Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Joan Canadell: 'El model econòmic espanyol és decadent i alimenta l'oligarquia'

El professor Josep Maria Arauzo dóna dades econòmiques per sortir de la 'dependència' d'Espanya

20 de Setembre de 2013, per Enrique Canovaca
  • Joan Canadell, en primer terme

    Enrique Canovaca

  • Josep Maria Arauzo ha fet una exposició força didàctica

    Enrique Canovaca

  • Unes 150 persones es van donar cita al Centre de Lectura

    Enrique Canovaca

El secretari general del Cercle Català de Negocis no ha vingut a Reus a oferir un reguitzell de dades sobre la viabilitat econòmica d'un nou estat català, "malgrat la quantitat d'estudis que tenim que així ho indiquen". Canadell ha volgut anar més enllà, "ara que ens troben en una fase de màxima tensió i on el vot es decantarà per arguments emocionals". Per això, ha fet una comparativa entre què suposaria quedar-se a l'Estat espanyol i què suposaria sortir-ne.

"Si voten que no a la independència, voten a quedar-nos amb les conseqüècies del pitjor estat de la Unió Europa, el que té més atur", ha assegurat Canadell, qui creu que "segurament hi sortirem tots de la crisi, però continuarem estant malament". El secretari general del Cercle Català de negocis defineix el model espanyol "com a decadent, incapaç de crear llocs de feina i basat en alimentar l'oligarquia, els funcionaris, els polítics i els grans empresaris". Per això, "s'han construït autopistes sense cotxes, per donar suculents contractes a uns quants".

En canvi, l'escenari econòmic d'una Catalunya independent seria molt més eficient, segons Canadell. "Recuperant el dèficit fiscal, en quatre o cinc anys, ens situaríem entre els quatre països més rics d'Europa i amb un atur al voltant del 8%". "Però allò més important és que vostès pensin en el país que volen construir i s'ho creguin", ha continuat el ponent, qui creu que el poble català té la voluntat i força suficient com per aixecar l'economia. "Som capaços de fer el millor model esportiu del món -el Barça- i som líders en cuina", ha afegit.

Canadell ha indicat que amb els recursos que ara marxen "es podria incrementar en un 50% el pressupost, passant dels 30.000 milions d'euros als 45.000 i revertint les retallades fetes fins ara". Per acabar, el ponent ha utilitzat una metàfora: "Catalunya és com una motlla comprimida amb un topall, que és Espanya. Quan el trenquem sabrem com és de llarga aquesta motlla".

La inviabilitat de la dependència

El professor Josep Maria Arauzo ha volgut desmuntar, en primer terme, els arguments que diuen que amb una Catalunya independent, Espanya deixaria de comprar els productes a les empreses catalanes. "Avui en dia és difícil parlar de nacionalitats en els productes. Per exemple, l'Iphone es dissenya als Estats Units però es construeix fora i per cada aparell que es ven, augmenta el dèficit comercial nord-americà". Arauzo ha ressaltat que les empreses es compren i es venen en termes d'eficiència i no per qüestions sentimentals o ideològiques.

L'expert econòmic ha definit Catalunya com una economia industrial i agrícola, més propera als països de la Unió Europea que no pas a l'Estat espanyol, que "a més, té una imatge molt dolenta a nivell internacional". "La nostra estructura productiva es veu perjudicada per una manca de poder de decisió. És la ineficiència de l'encaix de Catalunya dins d'Espanya", ha continuat Canadell, qui creu que per això l'atur al país és tan elevat.

Per Arauzo, "no ens hem de plantejar la viabilitat de la independència sinó més bé la inviabilitat de la dependència, amb un model espanyol que atenalla la nostra economia productiva". A més, el professor ha criticat el model de repartiment territorial que utilitza l'Estat, que "no aplica el principi d'ordinalitat". "Entenc que hi hagi un component de solidaritat però no pot ser que generem més recursos i després estiguem pitjor que altres territoris que en generen menys", ha conclòs.

El cicle sobre economia i Estat català està organitzat per les formacions polítiques CDC, UDC, ERC, IC-Verds, Ara Reus, Reagrupament, Solidaritat Catalana per la Independència i Nova Esquerra; i per les entitats Òmnium Baix Camp, Assemblea Nacional de Catalunya/ Reus per la Independència, i amb la col·laboració del Centre de Lectura i la Cambra de Comerç de Reus.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital Josep Maria Arauzo URV economia
reusdigital.cat Reus Diari Digital públic cicle economia i estat propi

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

joan  21 de Setembre de 2013

A veure si els periodistes fan cròniques fidedignes

Jo vaig ser en aquesta xerrada i el prof. Arauzo no va definir Catalunya com un país agrícola (això és el que diu, desafortunadament, el periodista que fa la crònica) sinó que va dir que el pes del sector agrícola català era més semblant a l'europeu (més petit) que no pas a l'espanyol (més gran). És a dir, justament el contrari del que diu el desafortunat comentari de Ramon de Reus.

Jesus  20 de Setembre de 2013

todo es vendre humo

el humo es barato y se puede vender a muy buen precio, esto es lo que hace el Sr. Cañadell,
alimentar el independentismo y como dice Ramon vendernos la moto de que todo sera maravilloso, nadie dice lo que tendremos que pagar todos, nadie dice que tendremos que hacer con nuestros politicos catalanes, nadie dice como hay pagar esta estructura tan cara que hay en la Generalitat, solo encender la mecha y vender mucho humo

Ramon de Reus  20 de Setembre de 2013

Models d'estats d'Europa

"Si voten que no a la independència, voten a quedar-nos amb les conseqüències del pitjor estat de la Unió Europa, el que té més atur", Esta informat aquest senyor, si. ¿El model econòmic d’estat Grec, Portuguès, Irlandès es millor que l’espanyol? ¿Avui és realista dir que els estats d’Europa tenen model propi? ¿De veritat "Sr. Empresari" Cañadell pensa vostè que al seu futur meravellós estat català podrien fer alguna cosa diferent a la que es fa avui dins Espanya?. I que el Sr. professor defineixi Catalunya principat amb un sistema d’economia industrial i agrícola a l’any 2013 es per llogar-hi cadires. Prenguis la molèstia de comprovar que aporta el sector servei i quantes de les empreses industrials ubicades aquí son realment catalanes. I de l’agricultura, tregui vostè les subvencions comunitàries i veurà que en queda. Però tot va be per embolicar la troca i continuar venent "la moto" del meravellós estat català al personal.