Divendres, 19 d'Abril de 2024

Maria Teresa Saperas: 'El Camp Nou s'ompliria tres vegades a l'any només amb els bolquers dels nens catalans'

31 de Juliol de 2013, per Georgina Giné
  • Maria Teresa Saperas

    Georgina Giné

Com li va sorgir la idea de fer bolquers ecològics?

Aquesta idea em va venir perquè vaig estar molts anys de voluntària a la Societat de Sant Vicenç de Paüls. Allí vaig conèixer les dificultats econòmiques i les dones que hi havia demanaven bolquers per als seus fills. Vaig pensar que el millor era utilitzar bolquers que es rentessin i utilitzar els diners per comprar menjar. La idea va quedar finalista als Premis Reus a la Creació d'Empreses i al cap d'un temps vaig crear l'empresa ADZ Nadons.

Com ha anat evolucionant el producte?

El bolquer és difícil que sigui completament impermeable. Em vaig posar al cap a fer-lo de cotó, però era una mica complicat, ja que seguia tenint humitats. Després, el vam impermeabilitzar però tot i així no n'hi havia prou. Al final, vam utilitzar un altre tipus de roba i aquesta sí que és completament impermeable, que és el que es comercialitza actualment. Al principi feiem tres talles però ens vam adonar que l'estalvi econòmic era molt important i quan veien que s'havien de comprar les tres talles els feia tirar enrere. Amb base el nostre patró, ho vam desenvolupar per una talla única. Tot i així, fem una talla 1 per si el nen neix molt petit. Els bolquers, a base d'un velcro a la cintura i uns crecs, es gradua segons com va creixent el nen. Més o menys, duren fins als 2 anys i mig, que és quan comencen a anar sols al lavabo.

Com es treballa en la producció d'aquests bolquers?

Tenim la confecció a un taller d'aquí a Reus, Confeccions Seibe, que són els que s'encarreguen de fer els bolquers. Nosaltres fem els patrons i les proves i ells ho confeccionen. Encara estem en el procés d'introducció del producte i estem buscant botigues per a la seva comercialització. L'Ajuntament ens ha ajudat, ja que els Serveis Socials van destinar 120 lots per a 120 famílies amb el necessari per un nen des que neix fins que deixa d'utilitzar bolquers.

Es tracta d'una empresa familiar?

Sí. Tinc set fills i tres filles que m'han donat suport. Una s'encarrega de la imatge i el disseny, l'altra es dedica al tema laboral, i l'altra porta l'administració i la gerència. El que faig jo és els patrons, el treball més manual.

Com són aquests bolquers?

Consta del bolquer, impermeable totalment; damunt hi va un absorbent i a sobre hi va el protector de viscosa, que és el que es llença, tot i que aguanta dos o tres rentades. Ara també fem protectors de gasa per la gent que no vol llençar-los.

Quin és l'estalvi respecte els bolquers convencionals?

Els bolquers ecològics suposen un estalvi de dos terceres parts del que es gastaria comprant bolquers normals, o sigui, es gasta una tercera part del que es gastaria amb els d'utilitzar i llençar.

La gent no pot pensar que és tornar al passat?

La mentalitat d'ara és d'utilitzar i llençar i quan dius que s'han de rentar... Aquests bolquers són molt diferents als que s'utilitzaven abans, que eren de plàstic i s'havien de rentar a mà. En un primer moment, la gent ho veu molt bé però diuen que tenen molta feina. Per estadístiques, hi ha diferents llocs del món on estan més conscienciats i gasten bolquers d'aquest tipus entre un 20% i un 30% de la població, aquí no. Un senyor em va dir que és cosa de mentalitat, perquè quan van sortir els de llençar, la gent es preguntava com hi podia haver bolquers que es llencessin després d'un sol ús.

Quins avantatges aporten?

El primer avantatge és la salut per al nen, ja que tot és producte natural. Després, el factor ambiental, l'econòmic i el social. El factor ambiental és molt important per a mi, penso que la natura l'hem de respectar i els bolquers tarden molt a degradar-se. Només amb els nens de Catalunya, cada any es podria omplir tres vegades el Camp Nou. Tot i això, no hi ha l'obligació d'utilitzar al 100% els bolquers ecològics, sinó que es poden anar alternant. Jo ho comparo amb els plats i gots, cada dia dinem i sopem i no els tirem sempre a la paperera, sinó que els rentem. Però si un dia vas d'excursió, n'utilitzarem de plàstic per poder llençar-los. Un dels objectius que perseguim és ensenyar a cosir a persones que ho necessiten i poder-los donar feina.

On es poden comprar?

La xarxa de distribució encara està una mica parada perquè ens ha vingut la feina de cop. A Reus, hi ha llocs que ja en venen i a la nostra web també.

Quines són les perspectives de futur?

Ara el que hem toca és pensar patrons per a talles grans que ens demanen i investigar en altres línies perquè hi ha nens més grans que ho necessiten i també gent gran. Ara estem començant a treballar una nova línia de talles més grans. Hi ha nens que si tenen algun problema tenen vergonya de portar els bolquers de colònies, per això hem pensat en fer uns calçotets perquè no es noti tant que són bolquers. A la llarga, també mirarem per la higiene femenina. Tot requereix el seu temps.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pakita  18 d'Agost de 2013

L'evolució dels usos d'abans és millorar el futur!

Sóc àvia d'un nen de tres anys, que ja no fa servir bolquers, però a la meva primera filla si que vem fem servir gases com bolquers, que es rentaven i no tiraven, amb la segona ja fem servir altres bolquers que no són els d'ara.
Penso com vostès, amb el respecte a la natura i l'estalvi econòmic, si poden dissenyar per a nens més grans, per a gent gran i per a la higiene íntima de les dones haurem de reconèixer l'avanç de la seva idea per al dia a dia d'aquesta societat. Pakita

M. Rosa Ribés Capafons  02 d'Agost de 2013

Felicitats

Ja és hora que algú de les nostres contrades tingui idees tan bones per la salut dels infants, l´ecologia i l´estalvi.