Dissabte, 20 d'Abril de 2024

No s'entén fàcilment

26 de Setembre de 2011, per Xavier Guarque i Morelló

Amb el que diuen els indicadors econòmics i en els moments que estem vivint, assistint al continu tancament d'empreses, expedients de regulació, acomiadaments aprofitant qualsevol escletxa que ho permeti, retallades pressupostàries i dels serveis públics, sorprèn poder llegir titulars com 'La banca española capta 38.832 millones de euros en depósitos en junio, la cifra más alta en un año'. La xifra més alta en dipòsits des de juliol de 2010, tot i malgrat la nova normativa en vigor que controla la remuneració d'aquests productes de passiu bancari. Això sí, la gent en major quantia prefereix invertir fins a dos anys.

També, segons aquest article publicat, a la banca espanyola, a la zona euro, només la avança l'alemanya en productes d'inversió a termini. Aquí, es de suposar que no hi intervé la lacra financeroeconòmica de l'especulació que, generalment, es mou entre marges previssiblement superiors. On radiquen, doncs, les diferències? Aparentment, segons aquest informe, Alemanya i Espanya tenen la mateixa capacitat particular per invertir a termini quan tots sabem que els sous no són els mateixos i la seva taxa d'atur no arriba al 10%.

Semblances o comparacions amb Alemanya a banda, la taxa d'atur d'Espanya (20,7%), amb dades a l'abril que realment poc han variat fins ara, dobla la de l'euro-zona (9,4%), on Austria i els Països Baixos (4,2%) figuren amb el menor nombre d'aturats. En aquest sentit, es pot afegir per abundar en informació que, fora del nostre continent, als EEUU, per aquestes mateixes dates, era del 9% i al Japó del 4,6%.

Per acabar-ho d'adobar, Espanya també és líder en el rànquing dels estats europeus amb més desocupats entre els menors de 25 anys. El percentatge del 44,4% més que dobla el de l'euro-zona, que és del 19,6%. Cada dia es fa més fàcil comprendre el per què molt del nostre jovent opta per agafar la motxilla i anar a recórrer món amb el que han pogut anar arreplegant i realitzar-se com a persona ja que la societat no li obra la porta per fer-ho amb els seus coneixements adquirits, en molts casos, amb uns estudis que no són barats, que diguem.

Fa esgarrifar però, sobretot, hauria de fer pensar a tothom i hauria de fer tocar de peus a terra, més que res a qui fa possible que això sigui així i no d'una altra manera que, pel que es podria interpretar de les primeres dades exposades, volen representar la immensa majoria dels espanyols (com diria el lider d'un popular partit polític).

I cal esbrinar per què algú vol fer creure a la majoria que la culpa, a més, és d'ella per poder tenir la informació i la capacitat per posar cada cosa al seu lloc i donar-hi el nom que té. Cadascú, pot ser, i ha de ser responsable, del que diu i fa però de cap manera ho ha de ser i, a més, pagar-ne les conseqüències del que no ha originat ni decidit fer.

Molt em temo, però, que mentre el control i referència entre el poder econòmic i el polític siguin organismes com el Fondo Monetario Internacional (FMI), el Banco Mundial (BM), el Banco Central Europeo (BCE), el G8, el G20, l'OCDE i, de una manera més descarada grups com el Bildenberg o el Foro Econòmico Mundial, el món ho té clar.

Els organismes referits estan ben replens de buròcrates amb elevades retribucions, cotxes oficials, despatxos de luxe, informació privilegiada, tràfic d'influència, etc.. Càrrecs nomenats, amb més o menys transparència, pels que ostenten el poder econòmic. Aquesta dependència converteixen tota aquesta burocràcia en 'la veu del seu amo' per damunt dels governs polítics de torn i el vèrtex de la piràmide romandrà ocult entre els amos dels grans bancs o de les grans multinacionals, protegits per les seves grans fortunes.

No s'entén fàcilment però, al llarg de la història, podem veure que aquesta espècie nostra no dóna per més i, dit planerament, a més 'cara' que s'hi posa i menys escrúpols es tenen, sembla ser que millor van les coses... si més no, a segons qui.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

David  30 de Setembre de 2011

I no oblidem

Tampoc hem d'oblidar que la economia que vivim actualment és injusta, fa infeliç a molta gent i genera desigualtats. Aquesta economia que només pensa en el benefici financer, en que cada vegada i hagin més guanys és totalment amoral. Cal incentivar una economia que respecti a les persones i al Medi Ambient. Tenim un planeta amb recursos finits, i això implicarà ser eficient per reciclar i no contaminar, però d'altre banda, caldrà ser conscients que anem cap a un decreixement. És inevitable. Ens hem passat destruint i ara toca consumir de forma responsable. Per últim, cal exigir que el deute indigne sigui posat sobre la taula, ja que aquest ha de ser condonat. No podem seguir governats per els Mercats. Som amos i senyors de les nostres vides i això no ho podem oblidar mai. 

Jacob  27 de Setembre de 2011

Titol

Els politics han de saber preveure el futur social i económic de la seva jurisdicció. Aixó és demanar molt, ja qué la majoria d´ells accedeixen als cárrecs sense cap preparació. Tidria qué ser obligatori fer un "master o "selectivitat" abans de fer-se amb un cárrec institucional. En canvi, si que preveuen la seva situació i la del seu partit, pensant potser amb la jubilació.
Per altre banda, el Senat i les Diputacions Provincials, no serveixen per re. Les TV públiques tenen unes despeses suntuaries
i tothom calla. I els Consells Comarcals ¿ qué ? De qué serveixen els Delegats Territorials amb tantes institucions solapades. Amb sap greu generalitzar perquè hi ha una minoria de governants amb capacitat, però ja veu com está el pati. Prego qué comensin a retallar que per aixó hi ha molta tela, però no amb aquesta dèria en educació i sanitat. Els números del BCE i del FMI s´han de tenir en compte, però es convenient començar a fer dissabte a casa nostre. Espanya, Catalunya i els Municipis restan malalts i el fàrmac el tenim a la mà ¿ que esperen ?