Divendres, 29 de Març de 2024

L’arquitecte Rafael Moneo al Centre de Lectura

02 d'Octubre de 2013, per Xavier Filella

Aquest nou curs acadèmic 2013-2014 del Centre de Lectura, marcat per la concessió del Premi Nacional de Cultura 2013 que el Consell de la Cultura i les Arts ha atorgat a la institució, comptarà amb la lliçó inaugural d’un dels arquitectes més destacats del panorama nacional i internacional: Rafael Moneo.

Rafael Moneo va néixer a Tudela (Navarra) el 1937. Va ser professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid i de la de Barcelona, compaginant el disseny arquitectònic amb l’ensenyament. Treballa a Nova York, a l’Institut d’Arquitectura i Estudis Urbans, mentre fa classes a l’Escola d’Arquitectura Cooper Union. A més a més, ha impartit classes a l’Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa) i a les universitats de Princeton i Harvard. També va ser degà de l’Escola de Disseny de la Universitat de Harvard, entre 1985 i 1990, on actualment és professor i primer titular de la càtedra Josep Lluis Sert d’Arquitectura.

Ha dissenyat, entre d’altres, el Museu d’Art Romà de Mérida (1986), l’estació d’Atocha de Madrid (1992), l’aeroport de San Pablo de Sevilla (1992), l’Ajuntament de Múrcia (1998), l’Auditori de Barcelona (1999), el Kursaal de Sant Sebastià (1999), l’Arxiu Real i General de Navarra de Pamplona (2003), el Centre d’Art i Naturalesa d’Osca (2006), l’ampliació del Museu del Prado de Madrid (2006) i el nou Museu del Teatre Romà de Cartagena (2008). Entre els seus projectes internacionals destaquen el Museu Davis del Wellesley College de Massachusetts (1993), el Museu d’Art Modern i Arquitectura d’Estocolm (1998), l’hotel i edifici per a oficines a la Potsdamer Platz de Berlín (1993-1998), la catedral de la Nostra Senyora de Los Ángeles (EUA, 1996), la Biblioteca de la Universitat de Lovaina (Bèlgica, 1998), l’ampliació del Museu de Belles Arts de Houston (2000), la residència oficial de l’ambaixador espanyol a Washington (2004) i el Chace Center, l’edifici integrat de l’Escola de Disseny de Rhode Island (EUA, 2008).

Rafael Moneo ha rebut un gran nombre de distincions com el Premi Arnold W. Brunner Memorial de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres (1993), el Schock Prize de les Arts Visuals d’Estocolm (1993), el Premi Pritzker d'Arquitectura (1996), el premi Antonio Feltrinelli de l’Acadèmia Nacional del Lincei de Roma (1998), el Mies van der Rohe de Barcelona (2001), del Royal Institute of British Architects (2003) i del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (2006) i l'any 2012 va ser distingit amb el premi Príncep d'Astúries de les Arts.

No és casualitat que la inauguració de curs del Centre la faci una personalitat del món de l’arquitectura. Precisament l’any 2008 la va impartir Oriol Bohigas, tot i que en aquell moment va parlar com a President de l’Ateneu Barcelonès. Les activitats que es desenvolupen al Centre de Lectura volen abastar tots els àmbits de la cultura i tot i que hi predominen els actes vinculats amb la vessant literària (biblioteca, foment de la lectura, presentació de novetats editorials,...), artística o històrica, l’arquitectura també hi té el seu racó. Els darrers anys s’hi celebren, amb regularitat, les trobades “Hipòtesis d’Arquitectura” organitzades per tres despatxos d’arquitectura: David Tapias, Bet Capdeferro/Ramon Bosch i Gustau Gili. Fins ara s’han realitzat tres jornades: «Energia», febrer del 2012; «Habitar (ús, confort, salut)», setembre del 2012, «Tècnica», febrer 2013, i està programada la quarta trobada «Aprenentatge» pel 6 de febrer de 2014 a l’escenari del Teatre Bartrina. Les trobades d’arquitectura del Centre de Lectura van néixer d’una doble necessitat: “crear un espai de reflexió sobre arquitectura, un lloc de trobada pels arquitectes, estudiants d’arquitectura i altres professionals –enginyers, biòlegs, constructors, etc.– del nostre territori i aprofitar les sinergies creades al voltant d’aquest espai de debat per aprofundir en alguns temes centrals de l’arquitectura d’avui i de sempre, i generar noves preguntes”.

La lliçó inaugural de Rafael Moneo tindrà lloc el dilluns 28 d’octubre, a les set de la tarda, i serà presentada per dos arquitectes de casa nostra, Jordi Sardà i Anton Pàmies, els quals han col·laborat regularment amb el prestigiós arquitecte.

Rafael Moneo s'afegeix així a la llarga llista de celebritats que han volgut aportar els seus coneixements a aquest acte acadèmic, que en anys anteriors ha comptat entre d’altres amb Josep Fontana Lázaro, Salvador Giner, Lluís Pasqual, el pare Batllori o Alexandre de Riquer, i que obre la llarga corrua d’activitats culturals que proposa el Centre de Lectura.

Xavier Filella Fargas és president del Centre de Lectura. 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics