Dijous, 28 de Març de 2024

L'octubre, càlid i sec a Catalunya

S'han registrat les temperatures més altes a les sèries centenàries dels observatoris Fabra i Ebre

01 de Novembre de 2013, per ACN
  • Aquest octubre ha estat el mes calorós de les darreres dècades

     

Un flux de l'oest i del sud-oest en altura i un predomini del vent del tercer quadrant en superfície durant 19 dies del mes ha estat el principal motiu que explica la precipitació important que s'ha registrat a la banda més occidental del continent europeu, contràriament a la poc important en la seva part més oriental, incloent el vessant mediterrani. A més, les pertorbacions atlàntiques pròpies d'aquesta situació arrosseguen aire molt càlid cap a la seva banda més oriental causant un augment significatiu de la temperatura.

Temperatures per sobre els 30 graus

La temperatura a Catalunya va tocar sostre entre els dies 26 i 28 d'octubre, quan el vent va ser de l'oest i va disparar els valors termomètrics al litoral i al prelitoral. D'aquesta manera, el dia 27 es van assolir els 29,8 ºC a Vilobí d'Onyar (la Selva), mentre que el dia 28 els valors termomètrics es van enfilar per sobre dels 30 ºC a molts sectors de l'Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva, i entre 28 i 30 ºC al prelitoral Central i Sud. Cal assenyalar que en cap dels casos aquests valors han estat la temperatura màxima absoluta de la sèrie per a un mes d'octubre. Recordem que hi ha un precedent de calorada important a finals d'octubre, entre el 24 i el 30 d'octubre de 2006, quan més de la meitat de les estacions van assolir una temperatura màxima superior a les registrades durant els dies 27 i 28 d'enguany.

La pertorbació, batejada amb el nom de Sant Judes i que va afectar violentament l'extrem occidental del continent europeu els dies 27 i 28, va acabar creuant Catalunya els dies 28 i 29, arribant molt desgastada, deixant precipitacions poc destacades però provocant una normalització de la temperatura.

En general, l'octubre ha resultat termomètricament càlid a bona part del país fins i tot molt càlid a la ciutat de Barcelona i a diversos sectors de la Catalunya central, Prelitoral, Terres de l'Ebre i plana de l'Empordà. D'aquesta dinàmica general, s'escapen les parts més elevades del Pallars Sobirà on el mes ha estat normal. Aquestes anomalies tèrmiques són conseqüència de la persistència d'uns patrons sinòptics relacionats amb una configuració general caracteritzada per un flux zonal en altura (vents de l'oest i del sud-oest) i un predomini del vent del tercer quadrant en superfície.

L'octubre d'enguany ha estat el més càlid, almenys de les dues darreres dècades, a àmplies zones de la depressió Central, punts del litoral i prelitoral i especialment a les Terres de l'Ebre. A la resta del país, només cal retrocedir fins l'octubre del 2006 per trobar un octubre més càlid.

Ha estat l'octubre més càlid de la sèrie als dos observatoris catalans amb una sèrie més llarga de dades. A l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes (el Baix Ebre), amb dades des de 1905, la temperatura mitjana ha estat de 21,7 ºC i supera els 20,8 ºC de l'any 1997. A l'Observatori Fabra de Barcelona, amb dades des de 1913, la temperatura mitjana ha estat de 19,6 ºC i supera els 19,5 ºC de l'any 2001.

Barcelona, i concretament el barri del Raval, Aldover i Vic han tingut 3,8 graus més en relació als valors habituals de l'època, Cervera i el Pont de Vilomara han registrat 3,7 graus més, Rellinars, 3,6, i Sant Salvador de Guardiola, 3,5.

Entre 10 i 30 litres a la majoria de comarques

En relació a les pluges, cal recordar que l'octubre és el mes en què la precipitació mitjana mensual és la més elevada de l'any a gran part de les comarques de Catalunya, com a conseqüència dels fluxos humits i temperats provinents de la Mediterrània. En canvi, l'octubre d'enguany ha estat caracteritzat per pertorbacions amb un origen atlàntic, arribant molt desgastades a les nostres contrades.

D'aquesta manera, el mes ha estat sec a gran part del territori i molt sec a l'extrem nord-oriental del país, a les Terres de l'Ebre, àmplies zones del prelitoral, Pirineu i Prepirineu Central, i punts del pla de Lleida. L'octubre d'enguany ha estat el més sec, almenys de les dues darreres dècades, a punts de l'Empordà, a les Terres de l'Ebre, a l'extrem occidental de la depressió Central i al Tarragonès.

En la majoria de comarques s'han registrat entre 10 i 30 litres i en alguns indrets del sud només s'han acumulat 5 litres, sobretot a les comarques de l'extrem sud. En canvi, a la Val d'Aran l'octubre ha estat normal, i fins i tot, una mica plujós com a conseqüència del clima de tipus atlàntic que caracteritza aquesta comarca, amb registres de 75 a 100 litres en alguns punts.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics