Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Dinamarca, un país de tradicions

21 de Febrer de 2018, per Adriana Vázquez

Quan arribes a un país nou són moltes les coses que et sorprenen. Com són els carrers, les cases i fins i tot el pas de zebra et criden l'atenció. La distribució dels apartaments també és un fet que sorprendrà moltíssim els acabats de arribar, ja que el bany és tan petit que a vegades la dutxa surt d'avall la pica.

A mesura que vas vivint al país vas coneixent diferents celebracions que estan instaurades, i a Dinamarca n'hi ha bastants. Dinamarca és un país de tradicions, així que repassem les que hi ha al llarg de l'any.

El Fastelavn. És una espècie de carnaval però que només celebren els nens. A més a més donen cops a un barril de fusta ple de caramels, que qui trenqui primer, es nomenarà rei/reina del Festelavn.

Molts anys enrere, dins d'aquest barril si posava un gat negre, viu. Aquest 'fet' era per espantar la mala sort, que el gat negre simbolitzava. Avui en dia això no es fa, però molts dels barrils porten dibuixat un gat negre.

Aquesta festivitat té origen pagà i es feia per acomiadar l'hivern i dóna la benvinguda a la primavera i al Sol. El Fastelavn és celebra 40 dies abans de Setmana Santa.

La Pasqua (påske) és una celebració molt similar que a Catalunya, a més a més és molt familiar, així que és una mica difícil saber com ho celebren. El que sí que passa és que els supermercats s'omplen de conillets, gallinetes i ous de color groc.

Els ous segueixen sent el símbol per excel·lència, tant reals, com de xocolata. Els nens juguen a pintar i amagar-los pel jardí per així després jugar a trobar-los. La Setmana Santa és una festivitat molt familiar on els danesos aprofiten per passar temps en família.

Una tradició molt vinculada amb la Setmana Santa i clarament danesa, és el costum d'enviar cartes-endevinalles. Les setmanes anteriors a Pasqua la gent, especialment els nens, retallen artísticament les cartes en les quals escriuen endevinalles. Les cartes són anònimes, però van firmades amb tants puntets com té el nom, així és més fàcil d'endevinar. El premi és un ou de xocolata que es rep per Pasqua. La carta va acompanyada d'una campaneta blanca, considerada la primera flor de la primavera.

Per aquesta festivitat es fa una cervesa especial, que és la de pasqua, una mica més forta que la normal.

El dia 1 d'abril. És el dia de les innocentades, com a molts altres països. Aquest dia s'ha d'anar amb compte en llegir el diari i mirar la televisió perquè apareixent un munt d'històries inventades.

Després de Setmana Santa, arriba el Gran Dia de les Oracions (Store Bededag) que se celebra el quart divendres després del diumenge de resurrecció. Aquell dia i la nit anterior es menja panets calents. Els creients van a l'església a sentir repicar les campanes.

La nit de Sant Joan es celebra de manera molt similar a la catalana, fent fogueres. Aquesta època de l'any a Dinamarca és de dia de 4 del matí a 11 de la nit, així que pràcticament la festivitat és de dia. A les 10 de la nit és tradició canta la cançó de benvinguda a l'estiu.

Després ja celebren Nadal, d'una manera molt similar a nosaltres, encara que amb algunes diferències, com que per exemple donen voltes a l'arbre de Nadal cantant Nadales. La nit de cap d'any, se la passen tirant coets i petards.

Conèixer una cultura no és fàcil però celebrant les seves tradicions sembla que ets una mica més a prop d'aquest propòsit.

Adriana Vázquez és autora d’aquest blog i marketing manager.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics