Dijous, 25 d'Abril de 2024

Josep-Lluís Carod-Rovira i Toni Cruanyes, guanyadors dels Premis Octubre

L'exvicepresident obté el Premi de narrativa ex aequo amb l'escriptor valencià Tomàs Llopis

28 d'Octubre de 2012, per ACN
  • Josep-Lluís Carod-Rovira, Josep Anton Soldevila, Toni Cruanyes i Tomàs Llopis

    ACN

Presentat amb el pseudònim de Miquel Capella, nom del seu oncle, Josep-Lluís Carod-Rovira, 'La passió italiana' és una llibre de narrativa memoralística "però que inclou també literatura de viatges, retrats d'alguns personatges, fins i tot gastronomia", segons que ha explicat el seu autor en roda de premsa. Carod-Rovira ha insistit en el fet que no són unes memòries sinó el relat de la seva relació amb la cultura italiana i la de molts catalans.

L'actual director de la càtedra sobre diversitat social de la Pompeu Fabra ha explicat que aquesta "passió" per Itàlia li va néixer quan es trobava a la presó Model l'any 1973 al costat de l'advocat Josep Solé i Barberà arran de l'afirmació d'aquest que "els catalans som una mena d'italians frustrats". El llibre lliga reflexions a partir de llocs de la memòria personal de Carod-Rovira vinculats a Itàlia a partir de la idea de la Mediterrània com un espai comú i amb una "perspectiva nacional" en la línia de Joan Fuster, segons que ha explicat.

L'exvicepresident català ha compartit ex-aequo el Premi Andròmina de Narrativa amb el valencià Tomàs Llopis per l'obra 'Hi ha morts que pesen cent anys'. La novel·la narra la història d'una família, els Facadell, des de l'expulsió dels moriscos fins a les segons germanies, finalitzant amb un epíleg de l'inici de la Batalla d'Almansa.

===Un "llibre de combat"contra l'extrema dreta===

El corresponsal de TV3 a París, Toni Cruanyes, ha obtingut el Premi Joan Fuster d'Assaig per 'Un antídot contra l'extrema dreta'. Cruanyes ha reflexionat sobre els exemples puixants a països com Holanda, Àustria o Finlàndia. El periodista ha explicat que el llibre neix de la idea de fer un reportatge sobre l'extrema dreta a Europa però que amb el temps ha esdevingut un assaig "amb voluntat de ser un llibre de combat".

Cruanyes considera que de l'extrema dreta europea "se'n parla poc i malament" i que calia una mirada analítica sobre els motius del seu èxit a latituds tan diferents. L'autor afegeix que el seu anàlisi se centra en el moviments demogràfics, el canvis en l'economia, la baixada de natalitat, emigració, el paper l'Islam o el fracàs d'Europa de convertir-se en una alternativa autòctona en el procés de globalització.

===Al Tall i Joan Fuster, protagonistes en la Nit dels Octubre===

La 41a edició dels Premis Octubre ha recuperat el tradicional sopar literari després que l'any passat els problemes econòmics de l'organització obliguessin a suspendre la cita. La nova editora de 3i4, Laia Climent, ha pres el testimoni del seu pare, Eliseu Climent, en una cerimònia que s'ha iniciat amb el parlament de tots dos.

Després del sopar, l'organització ha realitzat un homenatge al grup Al Tall, que deixa els escenaris després de més de 40 anys, i a l'intel·lectual Joan Fuster, en el 50è aniversari de l'obra 'Nosaltres, els valencians'. Els guanyadors de la passada edició, Gemma Aguilera (Assaig), Daniel O'Hara (Novel·la) i Jordi Llavina (Poesia) han rebut els guardons de mans d'Eliseu Climent, en reconeixement a les seves obres, atès que l'any anterior no hi hagué sopar de lliurament. Posteriorment, s'han lliurat els guardons d'enguany.

A la cita, han assistit representants del món polític de formacions com el PSPV-PSOE, Esquerra Unida del País Valencià, Compromís, Esquerra Republicana, PSAN, representants d'Òmnium Cultural, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana o les Universitat Jaume I de Castelló, Universitat d'Alacant i Universitat de València.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics