Divendres, 29 de Març de 2024

La ‘tolerància’ s’imposa novament en la venda de roses per Sant Jordi

El consistori no aplicarà la normativa que limita aquesta competència a les floristeries

22 d'Abril de 2014, per Albert Sunyol
  • Venda de flors i roser per Sant Jordi de 2013

    Reusdigital.cat

Segons explica la cap de l’AiG Montsant-CIM, Núria Gascón, “En el nostre cas ens basarem en demanar la voluntat”, un mètode que esquivaria la normativa ja que “no indicarem en cap moment que estem venent roses”. El donatiu també serà el mètode pel qual es decantarà l’AiG Ben Enllà, segons explica la seva responsable, Núria Mèlich. D’altres associacions optaran per regalar la rosa com a obsequi per la compra d’un altre article. Les entitats reusenques justifiquen aquesta acció com a forma de finançament i recalquen que els diners per la venda de roses “no ens el quedem nosaltres, són per ajudar als pares a què les activitats siguin més econòmiques”.

D’altra banda, el vicepresident de Down Tarragona, Juanjo Vallvé, ha volgut remarcar el caràcter benèfic dels donatius i ha expressat la voluntat que no es produeixi una “competència deslleial” entre els floristes i les entitats. “En les diverses reunions mantingudes entre entitats i col·lectiu de floristes s’ha convingut que les entitats s’impliquessin més en el dia de Sant Jordi, i poguessin presentar alternatives a les tradicionals roses”, afirma Vallvé.

“No els interessa posar-se malament amb les entitats”

Les floristeries demanen que es compleixi la normativa, però són escèptics respecte una solució favorable a curt termini pels seus interessos. “El problema no és nou, ja ve des de l’època de l’alcalde Abelló, però està clar que des de l’Ajuntament prefereixen tenir enfadades a deu floristeries que no pas posar-se en contra de les entitats”. I remarquen que “nosaltres, com a col·lectiu, no estem en contra de les entitats, però les bases estan per complir-se, i això no s’està fent. A més, bona part de les nostres vendes les concentrem en aquests dies”, explica una persona del col·lectiu, que regenta una floristeria cèntrica, i que no s’ha volgut identificar. Aquesta mateixa persona alerta que l’increment de la competència és preocupant: “l’any passat hi va haver una proporció de seixanta-nou (paradetes d’entitats), respecte vuit (de floristeries). Enguany, és de vuitanta-dos respecte deu”.

En relació al ‘paraigua’ que adopten les entitats per a vendre roses, la mateixa persona comenta que “si ara ho fan en forma de donatius o canvi de vendre una altra cosa, estem amb el mateix problema: feta la llei, feta la trampa, les entitats no poden vendre per definició, perquè són sense ànim de lucre”, comenta. Des del col·lectiu volen deixar clar que hi ha entitats que comprenen la situació, mentre que n’hi ha que actuen de forma oportunista  i “apareixen el dia 23 només per vendre les roses”.   

Segons l’opinió de l’AiG Ben Enllà, “cal tenir en compte que les parades de les entitats no només estan monopolitzades per les roses i molts vendrem també altres objectes”, comenta la seva responsable, mentre que Xavi Milian, membre del casal Despertaferro, recorda que “si les entitats no venguessin roses, les floristeries no podrien assumir el volum de demanda que hi ha aquell dia”.

L’Ajuntament es va desdir d’aplicar la normativa

L’Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) és el responsable de l’organització de les parades que s’ubiquen per Sant Jordi a la plaça del Mercadal, plaça del Castell, Absis, Peixateries Velles i carrer Major. Quan faltaven pocs dies per la celebració de 2013, aquest organisme va prohibir a les entitats i col·lectius vendre roses, una decisió que responia a les demandes dels floristes davant del que consideren competència deslleial. L’IMAC assegurà llavors que aquesta normativa existia des de sempre i que s’havia decidit a aplicar-la, tot i que segons expliquen des del col·lectiu de floristes, “mai es va arribar a aquest extrem i no hi va haver la voluntat real d’aplicar la normativa”. Pocs dies després, les intencions es van quedar en paper mullat, ja que el consistori es van fer marxa enrere i va permetre la venda de roses a les entitats.

La normativa sobre la venda d’articles defineix, de forma explícita, que són les floristeries les qui poden vendre roses durant la diada, mentre que, en el cas de les entitats, està expressat “amb un sentit obert i en un marc de convivència amb la festa”, segons expliquen fonts municipals. Així, s’afirma, de forma genèrica, que es permet fer-ho a les entitats culturals i juvenils, mentre que aquelles que no siguin cap d’aquests dos tipus, limitaran el contingut de les seves parades a elements pròpiament de la diada o de divulgació de la pròpia entitat.En aquest sentit, Milian reflexiona sobre la conveniència de prohibir la transacció a entitats i col·lectius, quan de roses “se’n venen a tot arreu. Si ens posem estrictes, una peixateria només hauria de vendre peix aquell dia”.

La tolerància del consistori respecte les entitats contrasta respecte la aquelles persones o col·lectius que durant la diada venguin de forma il·legal. En aquest cas, el consistori es mostra convençut del paper de la Guàrdia Urbana per actuar contra aquests paradistes. L’any passat, el nombre de roses intervingudes va ser de cent quaranta sis.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics