Dijous, 25 d'Abril de 2024

Josep Baiges: ‘Allò que acaba succeint a Reus és insòlit’

22 d'Abril de 2014, per Albert Sas
  • Josep Baiges, amb el llibre 'De Plim a Prim'

    Cedida

Què en pensa de tota la polèmica sobre l’autòpsia de Prim?

Lamentable. L’ús interessant que ha fet el criminòleg Pérez Abellán de tot aquest afer posa al descobert una manera de fer i d’actuar gens edificant. S’ha aprofitat de la bona fe de la gent d’aquesta ciutat per muntar un show mediàtic inclassificable.

Què l’ha portat a relacionar el fet de la mort de Prim amb la desaparició de la beguda Plim?

Ha estat determinant la coincidència en el temps de la desaparició de la marca amb l’espetec de l’afer de la mòmia. Al marge, és clar, de l’origen del nom PLIM, que és fruit d’una derivació lingüística del cognom del General quan aquest era el governador de Puerto Rico. Això permet una combinació molt divertida entre ambdues coses que tenen un mateix referent, la ciutat de Reus.

El 'Món de Reus' és tan especial com sembla?

No tinc prou  informació per comparar-la amb d’altres ciutats similars a la nostra. Però certament allò que acaba succeint a Reus, per un cúmul de circumstàncies certament imprevisibles, és insòlit. Deu ser cosa del Mestral que atorga aquesta singularitat excepcional a la nostra realitat ciutadana.

El llibre és un recull d'articles, hi haurà una segona part amb el temps?

Jo crec que el tema del Prim està amortitzat i no em veig fent una segona part. Entre d’altres coses perquè personatges com Pérez Abellán són irrepetibles i espero –per la salut de tots plegats- que no es torni a creuar en les nostres vides.

Què en pensa del moment que es viu en el món de la comunicació al Camp de Tarragona?

Molt preocupant des del punt de vista empresarial. La crisi s’ha acarnissat amb una duresa extrema amb els nostre sector. L’únic consol que queda és pensar que hem tocat fons, que pitjor ja no es pot anar, i que per força s’ha de remuntar. En aquest sentit és especialment motivant pensar que hi ha molt bons professionals a casa nostra que em fan ser optimista sobre la necessària recuperació que hem de poder viure en aquest àmbit.

Què s’ha de fer per motivar la lectura entre els joves?

Que trobin lectures d’acord amb els seus interessos. I que tinguin el necessari sentiment de la descoberta intel·lectual. Cal demanar que siguin proactius i que nosaltres –els d’una certa edat- siguem capaços d’engrescar-los per endinsar-se en un món ple d’imaginació i fantasia com el de la lectura.

Com i on passarà la diada?

A Reus, fent del Mercadal el meu hàbitat natural. Per Sant Jordi, aquesta plaça es converteix en casa meva.

Quin llibre recomana per Sant Jordi?

Qualsevol que hagi escrit un autor local. La festa també ha de servir per reivindicar el que s’escriu a casa nostra, que sovint ho té més complicat per treure el cap perquè el corró de les grans editorials acostuma a ser implacable. Per això Sant Jordi és una bona oportunitat per treure el nas i reivindicar la literatura de qualitat que es fa en aquestes comarques.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Concepció Cavallé  23 d'Abril de 2014

De Plim a Prim

M'agrada

j. A. Carricondo  22 d'Abril de 2014

EL MÓN -PARCIAL- DE REUS

A banda de desqualificar sense arguments i sense la qualificació i els coneixements que pot tenir un professional i catedràtic que més es pot dir, potser cal llegir els dos informes i contra posar els arguments. És molt fàcil escriure, sobretot si ho fa un 'negre' i potser trobarem gent de bona fe que compri el llibre.
Salutacions i bona diada de sant Jordi