Cookie control
Dijous, 09 de Juliol de 2020

El passeig de Misericòrdia i el dret a la ciutat

27 de Juliol de 2018, per Noemí Llauradó

Els moviments de persones i col·lectius que estan sorgint aquestes darreres setmanes entorn a l’espai urbà del passeig de Misericòrdia i de la Sedera son símptoma de la bona salut de la participació ciutadana a Reus. Uns ciutadans i ciutadanes que estan exercint el dret a la ciutat.

El fet que en l'última trobada del diferents agents i actors locals en la qüestió hagi conclòs amb la necessitat de fer la sol·licitud a l’Ajuntament d’un procés participatiu ens satisfà gratament, ja que creiem que és la manera republicana de governar la ciutat: crear espais i processos on la gent hi pugui dir la seva, exercir els seus drets i fer efectiu el deure cívic d'intervenir en el govern de la cosa pública, amb el suport i acompanyament de l’administració local.

En aquest indret concret, com no n’hi ha un altre a la ciutat, coexisteixen història i quotidianitat, amb presències imponents com el Mas Vilanova i el passeig de Misericòrdia: un entorn natural i d’oci que ha de ser preservat. És més, pensem que el debat ciutadà que ara mateix s’estableix entorn al futur de la Sedera, té sentit si es trasllada també al propi passeig de Misericòrdia que, com a espai públic amb valor patrimonial reconegut, sigui pensat de manera oberta i pròxima amb el veïnat i ciutadania en general que es consideri apoderada per dir-hi la seva.

Reus és una ciutat compacta, i per a mantenir-la dinàmica cal que la vida que es pugui generar a qualsevol punt de la ciutat tingui la mateixa importància que la que es congrega al centre. És precisament per això que en l’impuls de noves centralitats de la ciutat cal que s’atenguin àrees d’interès com és el cas del passeig de Misericòrdia i els seus espais urbans adjacents.

La visió d'una ciutat compacta va més enllà de tirar endavant projectes en les àrees perifèriques que accentuen les diferències. Com ho són les àrees ja endegades del passeig de la Boca de la Mina -on la participació ciutadana s’externalitza durant el procés de redacció del projecte del parc agrari i parc de les olors- o de l’àrea d'equipaments ja més consolidada del Campus Universitari de Bellissens, Hospital de Sant Joan, Tecnoparc i Biblioteca Pere Anguera, relacionades amb el futur traçat i el baixador de Bellissens.

La visió d'una ciutat compacta que defuig una centralitat única no pot perdre l'oportunitat que se’ns brinda amb un procés participatiu ciutadà perquè és la manera de plantejar un urbanisme obert i participat, atenent sempre als instruments urbanístics que la llei disposa, però sumant la col·laboració de tots els agents de la ciutat en la seva gestació.

Entenem l’urbanisme no pas com una finalitat per si mateixa, sinó com un procés de transformació constant i adaptatiu de la ciutat, inclusiu i sostenible, per obtenir una ciutat per a tothom, que sigui viscuda i faciliti l'exercici del dret a la ciutat de les persones que hi viuen.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (6)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Amapola  10 d'Agost de 2018

Aixó, Aixó...Pº Misericordia.

No són tots els veïns del Passeig Misericòrdia, són dos veïns que només saben moure a la gent antisistemes per a posar-los tots en contra.
Així ens consta que el antisistema i anticapitalista la CUP, un tal Jordi Pouget, Valentín Rodríguez i la portaveu d'ERC de l'ajuntament de Reus, els que volen prendre decisions en contra d'una cosa tan natural, com és un solar on hi havia la SEDERA (actulamente és solar, perquè es va ensorrar per motius der seguretat, entre d'altres ...), i que volen que es faci el que ells els ve de gust.

Malament anem, quan el tema és un altre, i els interessos partidistes per sobre de l'economia ... Històries per no dormir seria el millor guió en aquest tema.

Joan l'enrrotllat  06 d'Agost de 2018

Molt fins

Els veïns de Passeig de Misericòrdia trobo què són molt fins; no volen cotxes,no volen supermercats,volen disposar del que s'ha de fer en un solar privat,etc.
Suposo què com son tant fins no deuen menjar ni anar amb cotxe,perque si això els hi molesta que passi al SEU PASSEIG,no crec que per solidaritat amb els demés veïns de Reus ells mengin ni facin servir vehicles motoritzats!!!
Au va,què jo tinc un supermercat als peus de casa meva i no s'acaba el món per l'entrar i sortir de cotxes.

Alferez Provisional de Reus  02 d'Agost de 2018

Pg Misericòrdia - Espai compacte a la City de Reus

Reus no és una ciutat compacta, i per mantenir la dinàmica cal que la vida social que es pugui generar en qualsevol punt de la ciutat tingui la mateixa importància que la que es congrega al centre. Perquè sigui compacta ha d'haver unes prioritats urbanístiques ben definides i ecosistemes sostenibles per a una qualitat de vida per al ciutadà.

És precisament per això que en l'impuls de noves centralitats de la ciutat de Reus, cal que se'ls atenguin amb àrees d'interès com és el cas del passeig de Misericòrdia i els seus espais urbans adjacents ... Aquí tenim, que el barri del mes Vilanova un espai adjacent del Pg Misericòrdia, és particular i que s'ha blindat amb diners públics per al seu tancament perimetral perquè els veïns els molesta els sorolls i les serenates nocturnes que es produeixen.

Que el Passeig Misericòrdia tingui una dinàmica de vida social, l'han picat amb la participació dels pressupostos participatius, amb una partida de diners públics posat a disposició d'uns particulars. I ara volen que l'espai de la SEDERA, sigui ..., que volen que sigui ???

Un cop més, els polítics i la Sra. Llauradó, es valen de la seva posició per donar-nos lliçons de democràcia participativa, ben dirigida pels seus companys anticapitalistes, i tot allò que fa olor de podrit ...

Enric  29 de Juliol de 2018

Es una verguenza

Es una verguenza que esta señora se dedique a dar opiniones de la ciudad, ella que es la responsable de la mala gestion economica sanitària del grupo hospitalario de nuestra ciudad con unos fuertes dèficit en varios ejercicios sin que haya dejado el mando de la gestion, es una verguenza que nuestro alcalde no la haya apratado de su puesto, por lo visto lo que solo quieren es mantener el sillon cueste lo que cueste, el deficit ya lo pagarà el pueblo

Tocacojons de Reus  28 de Juliol de 2018

Tots tenim el deure de decidir per REUS...!!!

No només el Passeig de Misericòrdia, tota la ciutat s'ha de tenir en comte per poder opinar i fer una valoració. Però el primer és consultar als veïns, que coneixen la seva zona. La resta de ciutadans és ficar-se on no els demanen. Li agradaria que al seu barri vinguessin d'altres barris a dir-los que han de fer? Crec que no. Els veïns si tenen dret a opinar ...
Reus té moltes zones per posar en ordre, i des de fa temps no els han consultat per a res. Com a exemples citarem: Av Carrilet, Pere Cerimoniós, Pg Misericòrdia, Centre de Reus ..., i així un munt de barris que han estat desgraciats en la inversió i modelació dels seus espais per persones al capdavant d'un ajuntament que ha fet i desfet al seu capritx, per interessos ...

Ali Baba  27 de Juliol de 2018

LA VISION DE UNA CIUDAD COMPACTA DEBE SER INTEGRAR...!!

Sra. Llauradó, se nota la cercanía de las elecciones municipales. La Sedera, su espacio un terreno para un destino dentro del Pº Misericordia que debe ser tenido en cuenta por los vecinos del B. Monestir, por estar dentro de su zona. Un terreno que su valor sentimental ya no tiene sentido, al haberlo derribado y actualmente es un solar, tal cual, toda su esencia se fué abajo con el derribo. La defendieron entonces?
Hay un espacio en la AV. del Carrilet, que lleva más de 6 años para su compra por parte del Ayuntamiento, para poder terminar un proyecto que empezó el tripartito (ERC, PSOE, IUC-Verdes), también hay que ponerlo dentro de lo que usted considera una ciudad compacta, y no quiero denunciar mas cosas de ese actual ayuntamiento, porque es lamentable, la visión de una ciudad que ud. defiende compacta... Y así estaría denunciando hasta agotar el espacio para el comentario.
Solo son oportunistas cuando tocan las elecciones... Saludos.