Cookie control
Dissabte, 30 de Maig de 2020

L'Estat entra en el 90% de CatalunyaCaixa

El procés de recapitalització de les caixes de l'Estat fet pel FROB costa 7.500 milions d'euros públics

30 de Setembre de 2011, per ACN
  • Seu de CatalunyaCaixa

    ACN

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha culminat aquest divendres el procés de recapitalització de caixes de l'Estat amb l'objectiu complert d'haver aplicat un sanejament global del balanç de les entitats xifrat en 105.000 milions d'euros.. "El balanç és positiu tenint en compte que hem passat els pitjors moments dels últims 70 anys", ha valorat Ordóñez en una conferència de premsa a la seu del Banc d'Espanya a Madrid.

Preguntat per si hi hauran noves intervencions, el governador ha senyalat que el Banc d'Espanya "no descarta res d'aquí als propers 15 anys" però ha senyalat que no està previst cap més operació de rescat en el curt termini.

Gràcies a l'aplicació del FROB, les 13 entitats sobre les quals s'ha intervingut ja compleixen ara amb el decret llei que obliga a comptar amb un nivell de capital principal d'almenys un 8% dels actius ponderats per risc i del 10% en el cas de no comptar amb inversors privats. L'excepció és Banca Mare Nostrum i Liberbank, que se'ls ha aplicat una moratòria de 25 dies perquè acabin de trobar els inversors privats que els permetran establir-se en el 10% de capital.

En total del procés de reestructuració, que es va iniciar el 2009, s'hauran desemborsat 13.389 milions d'euros, dels quals 7.551 milions els ha aportat el FROB (recursos públics) i 5.838 milions d'euros provenen de capital privat. La previsió feta inicialment era de 15.152 milions d'euros, que es va elevar posteriorment a 17.042 milions després de la ruptura de Banco Base (CAM). Ordóñez ha explicat que no s'han gastat tots els recursos pressupostats per la decisió de sortida a borsa de Bankia i Banca Cívica, que, segons la llei, redueix immediatament les exigències de capital al 8% en comptes del 10%.

Ordóñez ha destacat que, tal com estava la situació bancària a l'inici del procés del FROB, la quantitat finalment és "relativament baixa", tot i que en termes absoluts "poden semblar xifres molt elevades pel ciutadà". En aquest sentit, ha recordat que les entitats tornaran les quantitats entregades pel FROB, a excepció de Cajasur, en què es registraran pèrdues, i segurament també de la CAM en el cas que les ofertes que es presentin per la seva compra estiguin per sota del capital desemborsat.

De les 13 entitats que necessitaven ampliar capital, quatre bancs han optat per recapitalitzacions de matrius o operacions corporatives; dues més han entrat a borsa per trobar capital (Bankia i Banca Cívica) i altres dos han captat inversors privats (Banca Mare Nostrum i Liberbank). Una altra, Caja EspañaDuero, ha cobert les seves necessitats a través d'una fusió mentre que la CAM es troba immersa en un procés d'adjudicació després que el Banc d'Espanya reemplacés el consell administratiu i el FROB la recapitalitzés.

Entre les 13 caixes intervingudes, n'hi ha tres que també han estat recapitalitzades pel FROB, segons ha anunciat el Banc d'Espanya. Es tracta de les catalanes Unnim i CatalunyaCaixa, amb un 100% i un 90% del capital intervingut, respectivament, i la Nova Caixa Galícia, amb un 93%.

En el cas de Unnim, el president del FROB, Javier Ariztegui, ha destacat que els actius i passius assegurats pel Banco d'Espanya però, de cara al futur, la seva vocació és integrar-se en un projecte que li permeti arribar a la dimensió oportuna.

La intervenció suposa una injecció de 568 milions d'euros per recapitalitzar-se a Unnim i de 1.718 milions d'euros per a CatalunyaCaixa, que, en aquest darrer cas, s'afegeixen als 1.250 milions d'euros rebuts el 2010 també en forma d'accions preferents convertibles.

El procés del FROB, iniciat el 2009, ha permés passar de 45 a 15 entitats financeres, més disciplia de mercat amb l'entrada de capital privat i la conversió de caixes en bancs. També s'han renovat i professionalitzat les les cúpules directives.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics