Una de les ponències més interessants d'aquest dilluns ha estat impartida per la doctora nord-americana Penny Kris-Ehterton, qui ha destacat els efectes positius dels fruits secs per millorar la circulació de la sang a les artèries i prevenir així la hipertensió o les malalties cardiovasculars. D'altra banda, segons ha explicat el president del Fòrum Mundial de l'INC per la investigació Nutricional i la Difusió, Jordi-Salas Salvadó, l'experta de la Penn State University ha ressaltat la influència positiva d'aquest tipus d'aliments per a evitar el desenvolupament de la diabetis a llarg termini.
Precisament, aquest dimarts es donarà a conèixer a Reus els resultats de l'estudi Predimed, on es comprova, sobre una mostra de 7.400 persones, que els fruits secs disminueixen a la meitat el risc de patir diabetis en el temps, "en comparació amb una dieta baixa en greix". El doctor Salvadó reconeix que aquests aliments "aporten moltíssim greix, però és d'origen vegetal i saludable".
A més, "contenen molts antioxidants i altres substàncies en petita quantitat que suposen beneficis per a la salut", afegeix l'expert de la URV. En aquest sentit, la Food and Dried Administration, que regula la nutrició als Estats Units ja ha realitzat una "declaració de propietats saludables dels fruits secs, per tal de preveure la malaltia cardiovascular".
Discussió sobre la necessitat de fregir o no els aliments
Una altre dels continguts destacats d'aquest dilluns ha estat el debat realitzat per la doctora de Sevilla Carmen Dobarganes i el doctor de Pamplona Miguel Ángel Martínez sobre els beneficis o efectes tòxics de les fritures. La primera ha defensat els efectes negatius del greix, que es pot oxidar amb el temps i la cocció, malgrat que "ha indicat que si s'utilitzen les fritures de manera correcta amb olis d'oliva resistents a la toxicitat, no hi ha d'haver cap problema", tal i com ha indicat Jordi Salas-Salvadó.
El segon ha destacat els aspectes nutricionals de les fritures, a través d'una sèrie d'estudis epidemiològics realitzats en grans poblacions, que demostren els beneficis d'utilitzar bons olis d'oliva, encara que tinguin greixos alts, ja que "aporten una gran quanitat d'antioxidant", en paraules del doctor de la URV. Això s'associa amb una prevenció de la obesitat, la diabetis o el càncer.
La incògnita sobre els grans peixos
Del programa d'aquest dimarts també destaca la discussió acadèmica sobre el suposat benefici dels peixos grans depredadors, com per exemple la tonyina. Per una banda, acumulen mercuri i d'altres substàncies "possiblement" tòxiques, en paraules de Salvadó. Però per l'altra, contenen la proteïna Omega 3, clau per a una bona salut general. Es farà un balanç del risc i beneficis per "poder establir unes recomanacions a la població en general".
El World Forum for Nutrition Research Conference està organitzat per la Fundació Iberoamericana de Nutrició, el Consell Internacional dels Fruits Secs i la Fruita Dessecada (INC), la Internacional Union of Nutrional Sciences, la Mediterranean Nut Foundations i la Federació Espanyola de Societats de la Nutrició. Per primer cop, aquetes entitats s'han aliat per fer una trobada conjunta.
Al congrés també s'han instal·lat estands d'empreses alimentàries, ja sigui locals, com el cas de la DOP Siurana i la Morella Nuts, i internacionals, com la California Walnuts o la Editorial Médica Panamericana.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics