Dijous, 18 d'Abril de 2024

La nova factura elèctrica

13 de Setembre de 2013, per Carles Farré

El passat 3 d'agost es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l'Ordre IET/1491/2013 per la qual es revisen els peatges d'accés d'energia elèctrica per a la seva aplicació a partir d'agost de 2013 i que forma part de la reforma elèctrica abordada en el Reial decret llei 9 /2013, del 12 de juliol de 2013.

Com a preàmbul hem de conèixer els conceptes tarifaris modificats de forma clara i evident. La factura elèctrica es divideix principalment en dos termes:

- El terme de potència (també anomenat "terme fix"), que depèn de la potència que tenim contractada i que es factura en € / kW. És a dir, és un concepte en el paguem per la nostra instal·lació, si la nostra instal·lació varia aquest terme pot o ha de variar. El Govern estableix oficialment (publicat en BOE) la totalitat dels imports facturats en el terme fix, on les comercialitzadores "no han de" influir en res sobre el preu que paga l'usuari final.

- I el terme d'energia (popularment conegut com "terme variable") en el qual es factura segons el consum real de l'usuari final en € / kW·h. També estableix el govern tarifes oficials en part del terme d'energia. I dic "part" perquè a la resta d'aquest terme d'energia és on les companyies estableixen la majoria dels seus marges de benefici.

En aquesta ordre del govern s'ha augmentat considerablement el terme de potència i s'ha reduït la part regulada del d'energia. S'ha incrementat el cost de la nostra instal·lació i s'ha disminuït el cost per l'ús que en fem.

Són nombroses les opinions que defensen que aquestes revisions perjudiquen a aquells consumidors llurs consums energètics són reduïts, que s'està penalitzant a aquells que han adoptat mesures d'estalvi i eficiència energètica per reduir el consum energètic, en comptes de premiar-los. Aquestes mateixes opinions argumenten que si el Govern necessita disminuir el dèficit i augmentar els peatges , en lloc de pujar tant el terme fix, hauria si de cas, castigar els grans consumidors o "malgastadors" d'energia que estan contaminant més i evitant que Espanya compleixi amb els seus objectius mediambientals.

Com a expert en eficiència energètica no comparteixo aquestes opinions. Considero que cada cas necessita d'un estudi detallat, que haurà de ser més intensiu quant més complex sigui el consum específic de l'usuari final.

És evident que el pes del terme d'energia ha disminuït, però no és menys evident que els estalvis en disminuir la potència contractada seran majors.

- És cert que hi ha una reducció del percentatge del terme variable en la facturació, però no és menys cert que aquest percentatge segueix sent molt elevat i, per tant, molt valorable a l'hora de buscar mesures d'eficiència i estalvi energètic .

- És absolutament necessari que el mercat elèctric estigui ben regulat si volem ser competitius, i ara no ho està . Aquestes mesures "obligaran" als usuaris a regularitzar-se i , en conseqüència, podrà fer-ho el mercat.

- Amb aquestes mesures es potencia la gestió energètica com a única eina vàlida (que ja ho era) per a obtenir estalvi i eficiència energètica. Gestió energètica que ha de ser implantada pels professionals del sector, aportant els coneixements i l'experiència que garanteixin resultats positius a la factura final .

No tot és reduir consums a base d''invents' que ofereix el mercat (molts d'ells molt bons) , cal valorar-ho de forma professional tenint en compte tots els factors que determinen les seves conseqüències : el preu de la inversió, la vida útil del equip consumidor, les hores i horaris d'ús ... en definitiva la viabilitat que ofereixen. Una de les conseqüències que aporta un canvi en una instal·lació és la diferència resultant en la potència instal·lada: és aquí on el professional ha d'incidir ara més que mai i on es fa més necessari i fins i tot imprescindible.

Les opinions contràries a la reforma determinen que els càlculs d'estalvi energètic amb les noves tarifes suposen un increment en el temps d'amortització d'un 35% per a una mesura de millora. Aquesta fórmula de càlcul (tenint només en compte els consums) passa a estar obsoleta i arriba l'hora d'introduir en les operacions els estalvis derivats del canvi en la instal·lació, de l'adequació de la potència contractada a la potència real de la instal·lació i del seu ús.

Amb aquesta aplicació la gestió energètica seguirà, i no podia ser d'altra manera, generant estalvi i eficiència energètica, continuarà disminuint els costos de l'usuari final i reduint les emissions de CO2, i contribuirà de forma més activa i eficaç a la correcta regulació del mercat energètic espanyol.

Carles Farré és director tècnic de l'empresa FNeNERGIA Tarragona i responsable de la Delegació del Mediterrani.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Iñigo Rosell   13 de Setembre de 2013

Buena información

Actualmente es muy importante el ahorro energético se agradece mucho la información y consejos,

Joan Rigalt  13 de Setembre de 2013

Fantástic article.

Grácies

MAT  13 de Setembre de 2013

Consells per a tenir en compte

Moltes gràcies pels consells i l'assessorament sobre la gestió de les nostres instal·lacions i la relació directe amb l'estalvi energètic, és de capital importància que la informació arribi als consumidors. Són recomanacions per a tenir en compte.