Dijous, 18 d'Abril de 2024

El 20D a Tarragona: canvi o recanvi?

17 de Desembre de 2015, per Jesús Gellida

En aquestes eleccions decisives i crucials la relació entre Catalunya i Espanya i la situació de  crisi econòmica, política i social són els dos aspectes centrals d’una campanya electoral on la ciutadania del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre serà partícip del canvi que s’apropa. Una demarcació on també les reivindicacions en infraestructures i la defensa i desenvolupament sostenible del territori han estat eixos prioritaris d'una campanya que arriba a la seva fi.

A la circumscripció de Tarragona aquest 20D estan en joc 6 escons. Actualment hi ha 2 representants de CiU, 2 del PSC i 2 del PP, una correlació de forces que segons totes les enquestes no es repetirà ja que els resultats oferiran un panorama representatiu molt dispar als anteriors comicis i molt més plural. Unes eleccions on els indecisos a Tarragona corresponen al 34’9% segons el Centre d’Estudis d’Opinió i, per tant, el vot és molt volàtil i influenciable pels debats i la campanya.  

Candidatures com En Comú Podem i Ciutadans, encapçalades per l’actual alcalde d’Altafulla Fèlix Alonso i per Sergio del Campo respectivament, tenen moltes opcions d’aconseguir representació. Els primers són l’única candidatura que reivindica la celebració d’un referèndum vinculant com a sortida del laberint català i que proposen un pla de xoc concret de rescat a la majoria social que pateix la crisi. Els segons, impulsats pels mitjans de comunicació i les empreses de l’IBEX 35 s’han erigit com la millor opció en la defensa de la unitat d’Espanya amb un Estat centralista i en alumnes avantatjats de l’ortodòxia neoliberal. 

Pel que fa a les candidatures independentistes ERC amb l’ex-dirigent de l’UGT Jordi Salvador al capdavant reforça el seu perfil social i té possibilitats reals d’entrar al Congrés dels Diputats. Una ERC a la que les enquestes donen uns millors resultats que a Democràcia i Llibertat (Convergència 2.0). Els republicans poden ser l’opció del vot útil independentista ja que la CUP no es presenta. En quant a Convergència, immersa en un procés de refundació, ha realitzat un lifting i ha configurat juntament amb Demòcrates de Catalunya i Reagrupament la candidatura anomenada Democràcia i Llibertat, liderada a Tarragona per l’ex-senador i alcalde de Tortosa Ferran Bel. Els convergents pugnaran aquest 20D per liderar l’independentisme a Madrid i ser la força més votada tal i com ho van ser a la província el 2011 amb el 30% dels vots.  

El PSC de Joan Ruiz lluitarà per sobreviure i mantenir almenys un dels dos escons actuals. La seva pugna serà sobretot amb En Comú Podem i Ciutadans, dues candidatures que els prendran molts vots en un context en el que els socialistes tindran difícil trencar la dinàmica de caiguda lliure que arrosseguen des del 2010 i que fins i tot els podria fer quedar-se sense representació a Tarragona; una situació que seria dramàtica tenint en compte que al 2008 tenien 4 dels 6 escons en joc i un 45% dels vots. Pel que fa a la candidatura del PP encapçalada per Jordi Roca tot apunta a que serà un altra de les formacions polítiques que pitjors resultats obtindria a la demarcació. Les retallades aplicades pel PP a nivell estatal i la corrupció que l’envolta afectaran a la candidatura tarragonina, alhora que es veuran desbordats pel pol d’atracció que es Ciutadans per a una part de la ciutadania que busca un recanvi als populars. Finalment la candidatura d’Unió amb Martí Barberà i les seves “Solucions” sembla ser que no seran suficients per entrar al Congrés. La nul.la credibilitat en la qüestió nacional, la poca sensibilitat social i l’haver format part durant dècades de governs esquitxats per casos de corrupció preveuen un molt mal resultat pels d’Unió.   

Un possible empat a 6 escons a la demarcació entre les candidatures esmentades excepte Unió és una possibilitat real, al igual que ho és que els partits del bipartidisme es vegin sobrepassats per les forces emergents. Dels resultats del diumenge dependrà molt el relat que s’acabi imposant: l’independentista, el del dret a decidir o el centralista pel que fa a la qüestió nacional i el de les retallades, el del recanvi d’elits o el de la transformació respecte a la qüestió social.

Entrem en els darrers dies de campanya del 20D, dia en que la ciutadania decidirà entre l’immobilisme, la corrupció, l’atur i la precarietat, l’opacitat i la repressió front al dret a decidir, l’ètica, el treball digne, la transparència i la justícia social. 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics