Cookie control
Diumenge, 05 d'Abril de 2020

Dia mundial de conscienciació sobre l'autisme 2018

L'assemblea general de les Nacions Unides va establir el dia 2 d'abril com el Dia mundial de la conscienciació sobre l'autisme. Aquesta jornada té per objectiu conscienciar i donar a conèixer el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a la societat, així com mostrar la necessitat de millorar la qualitat de vida d'aquestes persones perque puguin assolir una vida plena i digna.

Aquest trastorn és d'origen multifactorial, i es desenvolupa principalment durant els tres primers anys de vida. En termes generals, les persones amb autisme mostren un dèficit en el desenvolupament, la relació social, el llenguatge i la comunicació. "Trenquem junts barreres per l'autisme. Fem una societat accessible", és el lema de l'any 2017 i 2018 per conscienciar sobre l'autisme i per parlar sobre les barreres i els impediments als quals s'han d'afrontar les persones amb aquest trastorn en la seva quotidianitat.

El Grup Pere Mata amb el seu centre Villablanca, té serveis que proveeixen serveis d'atenció molt especialitzada per persones amb trastorns del desenvolupament, com l'autisme. A més, Villablanca ha validat una nova eina per diagnosticar més fàcilment l'autisme en adults amb discapacitat intel·lectual. Dirigits per Rafael Martínez, els professionals de la Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorn del Desenvolupament (UNIVIDD) han adaptat i validat a l'espanyol l'escala EVTEA-DI i l'escala holandesa PDD-MRS.

Aquesta nova eina permet millorar el cribatge de persones amb discapacitat intel·lectual amb TEA, i beneficia a tots els professionals de l'estat i dels països de parla hispana. El TEA, malgrat que neix en el període de desenvolupament, a vegades no es diagnostica fins a l'etapa adulta i, en alguns casos, persisteix sense ser diagnosticat. Això es deu al fet que els símptomes del TEA es confonen amb els de la discapacitat intel·lectual, la qual cosa provoca un diagnòstic tardà.

Fins aleshores, no s'utilitzaven escales específiques per aquest col·lectiu. Aquesta nova eina es publica al mes de desembre a la prestigiosa revista científica "Journal of Autism and Developmental Disorders", amb factor d'impacte 2.321. Durant el passat mes de Març, la UNIVIDD ha aconseguit els drets d'explotació de l'escala EVTEA-DI per a tot el territori espanyol, pel que en breu l'escala estarà disponible per a tots els professionals que treballen amb TEA. A la xarxa de serveis especialitzats de Villablanca (Marinada, Bosc, Maricel, Atria, UHEDI, etc) s'utilitza una metodologia específica en relació a l'atenció de persones adultes greument afectades amb autisme.

Actualment, Villablanca i els seus serveis som referents en la intervenció clínica i terapèutica amb usuaris amb trastorns de l'espectre autista i per aquest motiu té com objetius estratègics la recerca en l'àmbit de l'autisme i els intercanvis d'experiències amb altres professionals i centres del sector, tant del nostre pais com de fora, i que també treballen en l'atenció d'usuaris amb patologia similar.

Francisco Aguilera és director mèdic de Villablanca.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics