Cookie control
Divendres, 17 de Gener de 2020

Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals

17 de Març de 2014, per Jordi Sierra

L'exercici diari de l'activitat política es basa en l'ús de la paraula com instrument per arribar al consens. A vegades, en aquest exercici es posa a prova l'elasticitat del llenguatge. Un clar exemple el tenim en la polèmica sorgida arran de l'aprovació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals per part del Govern d'Espanya. S'ha anunciat que fins a un total de 2.000 municipis han presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional en contra d'aquesta llei. Argumenten, i així ho han manifestat públicament, que es tracta "del més gran atac a l'autonomia municipal de la història de la nostra democràcia".

És absolutament legítim aquest recurs i no és tasca d'aquesta Subdelegació parlar sobre aquest tema; no obstant, val la pena aturar-se en el concepte "autonomia" que s'ha fet servir com a bandera en contra d'aquesta llei. Contra quina "autonomia" atempta aquesta llei? El text, i es cita literal, diu que la primera obligació que han d'assumir les administracions és la de "l'exercici de les seves competències en termes de sostenibilitat financera i de compliment de l'objectiu d'estabilitat".

Una lectura literal de la cita fa difícil concloure que es tracti "del més gran atac a l'autonomia municipal". És més aviat la instauració, entre els responsables polítics municipals, d'una obligació legal que eviti situacions com les que alguns ajuntaments de la nostra província, per posar un exemple, han viscut els darrers anys.

Encara no fa un mes que el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va fer efectiu el pagament del darrer tram del pla de pagament a proveïdors: 8.002 milions d'euros per pagar factures pendents de les administracions locals i les administracions autonòmiques. El Govern d'Espanya respon solidàriament de tots aquells compromisos adquirits per les diferents administracions ja que totes són Espanya.

A l'espera del posicionament del Tribunal Constitucional sobre els recursos presentats, sembla una obvietat haver de dir que si el Govern d'Espanya respon solidàriament de les obligacions adquirides per les altres administracions, el mateix Govern d'Espanya pot proposar l'aprovació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals.

Jordi Sierra Viu és Subdelegat del govern d'Espanya a Tarragona

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics