Compromisos que fan aigua

12 d'Abril de 2017, per Carina Filella

Els nostres fills treballaran en feines que avui encara no existeixen, com ara la de xef amb impressora 3D, diuen. I els nostres pares no saben ni què coi és això del big data. Els especialistes en la gestió de dades massives, juntament amb els enginyers informàtics i els responsables d'estratègia digital, seran els càrrecs professionals més sol·licitats en els pròxims anys, segons s'apunta en el darrer informe EPyCE sobre els perfils i les competències més demanades en l'empresa. I és en aquest informe que hi apareix en els primers llocs el concepte “compromís”. Hi surt en l'apartat sobre les competències més demanades: les empreses busquen sobretot “compromís” en els perfils més joves.

I pensem un moment en aquest concepte. Compromís: l'obligació o responsabilitat de fer alguna cosa, diu el diccionari. Compromís matrimonial, compromís de pau, compromís polític. Tots en perill latent de fer aigües. I pensem que el compromís que tant se'ns demana no és recíproc. No se'ns retorna per part, no tant dels nostres empresaris (que aquí cadascú haurà de patir o trampejar amb el seu), sinó dels nostres polítics. Mariano Rajoy es compromet a fer inversions milionàries a Catalunya i no ens el podem creure, perquè els seus compromisos flaquegen tant que no s'acaben de fer mai realitat –això quan n'hi ha, perquè el problema és que els que li demanem ni tan sols els concep.

La justícia se suposa que té no només el compromís sinó l'obligació de ser independent. I veus que el concepte compromís es cola per les clavegueres. Cada cop més devaluat. Per sort, la societat catalana (la meitat de la societat, o la meitat més un, o la meitat menys un, tant se val) manté des de fa uns anys un compromís aferrissat, impertorbable, per poder arribar a caminar lliure. Aquest és l'únic que ens podem creure, avui. Una implicació com a societat que passa per damunt de tots els perepunyetes que desvaloren el concepte.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.