Cookie control
Dilluns, 20 de Gener de 2020

Llei de transparència, no! Llei de responsabilitat, si!

12 de Març de 2014, per Manuel-Cruz Matute

Em passo pel folro les lleis”. Quantes vegades hem sentit pronunciar aquesta frase en alguns polítics. Doncs així no es pot governar un país, menyspreant vilment i amb arrogància una cosa tan imperativa com és complir amb les lleis. I a sobre una altra llei...! Ja comencem amb lleis noves, no en tenim prou que vénen i ens la fiquen fins a on un pensa i no ho diu per educació. Quin país de merda, per callar la boca s'inventen una altra de l’alçada d’un campanar. Doncs mirin, senyors polítics, avui toca parlar d'aquesta llei tan maca i ben presentada amb què ens donen pel cul. La llei de transparència, d'entrada NO...!!!En principi neix obsoleta perquè no és eficaç ni compleix amb el primer objectiu, que és la no-transparència.

Diuen que la transparència és una cosa que se suposa que ha d'existir en la gestió pública. Però no, en aquesta Espanya de collons cal fer una llei nova, crear un consell que no existia i presumir de consens, o com a màxim que és necessari, per convèncer els ciutadans. Aquests que no som tan ximples, encara que els polítics s’ho pensin, volem que els corruptes, els opacs, els que amaguen tripijocs “inconfessables”, als quals mai han donat el vistiplau..., que no tenen res a veure, però que gestionen malament els nostres impostos, volem que desapareguin per sempre de la vida política, que si hi ha algun delicte en la seva gestió —que sí que hi és, com la desaparició dels diners sense que ningú ho justifiqui, això s’anomena delicte— doncs que siguin jutjats ràpidament i severament. Espanya hauria de tenir unes quantes presons com la d´Alcatraz per a aquest tipus de gent, seria el millor.

Personalment crec que aquesta llei sobra, perquè no resol el principal problema, perquè, de lleis, en tenim i ens en sobren per poder castigar els corruptes i els no transparents. No volem casos que dormin 10, 12 ,15 o més anys als jutjats, o que estaran molts anys per resoldre, mentre els implicats segueixen en els seus càrrecs, cauen en l'oblit i els seus comptes s'engrandeixen com si no hagués passat res. Si us plau, no facin tantes lleis, ni formin tants consells, ni facin tantes bajanades. Els demanem simplement que compleixin la llei i facin que les institucions compleixin la seva comesa en temps, forma i funció per als quals van ser creades. Ho entenen o no ho entenen, senyors polítics?

Molts ens preguntem: per què els responsables de l'enfonsament de les caixes d'estalvis no han estat inhabilitats per exercir un càrrec en qualsevol entitat financera, i tampoc se'ls ha exigit que retornin les grans quantitats de diners que s'han emportat amb els seus plans de pensions que van rebre després d'arruïnar les entitats que gestionaven, i els robatoris que han ocasionat als pobres inversors...? I el Banc d'Espanya què...? Què controlava? I del Ministeri d'Hisenda, què en podem dir? On és la transparència...? On és l'ètica...? Això és manca de responsabilitat. Em creuré un president de Govern, sigui del color que sigui, quan confessi públicament que aquest Estat-disbarat és insostenible. Quan algun senyor president, mirant-nos als ulls, ens digui: “lluitaré per un gran pacte d'Estat amb l'oposició. Em carregaré aquesta barbaritat, racionalitzant-la, reduint-la, controlant-la, adequant-la a allò real i necessari. Desmuntaré el negoci a tots els qui pugui. I als qui no pugui, els el limitaré al màxim. Farem l'imprescindible, això sí que és responsabilitat”.

Senyors polítics, els demanem una llei de responsabilitat en la gestió pública, però ni la volen ni s'hi atreveixen... Per a això fa falta que es produeixi un canvi total de la llei de partits polítics i una revisió de la nostra Constitució. Els l’estem demanant una i mil vegades més, i ho seguirem repetint les vegades que siguin necessàries. Facin-la ja d'una puta vegada!! Ja ni parlo dels molts casos de corrupció com Bárcenas, Urdangarin, Palau, Gürtel, etc. perquè fa vergonya! En tants i tants anys que feia que gestionaven malament els bancs, amb els partits polítics i sindicats com a vetlladors, no ha sabut ningú posar ordre a l'Estat espanyol, ni al Banc d'Espanya, ni a Hisenda...? Perquè la fallida i la putrefacció les han creat tots els polítics i de totes les tendències. Segurament perquè no els interessava, i ara volen que estiguem tots satisfets perquè crearan un consell i una nova llei, en el qual col·locaran polítics retirats de la circulació, amb bones pagues, perquè puguin seguir el seu tren de vida, i amb aquests senyors asseguraran la transparència...

Aquests consellers, vells coneguts, respondran abans al mandat dels seus partits que no pas als interessos de la funció encomanada. Sempre es diu el que convé segons a quin costat de la barra s’està. Amb poca esperança que algun dia es faci, ha de quedar constància de debats demagògics i d'actituds impròpies d'una societat democràtica i oberta. Mereixem una millor classe política del que tenim. Ens volen enganyar com gairebé sempre ho fan com si fóssim nens de vuit mesos...Ja està bé!

Manuel Cruz Matute és enginyer tècnic industrial i llicenciat en Geografia.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics