Cookie control
Dimarts, 20 d'Octubre de 2020

Censures (i 3)

14 d'Agost de 2019, per Biel Ferrer

Doncs te'n faré cinc cèntims. I començaré pel final, pels aplaudiments a l'acabament d'un acte que, a cavall entre la presentació del llibre i el club de lectura, havia convocat alumnes, pares de l'AMPA, professors i lectors en general (també hi era, per cert, entre el públic, l'acadèmic Joaquim Mallafrè). Es tractava d'enraonar sobre la repressió del català a propòsit de l'assaig "En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana", del politòleg i historiador Ignasi Bea, amb pròleg de la periodista i escriptora Isabel Clara Simó, Premi d'Honor de Les Lletres Catalanes i heroica directora del setmanari Canigó.

Hi eren, malgrat els entrebancs, tots dos: autor i prologuista. A la biblioteca Pere Anguera de Reus. Tot seguit, te'n faré un 'flash back' fins a la gènesi. Perquè vet aquí que la proposta de lectura, l'havia feta com a professor de l'institut més meridional de la capital del Baix Camp. Era amb motiu de l'Any Fabra i el llibre era del tot adient per a la commemoració: a la primera part, l'autor hi fa una eficient síntesi de la Història de la llengua catalana, marcada per la repressió, com ara la crema de la biblioteca de Pompeu Fabra a Badalona a càrrec dels franquistes; a la segona part, hi exposa 13 casos documentats de discriminació lingüística deguda a agents de la policia nacional i la guàrdia civil contra ciutadans dels Països Catalans.

Tanmateix, malgrat el boicot de la direcció del centre docent, l'acte es va fer. En aquells moments, hi havia una autocensura enorme (i els mesells s'hi aferraven de valent) pel cas dels professors de l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, acusats (sense motius, com ha quedat demostrat) d'adoctrinament per haver fet el que cal que faci tot bon docent: enraonar de fets de l'actualitat del país i del món per tal de debatre sobre idees a l'aula. Ara bé, es veu que hi ha temes permesos i temes proscrits: pots parlar de la necessària pau al món, de les nocives drogues i del sexisme que cal evitar, però dels cops de porra que els catalans van patir perquè havien gosat votar sobre la independència o de la persecució que ha patit i que pateix la llengua catalana, no (és tabú i te la jugues).

Recordo com si fos ara la sensació d'assetjament quan em van citar al despatx del director per amenaçar-me, per obligar-me a no fer l'acte, que ja havia convingut de fer-lo amb el Servei Municipal de Biblioteques, és clar: així ho havia aprovat el departament corresponent. I jo els vaig dir que l'acte es faria, i tant!, i no em vaig sotmetre a la seva poruga autoritat.

Doncs això. I també el silenci de companys de departament i de claustre, que va ser molt significatiu: la resignació proverbial de molta gent, la por per l'autoritat del director arran de la despòtica normativa vigent sense garanties, tot plegat fa que hom accepti que el poder comporta un grau incontestable de corrupció moral sense correctiu possible. I si es tracta d'un equip directiu carca i covard, encara més. Bon vent i barca nova, doncs!

Biel Ferrer Puig és filòleg.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Trolas las justas  15 d'Agost de 2019

històrica repressió del català per part del “reino de españa”

Lo que aquí se pretende no es proteger el idioma catalán, es eliminar el castellano. Lo que ustedes pretenden con este tipo de mentiras descaradas y solo para su público, es desprestigiar todo aquello que no les guste, y para ello utilizan todo tipo de mentiras absurdas y que no tienen mas recorrido que sus propios palmeros como "històrica repressió del català per part del “reino de españa”" - O bien el "reino de españa" al que pertenecemos lo ha hecho muy mal o aquí el nivel es muy justito por no decir deficiente. Ni un solo país de la unión europea os escucha (ya no dar la razón), por eso se desfogan en medios afines a sus pretensiones, como este.

Ganxet  15 d'Agost de 2019

Dons

defensar la Llengua, no vol dir fer politique aprofitan la llengua de TOTS, repeteixo TOTS, el catalans, que no es de una minoria que es creu superior als que no pensem gracies a Deu, com ells, no busquin excuses defensin el que politiquemen creuen aquestas MINORIES, sense meins prea a la MAJORIA, per mol que no els interessi reconeixeu, es el que ja. La llengua es un bé de tots, recordiu.
I els catalans aplaudim el que conve a la majoria, no el que volen imposarnos els que pensen son superiors o mes catalans que ningú, sense sero, màxim seran igual que la resta de catalans, repeteixo màxim.

Josep Sierra Roca  14 d'Agost de 2019

DEFENSAR EL CATALÀ

Tal com ens té acostumats el filòleg professor Biel Ferrer, molt bon escrit exposant, que no imposant, la seva experiència respecta de la presentació i posterior col•loqui sobre la històrica repressió del català per part del “reino de españa”.
Escrit valent donada la censura, o boicot a l’acta, que ell mateix denuncia.
Els catalans hem d’aplaudir aquest tipus d’actes acadèmics que, al cap i a la fi, el que volen fer, de vegades sense massa èxit, és protegir la nostra llengua d’aquells que la voldrien veure desapareguda; fins i tot, protegir-la d’alguns que es diuen també catalans però que mai la defensen, si no tot el contrari.

Ganxet  14 d'Agost de 2019

Alguna

vegada comentarà que'l com interesan? I que afecti a TOTS els catalans i no ens vulgui imposar la seves idees?