Dijous, 18 d'Abril de 2024

El naufragi d'Europa

21 de Març de 2016, per Jesús Gellida

Milers de persones refugiades i migrants que fugen de la guerra i la misèria cap al suposat somni europeu topen cada dia amb filats, murs, controls i gasos lacrimògens d'una Europa fortalesa que fa aigües també en els seus principis fundacionals de solidaritat i respecte als drets humans.

Calais a França on la policia ha desallotjat a 6 mil persones sense alternativa de reubicació, Ceuta i Melilla a l’Estat espanyol amb les contínues devolucions en calent i les assassines concertines, Idomini a Grècia convertit en un immens i improvisat camp de refugiats on el govern hel·lè ha prohibit l'entrada de la premsa, Lampedusa a Itàlia amb les contínues pasteres a la deriva i un Mar Mediterrani on enguany han mort 418 persones convertint-se en ple segle XXI en un Mare Mortum, són els exemples més colpidors d'aquesta crisi humanitària.

El bloqueig institucional europeu, la xenofòbia de les seves polítiques migratòries i la falta de voluntat política són les causes d'aquesta situació d'emergència social, que alhora propicia l'auge de l'extrema dreta nacionalista i racista. Les polítiques migratòries de la UE són vergonyoses i vulneren constantment els drets humans, ja que no compleixen la Convenció de Ginebra ni l'article 19.1 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, segons el qual es prohibeixen explícitament les expulsions col·lectives. En comptes d'acollir, salvar i donar refugi la UE tanca la coneguda com a ruta dels Balcans, enforteix els controls de Frontex amb el suport de l'OTAN i teixeix un sistema d'externalització de les fronteres subcontractant a l'Estat turc com a policia europea a canvi de 6 mil milions d'euros, la liberalització de visats i avanços en l'adhesió de Turquia a la UE. Un pla de deportacions massives cap a l'Estat turc per als suposats migrants irregulars que comporta una legitimació europea d'un govern turc que restringeix drets i llibertats de la seva població, que vulnera els drets humans i que massacra al poble Kurd.

Davant de la priorització de la UE del control enfront del salvament i de permetre l'efecte mort per evitar l'efecte de crida cal dir prou, denunciar la vulneració dels drets humans i exigir un canvi en les polítiques migratòries per a curt termini habilitar vies segures, rescatar les persones i acollir-les dignament i a mitjà termini anar als orígens d’aquesta situació que no són altres que la guerra, la venda d’armes, la fam, les persecucions i les conseqüències del canvi climàtic. Cal transformar l'Europa fortalesa en l'Europa acollidora i solidària.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  21 de Març de 2016

Qui s'enfronta a la realitat?

En tant existeixin els negocis de les armes, per damunt de tot, i molts altres interessos econòmics i polítics no s'acabarà el tema. Cap govern vol posar fil a l'agulla i ens venen la cabra intentant fer-nos còmplices de les desgràcies humanitàries. La solució hi és però cal agafar el toro per les banyes.