Cookie control
Dijous, 22 d'Agost de 2019

155 fallit

31 d'Octubre de 2017, per Ferran Pujol

En dies on tot canvia a gran velocitat és difícil preveure futurs distants. Alhora també ens costa pair els fets succeïts.

El 155 ha estat un fracàs pel Gobierno d'Espanya. No l'han pogut aplicar. M'explico: anuncien la seva aplicació i, tot seguit, dissolen el Parlament de Catalunya i convoquen eleccions. El 155 és assumir el control i substituir un executiu i això és zero si no hi ha una cambra legislativa. No poden fer lleis ni pressupostos nous ni canvis d'orientació en el fet aprovat legalment pel Parlament dissolt.

Per altra banda, usurpar el poder executiu d'una Comunidad Foral com Euskadi o Nafarroa és un canvi de paradigma per aquelles comunitats. Fer-ho en una Comunidad de Regimen Común no. Tots sabem que la Generalitat fins al dia d'avui (i per això la voluntat de canvi de la societat catalana històricament) és un mer gestor, un correveidile dels ministerios corresponents. Els impostos són estatals i només tens petits trams i misèria per decidir on invertir. A més, fa dies que van prendre ja el control, se suposa. L'única diferència és que ara Madrid té la feina d'ordenar als bancs les transferències.

Convocant les eleccions immediatament ells mateixos s'han bloquejat la possibilitat de fer polítiques diferents, de fer res del que voldrien fer. Per aquest motiu ja no han intentat ni entrar a TV3, ni canviar res dels Mossos, més enllà de l'estètica de substituir el Major.

De fet, l'única cosa que ens han regalat és deixar en evidència, per aquests motius precisament, que l'autonomia de Catalunya que ens venen com la més gran d'Europa és de pa sucat amb oli.

Per últim, tampoc han pogut o no els han deixat il·legalitzar idees polítiques com la independència. El problema d'il·legalitzar això en una democràcia formal (que no pas real) és on marques una frontera objectiva en el grau de "nacionalisme" o "federalisme" en els programes electorals i com ho justifiques. També ha estat en això un fracàs el 155.

Arribats a aquest punt, tenim l'escenari del 21-D. Unes eleccions que fan més pinta de Referèndum que d'autonòmiques. A diferència del 27-S, el NO les assumeix com a plebiscitàries i els “Colau-Rabell-Coscus” no podran tocar el flabiol i han de posicionar-se en un bloc o altre.

Arribar a aquí és el millor escenari possible. En unes eleccions que, ara sí, ens miraran a tot el món per decidir reconeixements, on el NO ve d'un argumentari de garrots, repressió, intolerància i insults a la majoria d'indecisos que hi havia abans de l'1-O i amb un Podem-Comú dividit entre Si i No fan més probable la victòria independentista.

El risc? Doble, per una part la nostra actitud de derrota aquests dies, en no voler anar a votar o deixar-nos seduir per màximes populistes de: "ens han enredat", "tots són iguals", "ja estic fart"… La nostra divisió.

Aquest cop, tinc la sensació que ens anirà millor anar els partits separats del Sí, per a facilitar els votants del 27-S que van pensar que les “Colau-Rabell-Coscus” estarien a l'altura a votar opcions ideològicament properes (ERC i CUP).

El segon risc, és que hi hagi temptacions de partits que no tenen opcions de representació juguin per lliure. Ara cada vot ha d'anar a assegurar representació perquè estarem davant d'un referèndum parlamentari.

Aquestes eleccions no són contradictòries a tenir una Declaració aprovada i a tenir un Govern legítim de la República. Estem en temps de transició per a consolidar aquesta República Catalana i això és compatible, ara, en guanyar aquestes eleccions del 21-D per guanyar més legitimitat.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ganxet  03 de Novembre de 2017

Que vol dir

Que el doctor nazi Mengele, ha lograt manipular el seny, del filemon i dels seus apostols, ara s enten tot, es imposible que gent normal es pensi que están pel da munt del be i del mal, i mes cuan es un ex-president posat ha dit aixo si conte hem el suport dels mes democrates del univers. Gracies per l aclariment

Joan Anton Carricondo Oyonate  02 de Novembre de 2017

Anònims no, si us plau!

Quina paperassa de paper de water, que no sé si tornareu a recordar. Vergonya i resultat dels experiments del doctor nazi Mengele. Coneixeu la història o no ho feu per ignorància? Coneixeu la història? Sabeu llegir i entendre? Ridícul de qui? Penseu.

Ganxet  02 de Novembre de 2017

Si home

Es imposible se tant justet, no es prengui mes el que s ha pres, li sente fatal, per cert on está el filemon, que done exemple a tot el mon de la seva valentia? una velada mes com el capita aranya "embarque a la manada, i ell, es quede a Terra" i li recordo que las eleccions son autonomiques ¿qué o enten?

Enric  01 de Novembre de 2017

El ridículo ha sido estrepitoso

En nada se sostentan sus teorías del fracaso del 155, el ridículo mundial ha sido espantoso, y lo que no se entiende que el capitán del barco haya salido por piernas,, dejando a todos con un palmo grande de narices, que ridículo, ahora se ha visto que no tenían nada preparado, que todo como decimos en catalán era FULLERA CA, nada de nada, con que pretendían mantener las ilusiones de los que les botaron, que desastre, que vergüenza, que desilusión y lo que nos ha costado todo este tinglado, el dineral que nos hemos tenido que rascar de los bolsillos todos los catalanes, seguramente que tan bien les estamos pagando los abogados, los desplazamientos, la manutención y otros caprichos, en que situación nos han metido, un desastre

ep  31 d'Octubre de 2017

Alucino

No se si lo he entendido bien. El 155 es un fracaso porque el gobierno Español en vez intervenir hasta el FCB y el Girona FC , convoca elecciones autonómicas... Yo alucino. Si la descentralización sirve para que nuestros impuestos vayan a la papelera de reciclaje porque a algunos les gusta sentirse diferentes y superiores y que vivan del cuento miles de personas, habrá que empezar a pensar en reformar España desde un punto de vista de gestión eficaz , como cualquier empresa. Seguramente el resultado en Cataluña sería alucinante y mas parecido a la Dinamarca del sur que en una Cataluña independiente.