Divendres, 29 de Març de 2024

Josep Bertran: ‘Cal conèixer la Història per no tornar-la a repetir’

21 d'Abril de 2014, per Enrique Canovaca
  • Josep Bertran, amb el llibre sobra la crisi de 1929

    Lluís Rovira/ Revista Cambrils

La crisi del 1929 va tenir alguna especificitat a Reus i comarca?

Sí, atès que era una comarca on les exportacions de productes agrícoles, com el vi, l’oli o la fruita seca tenien un gran pes en l’economia del territori, i que pels motius d’aquesta crisi s’experimentà una caiguda del seus preus de venda i en el volum tret pel Port de Tarragona. A banda de la crisi que patiren altres sectors importants com el tèxtil, el botam o el financer, amb la fallida del Banc de Reus.

En el seu llibre es tracta el crac del 29, quina diferència hi ha amb el que hi ha hagut ara?

Hi ha una diferència bàsica, la manca d’organismes superiors, com és actualment la UE, que donessin cobertura als països afectats. En el cas concret de la caiguda del Banc de Reus, el govern no va fer res per evitar-la, ja que considerava que es tractava d’una entitat financera privada, avui dia això no s’hauria produït. En el vessant social, les classes treballadores reusenques afectades també per un alt nivell d’atur, no disposaren de la protecció social que es té en l’actualitat.

La història va deixant petjades per al futur, records com guerres o períodes de fam. Tot i així, sembla que el món torna a ensopegar en les mateixes pedres. Què en pensa?

Malauradament, la societat en general té poca memòria i una vegada superada una crisi torna a cometre els mateixos errors o similars que la van generar. És per això que cal conèixer la Història i solament d’aquesta manera evitarem repetir-la.

La crisi de 1929 a Reus i comarca és la publicació de la tesina prèvia a la presentació de la seva tesi doctoral, tindrem la versió definitiva publicada?

Sí, però la tesi doctoral no es publicarà perquè amb l’edició, per part del Centre de Lectura, del llibre Reus i el Baix Camp durant la dictadura de Primo de Rivera, és més que suficient per presentar de forma didàctica el contingut d’aquesta tesi.

Què s’ha de fer per promocionar la lectura entre els joves ?

És bàsic el foment de la lectura des de les escoles i instituts, així com l’ampliació de la xarxa de biblioteques en els diferents municipis, per petits que siguin.

Què en pensa del moment que es viu a nivell cultural al Camp de Tarragona?

Malauradament, i arran de la crisi econòmica que encara patim i la poca sensibilitat dels governants de les diferents institucions, la cultura no travessa el seu millor moment. La cultura, segueix sent la ventafocs en els pressupostos de les administracions. Afortunadament, entitats com el Centre de Lectura, segueixen fent una gran tasca en el foment de la cultura.

Com i on passarà la diada de Sant Jordi?

A Cambrils i esperant que faci bon temps per poder fer una visita per les diverses parades de llibres i comprar la rosa que mana la tradició.

Quin llibre recomana per Sant Jordi?

Se’n podria recomanar diversos, però aprofitant l’avinentesa del setanta-cinquè aniversari de la fi de la Guerra Civil, m’inclinaria pel llibre República, revolució i exili. Memòries d’un llibertari reusenc, d’A. Martorell, de les edicions del Centre de Lectura, o bé la novel·la de Vicenç Villatoro, amb la Guerra Civil de fons, La ciutat del fum.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics