Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Llums de Nadal, entre el deure d'estalviar i la necessitat d'estimular el comerç

La majoria de municipis es veuen obligats a reduir il·luminació per la crisi però alguns aposten per ajudar a dinamitzar la campanya comercial

29 de Novembre de 2011, per ACN
  • Un carrer de Reus enllumenat

    ACN

A la demarcació de Tarragona són majoria els municipis que han decidit estalviar en l'encesa de llums de Nadal. Aquest any és el primer que la ciutat de Tarragona utilitzarà led a tots els guarniments del municipi, un total de 833 figures lluminoses, un centenar més que fa dos anys. L'ús d'aquesta tecnologia permetrà reduir al voltant d'un 18% el consum energètic. El pressupost de Tarragona per l'enllumenat de Nadal és de 268.000 euros, uns 54.000 menys que la passada campanya. Amb tot, el consistori ha reforçat l'enllumenat a les zones de més pas de vianants com ara l'entorn del Mercat Central i la Rambla Nova.

Un altre exemple el trobem a Cambrils, al Baix Camp, que estalviarà enguany 72.000 euros en la il·luminació nadalenca. D'una banda, s'ha optat per no llogar l'enllumenat que fins ara guarnia els carrers (50.000 euros), i de l'altra s'ha decidit que l'Ajuntament es faci càrrec del seu emmagatzematge, manteniment i muntatge (22.000 euros). En substitució de l'enllumenat que es llogava, l'Ajuntament s'ha encarregat de recuperar i arreglar uns llums antics de propietat municipal.

També la crisi ha obligat al Vendrell a reduir a la meitat la il·luminació nadalenca. Mentre els comerciants s'encarreguen d'il·luminar tots els carrers del centre, el consistori assumeix el cost del lloguer de garlandes a les entrades, urbanitzacions i zones on no hi ha comerç, que és on s'han reduït un 50%. En canvi, s'esmercen esforços en organitzar una nova activitat, encara per desvetllar, lligada a la figura del Pare Noel.

El mateix escenari es troba a Valls. L'Ajuntament, que il·lumina entrades i carrers sense comerços, ha reduït la despesa en un 30% i hi destina 22.000 euros. A més, s'ha suprimit el tradicional arbre de Nadal al Pati i el parc de Nadal al Kursaal. En canvi, muntarà activitats de circ i atraccions al centre. D'il·luminar els carrers comercials se n'ocupen els botiguers i, en el cas concret de l'Abat Llort, també hi ajuden els veïns amb una aportació de 2 euros, a la qual gairebé tothom s'hi suma.

Un cas a part és Montblanc, on la crisi no ha passat factura en la il·luminació de Nadal. A part de mantenir el mateix nombre de llums que l'any passat -amb la novetat que enguany es col·loquen llums de tecnologia led-, tot el seu cost l'assumeix íntegrament l'Ajuntament de la vila. El consistori reconeix que fins ara ho ha pogut costejar perquè són "modestos" en l'actuació -amb un cost d'uns 4.000 euros. Si més no, l'Ajuntament no descarta demanar l'ajut dels botiguers de cara al pròxim Nadal.

Però el cas més sorprenent és el de Reus, on s'ha decidit, malgrat la crisi, apostar fort per una campanya de Nadal sense restriccions per incentivar i ajudar el comerç del municipi. Així, l'ajuntament i les entitats comercials han decidit no tan sols no suprimir enllumenat sinó que s'ampliarà el nombre de dies que estarà encès (del 25 de novembre al 8 de gener) i s'incorporarà un espectacle de llum i música que es projectarà diàriament a la plaça del Mercadal. Aquesta campanya de Nadal costarà 215.000 euros, un 66% dels quals paguen els botiguers. Pel que fa a l'enllumenat, el consistori en sufraga el consum elèctric i es fa càrrec del 20% del cost del lloguer i instal·lació dels llums.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics