El preu del lloguer

22 de Març de 2017, per Berta Roig

D'aquí a pocs dies el govern tindrà a punt la primera versió de l'esperat índex de referència del preu del lloguer. Una petita selecció de municipis –caldrà veure si Barcelona és entre ells– estrenaran una iniciativa que sorgeix amb molt bones voluntats però amb un impacte incert. L'índex no serà, com s'ha arribat a dir, una regulació del preu.

No hi ha topalls, i és bo que sigui així, perquè quan l'administració es dedica a posar límits on la demanda està disparada, s'acaba per inflar el mercat negre. Però l'índex sí que pretén un efecte de contenció en l'escalada de les rendes. I aquí és on la voluntat, per bona que sigui, es pot quedar en només això, una bona intenció. El problema del lloguer, bàsicament concentrat a la capital catalana, és que hi ha massa gent que vol llogar i pocs pisos al mercat, i donar transparència als preus –d'altra banda necessari– no solucionarà el desajust. La demanda seguirà forta, perquè la ciutat està de moda entre els forans i perquè comprar ja no és ni tan possible ni tan atractiu com abans. El que cal, doncs, és incrementar l'oferta.

Cal una aposta decidida per ampliar el parc públic en règim de lloguer, allò que cap administració (tampoc ajuntaments) es va dedicar a fer durant anys, massa ocupades fent-se la foto entregant claus de promocions de venda. I cal incentivar els propietaris perquè posin els pisos al mercat. I això vol dir, per exemple, garantir-los una solució ràpida en cas que el llogater no pagui.
 

Etiquetes: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.