Cookie control
Divendres, 10 de Juliol de 2020

1 d’octubre

31 de Juliol de 2017, per Joaquim Nadal

L’horitzó present i futur de Catalunya està marcat per aquesta paraula: referèndum. Per molts, és la clau que obre totes les portes, per d’altres, és el camí que tanca la porta del diàleg. El camí del diàleg l’ha tancat unilateralment el govern de l’Estat i totes les instàncies afins, polítiques i judicials, amb reiterats i humiliants cops de porta des de fa molts anys, i especialment des de la sentència de 2010 contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Ho ha fet emparant-se amb la legalitat adaptada de forma constant a la seva voluntat i a les seves presumptes necessitats i cometent amb impunitat reiterades il·legalitats i manifestos incompliments de l’ordenament legal i constitucional.

Catalunya vol votar i molts anirem a votar amb el convenciment madur que el referèndum s’ha convertit en l’únic camí plausible per resoldre un problema polític. A Catalunya el dret a decidir primer i el pacte nacional pel referèndum després han estat l’espai de trobada d’una majoria molt àmplia i transversal de ciutadans i ciutadanes convençuts que no hi ha cap altra sortida possible. En aquest sentit, el catalanisme polític ha construït una majoria social molt sòlida aglutinada per allò que la uneix, la voluntat de votar, i basada en el pluralisme del que la separa, les diferents posicions legítimes a l’hora d’anar a votar. Ara, a mesura que s’acosta l’1 d’octubre, la contumàcia del govern de l’Estat alimenta el frontisme. Unitarisme contra independentisme: no hi ha matisos.

Seria una llàstima que en els dos mesos que falten la majoria social favorable al referèndum s’anés aprimant per manca de credibilitat i de garanties, es perdés la transversalitat que, com he dit, uneix una gran majoria social i el referèndum s’anés decantant únicament cap al costat dels que n’han fet l’única drecera per accelerar l’arribada a Ítaca i que aquesta esdevingués la causa per no arribar-hi.

Aquest article ha estat publicat al diari El Punt Avui. 

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ep  31 de Juliol de 2017

Claro que hay otra salida

La salida mas rentable para los catalanes es anular un referendum ilegal en España y Europa. Convocar nuevas elecciones y echar a todos los que habéis estado malgastando recursos, tiempo, dinero y la paciencia de los ciudadanos a base de mentiras y de "democracias de cartón y butifarra". Se necesita un gobierno que vuelva a convertir a Cataluña en una región española puntera, seria, y comprometida con un futuro en común. Para eso, la única salida que hay es intentar echaros legalmente en unas elecciones legales, sin butifarras, slogans mesianicos (a veces al estilo Coelho) ni coreografías callejeras . No me olvido que también sería conveniente que la justicia actuase lo más ágil posible contra los que se creen los "capos" de Cataluña.