Dijous, 28 de Març de 2024

La independència a les enquestes

17 de Febrer de 2014, per Sebastià Barrufet

Quatre de cada deu catalans votaria a favor de la independència de Catalunya i un terç no es posiciona. El programa 8 al dia va fer pública una enquesta sobre la pregunta de la consulta del 9 de novembre. És la primera enquesta exhaustiva d'aquestes característiques després de l'anunci de pregunta i data. L'enquesta l'ha elaborat l'Institut Gesop per a 8 al dia amb un univers de 1.600 persones més grans de 16 anys.

Si avui es fes la consulta prevista per al 9 de novembre, gairebé la meitat dels catalans votaria que Sí a la primera pregunta: vol que Catalunya esdevingui un Estat? Concretament, el 48,1% afirma que hi votaria a favor. Una quarta part, el 24,4%, votaria que no. I atenció perquè la dada és molt reveladora, el 27,5% restant no es posiciona ni a favor ni en contra. Això vol dir que hi ha un gruix d'indecisos molt considerable i que pot ser determinant.

Dels que votarien que Sí a la primera pregunta, per tant, dels que volen que Catalunya esdevingui un Estat, el 84,7% votarien també que Sí a la segona qüestió: vol que aquest Estat sigui independent? Un 8% hi votaria en contra, i el 7,3% restant no es posiciona. Aquestes són les dades que revela l'enquesta de les dues preguntes.

Però la nit electoral, quins serien els resultats? Quina és la intenció directa de vot a la consulta? Doncs quatre de cada deu catalans votarien a favor d'un Estat independent, el 40,7%. Gairebé tres de cada deu hi votaria en contra, concretament el 28,2%. En aquest No hi ha tant els que No volen un Estat com els que sí que el volen, però no independent. Hi hauria, per exemple, els que aposten per un Estat federal. I un terç, el 31%, no es posiciona ni a favor ni en contra. Per tant, un altre cop la clau pot estar en els indecisos.

Els residents a Catalunya del gènere masculí votarien amb Sí-sí a la doble pregunta de la consulta programada per al 9 de novembre i que van consensuar la majoria de grups polítics del Parlament, segons l'enquesta de l'empresa Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) encarregada per 8tv que dirigeix i presenta Josep Cuní.

La New York University també ha publicat al seu web una enquesta sobre el procés català. Un detalladíssim estudi demoscòpic que inclou preguntes sobre la independència, sobre la intenció de vot, sobre llengües habituals, i sobre la intenció de vot en un referèndum independentista. En aquest sentit, abans d'entrar en aquestes preguntes, la NYU recorda estudis que avalen la viabilitat econòmica de Catalunya, però també d'un empobriment del 25% de la població.   

Les enquestes sempre són plenes d'incerteses, per això sovint es diu que la millor enquesta és la del dia d'anar a votar. Però és que, a més a més, en aquest cas hi ha encara una incertesa superior: tenim seriosos dubtes sobre si la consulta es podrà celebrar. De totes maneres, mirant atentament l'enquesta publicada al programa de Josep Cuní, observo que els que no volen la independència són més aviat pocs. Són pocs a les enquestes i ho seran a l'hora d'anar a votar.

"El referèndum es farà i els catalans guanyaran, veureu, i si no anirem a eleccions anticipades", va dir el president Mas en una entrevista. Diu que els catalans volen ser respectats i que l'executiu de Rajoy no ho fa. Personalment, ho he dit i escrit, penso que unes eleccions al mateix dia 9 de novembre seria la millor solució.

Sebastià Barrufet Rialp és periodista

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jaume  17 de Febrer de 2014

Trampa, trampa

Quin analisi més dolent. El 30 per cent que no es posiciona inclou un 15% que diu que no votarà, un 5% que votarà en blanc i un 1% que votarà nul. O sigui que els que no es posicionen són menys del 10%. El 25% (abstenció més blancs) no compten. Per tant no hi ha un 48,5% de SI, sinó un 56%.
L'enquesta la debia pagar el CNI per fer veure que hi ha una bosa de vot indecis (el 30%) que pot fer cambiar els resultats, però que no hi és ni pot: la independència guanya clarament encara que tots els verdaders indecisos (prop del 10%) votesin no.