Cookie control
Dijous, 01 d'Octubre de 2020

El curs escolar de la vergonya

12 de Setembre de 2020, per Andreu Martín

“El curs escolar 2020-2021 ha començat amb normalitat”. Gairebé amb tota seguretat, aquest serà el titular (recurrent) que llençarà l’administració aquest dilluns, quan comencen les classes. Però aquesta notícia no servirà de res si no tenim la capacitat de mantenir aquesta normalitat en els propers mesos.  I és que l’escola està en risc, tenint en compte que la taxa de PCR’s positius realitzats a la ciutat triplica la que segons l’OMS seria recomanable per a l’obertura dels centres.

L’obertura dels centres és essencial. Cal que l’escola iniciï la seva activitat. És important l’educació presencial, que l’alumnat tingui contacte directe amb companys i professors i, per tant, cal anar a escola. L’administració ha de garantir el dret a l’educació i això passa per la màxima presencialitat. Escoles tancades signifiquen desigualtats i cal insistir en la importància de garantir el dret a l’educació en equitat.

Però a més d’obertes, les escoles han de ser segures per al conjunt de la comunitat educativa, amb les màximes garanties de protecció de la salut i de prevenció. En aquest sentit, lamentem que els màxims responsables en matèria educativa a la ciutat no hagin fet una diagnosi realista que quina és la situació. I és una vergonya que amb el temps que hi ha hagut ningú no hagi estat capaç de desplegar mesures per tenir escoles segures. Vista la gestió de la Generalitat i de l’Ajuntament, queda demostrat que el model actual d’escola ha caducat i s’ha de reformular perquè no ha estat capaç de donar una resposta convincent a la comunitat educativa. Cal una planificació orientada a les noves necessitats. Seguint la realitat del curs passat, hi haurà grups que començaran el curs per sobre de ràtio (el mateix conseller ho ha admès) i aquesta situació és inexplicable i inadmissible. I posar locals municipals a disposició de les escoles on realitzar les classes tal i com ha anunciat l’Ajuntament, no solucionarà el problema. Tan de bo fos tan fàcil crear espais educatius!

Per tal de poder mantenir aquesta normalitat i seguretat als centres, el grup municipal del PSC hem proposat una bateria d’accions, que passen perquè  l’Ajuntament posi a disposició els recursos suficients per garantir reforç de la neteja i la desinfecció necessàries de tots els centres i espais educatius, establir protocols sanitaris clars contra la COVID-19.  Que es garanteixi una mascareta homologada diària per alumnes i professors. Que estudiï la creació de zones de vianants als accessos als centres educatius per garantir la distància de seguretat als alumnes i als seus acompanyants a les entrades i sortides. Que es disposi d‘un pla d’acció contra la bretxa digital, que garanteixi des del primer dia que tots els alumnes disposin de l’equipament informàtic i la connectivitat necessaris per evitar que ningú no es quedi despenjat del procés educatiu, especialment en cas d’episodis de quarantena. Que es garanteixi la suficiència alimentària durant el proper curs escolar, tant si és mitjançant el servei de menjador a les escoles com amb altres fórmules en períodes de quarentena. Que es garanteixi també un servei d’acollida als centres, en cas d’alumnes en període de quarantena, per tal que l’impacte en la conciliació familiar sigui el mínim possible. Que abans d’optar per la semipresencialitat o pel tancament d’un centre de primària, en cas de contagis, es faci compactació o reducció d’horaris. Que s’assegurari l’educació de 0 a 3 anys per evitar que la crisi socioeconòmica provocada es tradueixi en una pèrdua d’oportunitats educatives per als infants de famílies vulnerables.

En darrer terme, que l’Ajuntament realitzi una campanya promocionant l’oferta d’activitats extraescolars de caràcter privat i la seva represa: escoles dansa, música, idiomes, gimnasos, teatre, casals, caus… L’Ajuntament ha de ser un aliat i ha de fomentar aquestes activitats, en tant que Reus és Ciutat Educadora, sota el paraigües de l’Educació 360. Perquè l’educació és molt més del que passa als centres docents.

En definitiva, l’Escola no s’ha de convertir en un problema com han estat les residències de gent gran durant la pandèmia. A les portes del nou curs, encara hi ha molts interrogants per resoldre i, en aquest sentit, compartim la inquietud de la comunitat educativa i ens posem al costat de les famílies, que encaren amb incertesa la tornada a les aules dels seus fills i filles.

Andreu Martín, portaveu del PSC a l’Ajuntament de Reus 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics