Dijous, 28 de Març de 2024

Línies d'alta tensió i salut humana

05 de Juny de 2013, per Milena Aran
  •  

Quan parlem de línies d’alta tensió ens referim a l’exposició als camps electromagnètics (CEM) de freqüències extremadament baixes (ELF).

L’Informe Bioinitiative 2012 evidencia aquest tipus de radiació com a factor ambiental que augmenta el risc de leucèmia infantil. Hi ha evidència científica suficient per classificar l’exposició a les línies d’alta tensió com a cancerigen conegut (grup 1) tot i que les agències de salut encara consideren la classificació 2B (possible cancerigen).

L’exposició als camps electromagnètics d’ELF s’associa amb una disminució de la producció de melatonina. Hi ha una relació entre la disminució del nivell de melatonina i l’increment del risc de càncer de mama. Existeix una forta evidència epidemiològica sobre l’exposició als camps electromagnètics ELF, com a factor de risc per a les malalties neurodegeneratives, la malaltia d’Alzheimer, l’esclerosi lateral amiotròfica...

Hi ha una clara evidència científica dels danys en el sistema immunitari, neurològic i neurovegetatiu.
Em preocupen especialment els efectes genotòxics (danys a l'ADN i efecte mutagen) del'exposició a la radiació, així com els danys a la barrera hematoencefàlica que donen via lliure als danys cerebrals.
És una greu negligència que la normativa espanyola no consideri els efectes no tèrmics.

Són necessaris nous límits de seguretat, reguladors de les emissions de baixa freqüència. A l’Estat espanyol, la normativa vigent permet fins a 100 microtesles. A Suècia, el límit màxim són 0,25 microtesles. Segons l’Informe Bioinitiative 2012, el límit màxim d’exposició ha d’estar per sota de 0,1 microtesles, és a dir per sota de 1 mil·ligauss. A més, al nostre país les línies d’alta tensió poden estar al costat dels edificis per llei, mentre que a Rússia les línies d’alta tensió han d’estar per llei a una distancia mínima de 110 metres d’un edifici. En altres països d’Europa, el mínim de distancia és 250 metres.

Les autoritats a Catalunya no fan res per protegir la població dels efectes devastadors dels camps electromagnètics i per això cada dia hi ha més casos de leucèmia infantil, Alzheimer i noves patologies emergents com l'electrohipersensibilitat (EHS) que per posar uns exemples a Suècia i a Àustria estan reconegudes oficialment com a patologies amb els seu protocol sanitari.

Perquè el Govern no protegeix la salut de la població? Perquè estem tolerant una normativa que destrueix la salut de les persones?

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Marina  06 de Juny de 2013

Sóc una ciutadana de Reus i

Sóc una ciutadana de Reus i també tinc problemes de contaminació electomagnètica. Tinc un transformador de F.E.C.S.A. molt vell sota mateix de la meva habitació . He fet varies queixes i no he obtingut cap resposta mai.