Cookie control
Divendres, 18 de Setembre de 2020

Eleccions generals i lluita contra l'atur

16 de Desembre de 2015, per Antoni Puig

La lluita contra l'atur ocupa un lloc central en el debat de les eleccions vinents. Però abans de parlar del tema hem de fer càlculs. Hi ha més de quatre milions de desocupats i un nombre considerable de subocupats amb contractes a temps parcial als quals els agradaria treballar a temps complet. Què fa falta per reduir aquestes xifres en un període de cinc anys? Si ens quedem estrictament dins de l'òptica capitalista, és evident que caldria crear més de sis milions de llocs de treball.

Això representa un creixement dels llocs de treball, proper al 26%. Per aconseguir aquesta fita, el PIB hauria d'augmentar més, atès que hem de descomptar el creixement de la productivitat. Si ajuntem tot això, un creixement de l'ocupació del 26% en els pròxims cinc anys probablement requeriria un augment del PIB de més del 30%, la qual cosa equival a un 6% anual. Aquest nivell de creixement poques vegades s'ha aconseguit en el passat, fins i tot en èpoques de disbauxa consumista.

Per reduir l'atur i vorejar la plena ocupació, seria necessària una intervenció més decidida de les administracions públiques i fins i tot així seria difícil aconseguir una taxa de creixement anual del 6%. Però ara aquestes administracions estan, en certa mida, intervingudes. Aquesta dificultat es podria minimitzar a través d'una política de redistribució del treball que combinés l'eliminació de les hores extres i la reducció de la jornada laboral.

Com que les polítiques econòmiques hegemòniques, no van en aquesta direcció, cal fer-se a la idea que la desocupació massiva està aquí per quedar-se durant un temps. Per aquesta raó, les propostes polítiques no poden limitar-se a generalitats sobre la necessitat de crear llocs de treball, tot i que els llocs de treball són importants. També han d'incorporar mesures per fer front a la insuficiència econòmica i a les tensions socials que la prolongació de l'atur massiu poden ocasionar. Però el que cal, sobretot, és aclarir com s'organitzarà la lluita, i d'això jo  no veig que en parlin els del quartet mediàtic.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  16 de Desembre de 2015

És més senzill, al menys es pot considerar!

Per reduir realment les xifres d'atur caldria considerar que aquell que cobra treballa. Si tots els que cobren de l'atur i de les diferents ajudes es consideres que poden fer una feïna, no hi hauria gairebé aturats, cotitzarien i ajudarien al sistema. Tots aquells que cobren poden fer tasques útils i si es neguen a treballar, segons les seves aptituts, que no cobrin. Si no hi ha contraprestacions qué? Es crea una societat que afavoreix la droperia i afavoreix a qui menys ho mereix.

Reportatges