Dissabte, 23 de Març de 2019

La muralla de Reus o la reivindicació medieval

02 de Juny de 2012, per Anton Baiges Gras
  • Plafons informatius

    Anton Baiges

Aquest dissabte al matí s'ha realçat la importància de la vila medieval reusenca en el context de les ruïnes existents de l'antiga muralla, conservades en els seus fonaments, i que des de la creació, el 2007, del centre comercial que porta el nom dels antics pallers del municipi, es poden observar a través d'uns vitralls col·locats a tocar del raval, i que han estat complementades amb la instal·lació d'uns plafons històrics explicatius.

Aquests fan referència a l’antic barri dels escudellers –el primer documentat amb tallers d'una petita indústria de ceràmica reflexa metàl·lica -algunes restes de les quals es conserven al Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca- entre l'antic portal de l'Hospital, que donava a la plaça de la Sang i menava al camí de Valls, i el carrer de Bages, al mateix barri del Pallol, que delimitava la muralla medieval del darrer terç del segle XIV. La primera, dels segles XII-XIII, correspondria al clos tancat de la primera vila.

L'acte, en què s’ha tallat una cinta en l'espai de recuperació històrica, ha comptat amb la presència d'Ezequiel Gort, arxiver municipal; Jaume Massó, director del Museu d'Arqueologia; Pau Salvadó, director del centre comercial El Pallol, institució privada que ha sufragat els plafons amb textos en castellà, anglès, rus i francès, a banda del català; Joaquim Sorio, regidor de Cultura, i l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, qui ha reivindicat "el patrimoni de la història medieval, poc conegut i una mica oblidat, a diferència de l'etapa modernista, i que hem de reivindicar també com a reclam cultural de ciutat".

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Jaume Massó Carballido  04 de Juny de 2012

Ceràmica decorada

Permeteu-me afegir que --de mitjan segle XVI a mitjan segle XVII-- els terrissers reusencs no van fabricar només ceràmica de reflex metàl·lic, sinó també ceràmica decorada en blau i en groc i blau, a més a més de ceràmica vernissada llisa, olles, gerres, figuretes, xiulets i molts altres objectes de fang cuit. TOTES les peces recuperades a les excavacions del Pallol es conserven al Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca, situat molt a prop del lloc de la troballa. Hi ha desenes i desenes de peces que s'han pogut reconstruir, tot conformant una col·lecció realment excepcional a Catalunya --i àdhuc a l'Estat-- que, per qüestions d'espai, encara no es pot exposar de manera permanent.

Reportatges