Divendres, 19 d'Abril de 2024

Per la col·laboració intergeneracional

Vuit joves han participat en la segona edició de les 'Parelles TIC', per promoure l'alfabetització digital de les persones grans

03 de Juny de 2014, per Anna Muñoz
  • Participants al programa 'Parelels TIC'

    Anna Muñoz

  • Àlex Velarde i Joaquim Cazorla

    Anna Muñoz

  • Cristina Torres i José Sánchez

    Anna Muñoz

Adquirir coneixements bàsics sobre les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, aprendre a fer funcionar un ordenador i compartir experiències pròpies són les bases que han acompanyat el programa 'Parelles TIC'. En ell, un grup de joves voluntaris s'ofereix a ensenyar a la gent gran a començar a dominar les tecnologies, i a la vegada, participen de la seva comunitat. Però, especialment, les parelles, persones desconegudes, creen un vincle inesperat, una nova relació que fomenta la inclusió social mitjançant l'intercanvi d'experiències.

La relació s'acaba ara amb el final de programa però tenen clar que volen seguir en contacte. La responsable del Casal de Joves, Anna Roig, ho confirma: "Moltes parelles han quedat fora dels horaris estipulats per seguir practicant amb els ordinadors personals i refrescar el temari de la sessió d'aprenentatge. Amb aquestes actituds veiem que el programa ha funcionat, els voluntaris han assumit bé la seva tasca altruista d'ajudar a altres i, sense voler-ho, també hi ha aprenentatge emocional".

L'acte de cloenda d'aquest programa ha tingut lloc, aquest dilluns a la tarda, a la Biblioteca Central Xavier Amoròs i ha reunit a tots els participants per fer una valoració conjunta del programa. Després de la presentació, s'han fet activitats per no deixar d'interactuar  entre joves i grans fins al final. Repartint bombons amb missatges amagats, cada participant del programa havia de buscar resposta a aquests missatges parlant entre ells. Després, tothom compartia pensaments i opinions en veu alta sobre el que havien parlat i el que havien viscut.

Tots han coincidit en opinions, com comentava Joaquin Cazorla, participant del grup dels grans: "Ha estat una experiència molt gratificant i enriquidora. Ens ho hem passat molt bé però se'ns ha fet massa curt." Seguidament han passat un vídeo resum del programa, on es podien veure els participants durant el dia a dia de les activitats. Al passar el vídeo, tots reien i comentaven anècdotes viscudes durant aquests mesos. Abans d'acabar, s'ha fet entrega d'uns diplomes acreditatius conforme han realitzat aquest curs, i s'ha compartit coca amb xocolata.

Tres mesos d'aprenentatge

La directora de la Biblioteca Central Xavier Amorós, Cristina Garrete, explica com va sorgir la idea de fomentar aquest projecte: "El progama neix per cobrir les necessitats de reorganitzar un servei com el Telecentre, que requeria un canvi urgent, i d'apropar-nos als joves". D'altra banda, Garrete indica que "hi havia molta gent gran que volia apuntar-s'hi a cursets d'informàtica".

Per poder realitzar el projecte de 'Parelles TIC' han col·laborat tres entitats: la Biblioteca Central Xavier Amoròs, que s'encarrega de la coordinació, formar les parelles i cedir espai i maquinària per les trobades; l'Institut Baix Camp, proposant als alumnes la participació voluntària en el programa i fent un seguiment d'aquests; i el Casal de Joves, encarregat de les inscripcions dels joves voluntaris i de la formació inicial que es fa als participants.

La predisposició de la regidoria de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Reus va permetre que l'experiència comencés al gener del 2014 amb un primer grup per fer una prova pilot del programa amb cinc parelles. En veure els resultats satisfactoris, es va decidir fer una segona tongada de parelles que, des del passat mes de març, van començar a compartir experiències.

Per dur a terme amb èxit el projecte, primer es va fer una sessió inicial per posar en contacte a les persones, agrupar les parelles i que es comencin a conèixer. Durant aquesta sessió també s'informa sobre el projecte, el temari a seguir i, sobretot, els valors socials que suposa participar en un programa de col·laboració intergeneracional. A partir d'aquí les parelles es van adaptant als diferents horaris per començar a treballar.

També, durant el curs, els estudiants voluntaris van actualitzar un blog on plasmaven les experiències que vivien durant el procés d'ensenyança a la gent gran. El director de l'IES Baix Camp, Josep Lluis Queralt, opina sobre els avantatges de les 'Parelles TIC': "Els projectes d'aprenentatge i servei són molt interessants. En aquest cas, els alumnes ajuden a formar a la gent gran, es senten formadors, protagonistes; però a la vegada recullen coneixements d'aquesta gent amb molta més experiència de la que poden aprendre altres formes de veure la vida".

Una experiència inoblidable i divertida

Els voluntaris s'ha sentit realitzats fent de formadors. És una manera de posar en pràctica tots els coneixements que estan assolint a l'institut: "He treballat amb el Joaquim Cazorla, un home de 60 anys. Ha estat una experiència molt divertida, no m'imaginava explicant a algú com encendre un ordinador", indica un dels joves voluntaris, Àlex Velarde.

Més enllà de l'aprenentatge, tots els participants en destaquen una qualitat per sobre la resta: la relació i el vincle personal que crees amb la parella TIC. Es queden amb poder compartir coneixement, punts de vista molt diferents i experiències. Una creació de relacions que, a priori, cap de les dos parts s'imaginava.

La sensació de realització l'explica una de les voluntàries, Cristina Torres: "M'ha semblat una experiència molt enriquidora perquè he pogut conèixer la meva parella TIC, José Sánchez, una persona gran de seixanta dos anys a la que he pogut transmetre el que he après a l'Institut. Malgrat que al principi li costava una mica, tot quedava compensat amb la bona actitud i la gran disposició que tenia per aprendre".

Per la seva banda, Jose Sánchez està molt content de la experiència que ha viscut: "Tenia moltes ganes d'aprendre. La Cristina m'ha ensenyat moltes coses que no sabia. Hem creat un vincle i una relació que no pensava pogués aconseguir participant en aquest programa". Com la resta de participants, es queixa pel temps, se li ha fet massa curt: "Els joves comencen des de ben petits a relacionar-se amb les noves tecnologies, en canvi, els que som més grans ens costa molt més agafar la dinàmica".

La Biblioteca Central, l'Institut Baix Camp i el Casal de Joves ja pensen en organitzar properes edicions del programa, però amb més difusió i la captació d'un major nombre de voluntaris.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital participants al programa parelles TIC
reusdigital.cat Reus Diari Digital participants al programa parelles TIC

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics