Dijous, 28 de Març de 2024

Majoria silenciosa

16 de Setembre de 2013, per Sebastià Barrufet

Rajoy ha manifestat la seva "total i absoluta convicció que la immensa majoria de catalans volen que continuem com fins ara". "Amb Catalunya ens uneix tot, segles d'història, relacions comercials i personals, el que hem fet junts...", ha dit. I ha tornat a fer una crida al diàleg a la Generalitat, però remarcant que no podrà "incomplir la llei", és a dir, que no autoritzarà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

"No veig ara per què alguns volen privar els ciutadans catalans d'Espanya", s'ha preguntat el president espanyol. No obstant això, ha admès que "és veritat que n'hi ha alguns que legítimament" poden plantejar el dret a decidir, però ha recordat que "tenen uns procediments per establir-ho que són els que marquen les lleis i la Constitució". "Si algú vol canviar-ho, pot fer-ho, però respectant les lleis", ha dit Rajoy, conscient que introduir a la Constitució el dret a decidir és impossible, requeriria una majoria de dos terços al Congrés i el PP mai ho permetria.

Els espanyolistes han dit que encara que fóssim els que diuen les dades oficial, més gent era la que es  va quedar a casa, i  han volgut fer-se-les seves, amb un propòsit gens democràtic. Com que amb això dels números tancar el debat és molt fàcil, el dia que anem a votar, farem el recompte i sabrem quants som cadascú. Es tracta d‘allò de la MAJORIA SILENCIOSA, és a dir, el conjunt de població que no expressa la seva opinió de forma pública. El terme fou creat pel president nord-americà Richard Nixon per demostrar que tenia el suport de la gran massa del país que no participava activament en les protestes contra la seva política d'intervenció militar al Vietnam. (Nixon, a punt de ser processat pel cas Watergate  va dimitir l'agost de 1974, un fet sense precedents en la història nord-americana. El cop va ser terrible i la confiança dels nord-americans en les seves institucions va caure clarament.)

El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, ha alliçonat el govern espanyol sobre el respecte a la voluntat d'autodeterminació de Catalunya. Ha dit que no creia que fos bo ignorar la pulsió d'un poble i d'un govern per decidir el seu futur. Ho ha dit indirectament i sense esmentar Catalunya, però s'ha referit explícitament al 'primer ministre' d'Espanya i, per tant, fent una referència clara al cas català. Cameron ha dit que ell no era ningú per dir a Rajoy què havia de fer, però que considerava que no ho encarava correctament.

El primer ministre britànic va pactar amb l'escocès Alex Salmond la celebració d'un referèndum d'independència en l'anomenat 'Pacte d'Edimburg' el 15 d'octubre del 2012. Cameron i Salmond es van comprometre a treballar plegats per fer una consulta legal. Des de Londres, el primer ministre britànic va decidir cedir els poders perquè Edimburg pugui organitzar el referèndum, que es farà el 18 de setembre del 2014. Les dues capitals van negociar durant mesos qüestions com l'any de la consulta, el tipus de pregunta o qui tindrà dret a vot.  

El compromís de Cameron de permetre el referèndum va arribar després que el partit d'Alex Salmond aconseguís una majoria absoluta al parlament escocès als comicis del 2011. Cameron va deixar clar en tot moment que l'SNP de Salmond havia obtingut el mandat del poble per celebrar el referèndum, i que ell no es podia oposar a la voluntat dels escocesos de decidir el seu futur.

Els primers ministres de Letònia i Lituània han manifestat sobre Catalunya: 'Cada país té el dret d'autodeterminació'. Si Rajoy fos de tarannà demòcratic, com Cameron, el president Mas hauria de convocar eleccions autonòmiques ràpidament. Tanmateix, no és el cas i per això molt em temo que, un cop convençuda la opiniò pública mundial, no hi haurà més remei que tirar pel dret.

Sebastià Barrufet Rialp és periodista.

 

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics