productes de proximitat és un altre punt fort de l’establiment i, tractant-se del Priorat, el vi és un dels seus temes transversals. “Al final nosaltres vivim de la cultura del vi, i, per tant, ens hem d’assegurar que fem una bona docència en aquest sentit”, comenta Domènech.

Tenen una àmplia carta de vins del Priorat i Montsant, sense deixar de banda les altres regions. Enguany han engegat el projecte 12 mesos, 12 DO, on cada mes es fa un tast d’una de les dotze Denominacions d’Origen que té Catalunya. El programa va ser ideat amb la convicció que “donar a conèixer aquest territori és important, som un país de vins i crec que és important que la gent que ho sàpiga”.

I és que el client que s'interessa per l'Hostal Sport ja és un client experimentat en el món del vi, que coneix molt i sap quins cellers vol veure. La majoria  venen de la franja escandinava: Suècia, Finlàndia, Dinamarca. I, segons explica Domènech, els hi sobta molt “que el territori sigui tan verge, diuen que com pot ser que tinguem un producte tant summament excepcional i encara segueixi sent tan rural”.

El vi no és l’únic del Priorat que poden tastar a l’Hostal Sport, també es poden fer una idea de la gastronomia. Truita amb suc, peus de porc, mandonguilles amb carxofa, el gerret de vedella, fricandó, o les galtes són els plats més típics que s’hi poden trobar. Els que més agraden, els guisats. “Al Priorat hi ha una gran gastronomia pels grans vins d’aquí i la nostra singularitat és la cuina tradicional de tota la vida, aquell xup-xup de la cassola”, diu Marta Domènech, i afegeix que tenen la mateixa cuinera des de fa 45 anys i això fa que la cuina de l’Hostal Sport "sigui un dels seus trets característics".

Potenciant l’enoturisme

En aquest hotel l’activitat no només es limita a l’estança, sinó que també ajuden i orienten al client a descobrir la comarca. Ho fan amb la col·laboració dels cellers del Priorat que estan disposats a obrir les portes de casa seva per a ensenyar-los el seu bé més preuat. Per a Marta Domènech, els cellers són la clau de la comarca, segons diu són ells “els que porten els clients aquí, la gent ve pel producte, han sigut els vinaters els que han posat el Priorat al món i nosaltres estem per oferir-los un bon tracte”.

L’Hostal Sport és un dels establiments més tradicionals que es mantenen a la comarca. Ha estat testimoni de molts canvis i etapes i s’ha sabut reinventar per estar a l’altura de les expectatives actuals. Ara, la comarca té davant seu un nou camí iniciat fa uns quants anys enrere: l’aposta per l’enoturisme i la preservació del territori per aconseguir relacionar el Priorat amb qualitat. La Candidatura de la UNESCO i la Carta del Paisatge, entre d’altres, són formes de fomentar aquestes dues fites que pretenen convertir el Priorat en un territori de prestigi, un fet que també portarà una repercussió important a tota l’activitat econòmica de la comarca.

Domènech té clar que si es continua per “bon camí auguro a la comarca una de les millors destinacions del món a nivell d’enoturisme,  però ho hem de fer-ho molt ben fet”, valora. “Vull pensar que l’esperit que s’ha tingut sempre aquí perdurarà al llarg dels anys”, conclou la directora de l'Hostal Sport.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech
tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech
tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech
tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech
tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech
tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech
tast vins caves Hotel Hostal Sport falset priorat especial reusdigital marta domènech

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics