Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Maragall, el destructor de l'escola pública catalana, segon per ERC

04 de Març de 2014, per Jordi Martí Font

D'esquena a la majoria de la comunitat educativa, la majoria parlamentària del tripartit més Convergència i Unió van aprovar, el 2009, la LEC. El PP hi va votar en contra perquè s'hi incloïa la defensa de la immersió lingüística, el mateix motius pel qual ERC hi votà a favor, o almenys en aquell moment aquests foren els arguments que defensaren en públic.

Durant dos cursos, van ser innombrables les formes que va prendre la protesta contra una llei que no només era contrària a l'educació pública i de qualitat en alguns apartats del seu articulat sinó que suposava un nou model de gestió neoliberal de l'educació que, tal com deia un text d'anàlisi d'aquell moment, pretenia “convertir l’ensenyament públic de Catalunya en una extensió subsidiària dels centres privats concertats amb regles de funcionament comuns quant a finançament i gestió.” Aquestes paraules en l'aire avui ja tenen concrecions i a escoles i instituts ja hi ha directors i directores que ni tenen ni han tingut mai la docència com a principal dedicació, directors i directores que són tècnics en “recursos humans”, exdirectors d'entitats bancàries, etc.

Un dels punts que a mi personalment més em fa repugnar d'aquesta llei va ser la creació d'una “cosa” anomenada “Servei d’Educació de Catalunya” que equiparava pública i privada concertada. Era necessari pagar amb diners públics l'escola privada i així ho feien i ho fan. El Govern es deia d'esquerres però no apostava de cap de les maneres per crear una escola pública per a tothom i si algú en volia una altra de provada, religiosa o el que fos que s'ho pagués. No, es pagava la privada amb diners públics (i es continua pagant) i mentrestant capellans i monges continuen guanyant-se el cel (econòmic) amb diners de totes i tots.

La democràcia ha anat desapareixent dels centres públics i els claustres, que en bona part tenien el poder de coordinar i fer funcionar l'escola, ja només fan aquesta funció en els centres on la direcció no es creu il·luminada pel poder que Maragall els va donar. El despotisme ha crescut i el silenci és la norma en molts centres. Trist però real.

Avui tenim retallades repugnants en serveis bàsics d'atenció a l'educació especial, professors de baixa a qui no substitueix ningú, centres sense diners per a calefacció retallats fins a l'infinit, plantilles incompletes i reduïdes... què us he de dir jo si treballeu en un centre públic? Res que no sabeu. I si no hi treballeu, parleu amb algú que ho faci i que us ho expliqui. L'enemic Ernest va excel·lir, abans que la Rigau, a fer retallades i a justificar-les.

Avui, la premsa digital ha informat que el cap pensant de la broma que ens ha portat on som i ens portarà molt menys enllà en educació serà el numero dos a les Eleccions europees de les llistes d'ERC. Avui el fàstic s'ha fet gran i immens. Molta gent veurà Maragall (l'Ernest) com el “socialista” que va deixar el partit (PSC) perquè no podia ser sobiranista. Mestres i professores conscients de l'escola pública i del lloc a on ens portarà la seva llei el veiem com el que és: el cap del model que està destruint la qualitat de l'educació a Catalunya, el pitjor conseller d'Ensenyament de la història d'aquest tros de país. Avui, ERC s'ha perdut la vergonya i s'ha fet gran, s'ha cobert de glòria (i dic glòria perquè si posés la realitat aquest article no el publicaria ningú). M'ho han dit fa un moment pel carrer i és veritat, amb Maragall a les llistes d'ERC ja no cal ser de CyU perquè et diguin fatxa i tinguin raó. O, com deia el Jordi Salvia, "ja teniu l'Ernest Maragall, el gran defensor de l'educació pública... ara només falta trucar al Joan Saura i que comenci la festa!".

Jordi Martí és escriptor i periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jaume  06 de Març de 2014

Menys partidisme

No se si es tant exagerat com ho pinta l'articulista (la meva filla és mestra) però en tot cas fou una llei d'ampli consens i per tant no a gust de tothom, i prou que hem exhibit aquest gran acord davant la llei Wert. Com diu el Risuenyo, ara el partidisme no toca, tots units per un mateix objectiu i després ja discutirem. Hi ha qui si no pot ser independent en un país d'esquerres prefereix viure esclau sota el PP i els seus companys de viatge, el PSOE (partit d'esquerres però amb politiques de dreta en lo economic i d'ultradreta en lo nacional). ERC ha agafat suposo a qui ha pogut per atreure el vot d'esquerres, i ben fet que fa, però en canvi trobo que no fer la candidatura unitaria a les europees (en les condicions que va explicar en Sanchis) fou politica partidista (que es pagarà a les urnes) i està caminant cap a nou tripartit (ERC-Socialistes catalanistes-ICV). Em dol que sigui CDC qui hagi de donar llisons de patriotisme i coherència però és així encara que sigui cosa de Mas i el seu pinyol.

josep risueño granda  05 de Març de 2014

Una mica més d'ètica.

Un article per meditar el que ha escxrit Jordi Martí Font.. que escriu el que pensa mentre altres pensen el que escriuen i ademés s'alteren del tot.

Els qie tinguin la cua de palla, haurien de ser més al marge. Una batalla de sigles no es bonaen per ningú aquest precís moment.. es clar que al "poder" algún politic que va fer coses no dels tot bones per l'escola pública deuria ser també pel seu entorn on la confluència del tripartit hi tenia a veure.

Els partits volen crèixer però el preu molta gent no vol que sigui massa alt. Hi ha en l'història de trenta anys fins ara moltes persones que quan han tingut una edat avançada, han fet cap a ERC, per conviccions no solament nacionalistes sinór del dèria de progrès fou el cas de Carles Martí no? Ara l'Ernest Maragall voldrà en un altre moment històric provar a veure si amb el seu entorn es poden crerar altres condicions en tota la gama de coses del nostre País inclós la importantissima feina de l'escola pública que els anys setanta i vuitanta havien recolçat tant el PSC i que em consta.

Amics escriptors del peu i lectors no fem una cremadissa d'aquest escrit d'en Martí i mirem quines son les questions que son analitzades no per destruir sinó per fer analissi,

Endavant classe politica i poble.

Jordi Martí Font  05 de Març de 2014

lluny, molt lluny

Quim, et sona Núria Pòrtulas? Et sonen les pilotes de goma i les tres de les cinc persones que en van perdre? et sonen els kubotans, els encapsulaments? Era només un comentari en clau interna perquè entenc que en la part externa no ens entendrem. Saura va cavar fort per fer impossible l'entesa entre els moviments socials i ICV...

Quim Besora  04 de Març de 2014

Joan Saura?

Lamento aquest final totalment gratuït, en to pelloratiu, d'esmentar al Joan Saura. Que sàpiga, a més de senador, és militant actiu d'ICV. Si l'autor de l'article es permet aquesta llicència retòrica l'hauria d'argumentar mínimament: potser pensarem que critica les gravacins a les comisaries, o les inversions en els parcs de bombers, o el desplegament del mossos a tot el teritori nacional, o la política de dignitt que es realitzar en la memòria democràtica, o l'exemple decidit en el camp de la participació ciutadana. Sr. Jordi Martí, perdoni, però el seu final és del tot lamentable.

Ramon Salvat - Reus  04 de Març de 2014

¿i et sorpren?

I després vindran els Nadals i totes les “famílies” de la patria pretesament progressistes.
Com veuen clar que poden esser majoritaris, aquests si que la practiquen la unitat de classe no com nosaltres que juguem a qui és “mes pur”. I així ens va.......