Divendres, 19 d'Octubre de 2018

Cuidem l’empresa Aigües de Reus

05 de Gener de 2018, per Carmina Pozuelo

El ple del 28 de desembre va aprovar la congelació de les tarifes i preus dels serveis de subministrament d’aigua potable, clavegueram i altres serveis relacionats que ofereix l’empresa municipal Aigües de Reus. El Ple va ratificar la decisió presa uns dies abans al consell d’administració de l’empresa Reus Serveis Municipals i significa que, l’any vinent, els reusencs i reusenques pagarem el mateix import per l’aigua que consumim que al 2017. 

El Grup Municipal del PSC estem totalment d’acord amb aquesta congelació del preu de l’agua que també significa mantenir preus especials per a les famílies nombroses, els ajuts d’emergència i la no aplicació de recàrrec als rebuts impagats, que castigaven els ciutadans i ciutadanes amb menys poder adquisitiu.

Val a dir que tot això és possible gràcies a l’existència d’una empresa municipal que, sempre sota el criteri de prestar un servei públic amb la màxima eficàcia i eficiència, té la potestat de decidir preus i pot incidir en l’economia de les persones. Aquesta és la grandesa de comptar amb societats municipals que, en moments de dificultat econòmica, tenen marge suficient per adaptar-se a la butxaca de la ciutadania. I aquesta és també, la grandesa de les polítiques d’esquerres, com les nostres, que posen l’atenció a les persones al centre de l’acció política. 

Amb el que no estem d’acord és amb el fet que l’Ajuntament no pagui l’aigua que consumeix, més enllà del cànon i l’Iva que li correspon per llei. Així ho vam posar de manifest al consell d’administració de Reus Serveis Municipals i al Ple. El govern ho justifica dient que es tracta d’una decisió presa l’any 2011, quan el consistori tenia una situació financera delicada i, d’aquesta manera, estalviava prop de 180.000 euros en cada rebut. 

Però en aquests anys hi ha hagut canvis que no justifiquen mantenir aquesta mesura. En primer lloc, perquè ha finalitzat el Pla d’ajust i la situació financera de l’Ajuntament no és la mateixa. I, en segon lloc, perquè hi ha una sequera generalitzada que fa necessària, sota el nostre criteri, una provisió de fons i dotar l’empresa de recursos en cas que es necessiti comprar aigua, realitzar alguna infraestructura d’emmagatzematge o accions per millorar l’eficiència i disminuir el consum.

Aigües de Reus es va constituir l’any 1989 per gestionar i administrar el cicle integral de l’aigua, destinada a qualsevol ús, des de la captació, regulació i distribució dels recursos hidràulics necessaris, fins al sanejament de les aigües residuals. Convé recordar que Reus va disposar al 1937 de la primera depuradora de l’Estat, la del Molinet. Una depuradora revolucionària. Va ser dissenyada per facilitar la reutilització dels seus productes. Les aigües depurades es destinaven al reg agrícola així com els fangs s’utilitzaven per l’adob dels camps. També es produïa biogàs que s’utilitzava per l’enllumenat públic i usos industrials i domèstics. Actualment a l’empresa d’aigües treballen 80 persones i, a més de Reus, dóna servei a altres municipis. Els socialistes ens sentim orgullosos d’aquesta i de la resta de societats municipals, patrimoni de tots els reusencs i reusenques. I, precisament, per això, perquè són de tots nosaltres, les hem de cuidar per tal que puguin ser sostenibles econòmicament i puguin fer el paper social pel qual es van crear i els dóna sentit.

Nosaltres vetllarem perquè així sigui. Creiem en el patrimoni públic i no permetrem que ningú el posi en perill. Esperem que l’any 2018 no calgui fer cap maniobra d’urgència per rescabalar l’empresa, i confiem que l’any 2019 l’Ajuntament ja pagui per l’aigua que consumeix. Com ho fem tots els ciutadans i ciutadanes.

Carmina Pozuelo és regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)

Comentaris

Josep  08 de Gener de 2018

Los 33 años socialistas

Las deudas que arrastra nos són les la gestion socialista y sigo pensando que tenemos muy cara el agua y que la gestion de todo el entramado ralacionado con el agua és muy suntuoso he innecrsario

Ramon Salvat Guarque - Reus  08 de Gener de 2018

¿aigua cara a Reus?

Em sembla que l'apreciació de que a la ciutat tenim un preu elevat de l'aigua no s'ajusta a la realitat, No estem a la banda alta de les zones urbanes i industrials de Catalunya (si voleu de , Tabarnia, je, je) i mes que segur que si aquesta empresa municipal,ben creada, molt ben gestionada durant anys, i encara, anes a parar a mans privades per fer "caixa municipal" , llavors sabriem el que es pagar l'aigua cara.. En fi Aigües de Reus, és una de les bones herencies de 33 anys de governs d'esquerres a Reus, no l'unica per cert, molt mes si comparem la "gestió" de quasi set anys de govern conservador, inmovilista i, ara ,indepe.

Pep  06 de Gener de 2018

El agua de Reus es cara

En comparación con otras ciudades el agua de Reus es cara, esto es lo que se dice en algunos medios, este encarecimiento viene desde la época de los socialistas, y el gran embolado ( unas grandes instalaciones ) vienen dadas desde la época socialista, lo que tendrían que hacer nuestros políticos es abaratar el recibo del agua, así es como de demuestra la actitud política, no se sabia que el ayuntamiento no paga el agua que consume, un mal ejemplo para todos, así no. con estas cosas casi siempre se ponen de acuerdo, con lo de abaratar el precio del recibo del agua NADA DE NADA